Ο μετασχηματισμός ΣΥΡΙΖΑ προϋπόθεση για την ανατροπή Μητσοτάκη

Του Μάκη Κοψίδη

Ο Μητσοτάκης δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο. Η κυβέρνηση των «αρίστων» και ο Μωυσής χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Σε κάθε επίπεδο, πανδημία, οικονομία, εξωτερική πολιτική,  αποτυγχάνουν. Όσο περνάει ο καιρός βυθίζονται ακόμα περισσότερο. Όσες προσπάθειες και αν καταβάλουν τα πετσο-ταϊσμένα μέσα ενημέρωσης η φθορά του Μωυσή και της παρέας του όχι μόνο δεν ανακόπτεται αλλά επιταχύνεται. Το μόνο που καταφέρνει ο Μαρινάκης και η παρέα των βαρόνων είναι να βυθίζονται στην αναξιοπιστία. Ήδη βλέπουν τα δελτία ειδήσεων των σταθμών τους να κατακρημνίζονται όσον αφορά την τηλεθέαση και θα προσεγγίσουν το ναδίρ αφού επιμένουν με πρωτοφανή αθλιότητα να αγιογραφούν τον Μητσοτάκη και να συκοφαντούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τα στελέχη του. Η κατάσταση θα γίνει χειρότερη για τον Μωυσή και το καθεστώς του μετά την πανδημία όπου θα συναντήσει τα λουκέτα, την ανεργία, την  φτώχεια και την ανασφάλεια να κορυφώνονται λόγω των πολιτικών του.

Μέρα με τη μέρα συσσωρεύεται οργή και αγανάκτηση στη κοινωνία από τις άθλιες επιδόσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όμως αυτή η αγανάκτηση και η οργή απέχουν από το να μετατραπούν σε ρεύμα υπέρ  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το μέγα ζητούμενο είναι ακριβώς αυτό:  Να υπάρξουν πολιτικά αποκρυσταλλώματα. Να αλλάξει δραστικά ο πολιτικό συσχετισμός υπέρ της προοδευτικής παράταξης. Χωρίς αυτή την αλλαγή συσχετισμών η θεωρία του «ώριμου φρούτου» θα αποδειχθεί απλώς μία ανοησία.

Να το πούμε πιο απλά. Προϋπόθεση για την  αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και  την ανατροπή Μητσοτάκη είναι η προώθηση του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε μία μεγάλη προοδευτική, δημοκρατική παράταξη. Όχι απλά η διεύρυνση που όλοι μεν λένε ναι αλλά κάποιοι τη σαμποτάρουν.  Ο μετασχηματισμός θα προωθείται όσο μπαίνουν στο περιθώριο οι γνωστές αγκυλώσεις όπως αυτή της «ιδεολογικής καθαρότητας». Η υπεράσπιση της ταυτότητας το κόμματος δεν μπορεί να περιορίζεται στα «καθ ημάς». Αλλά και αντιλήψεις και συμπεριφορές που ανακόπτουν την προσέγγιση ευρύτερων δυνάμεων της κοινωνίας ωθώντας το κόμμα να μετατραπεί  σε φορέα διαμαρτυρίας.

ΑΠΟ ΤΟ TVXS