Ο Μητσοτάκης και η διπλωματία του καφέ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Τα δύο μυστικά ραντεβού της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη με τον Ζόραν Ζάεφ, -προφανώς με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη- που αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, δείχνουν την πολιτική μεγαλοφυΐα του, αλλά και τις προθέσεις του να παίξει με ένα εθνικό θέμα με την “διπλωματία του καφέ”.

Ο Michael Martens ήταν εκείνος που είχε αποκαλύψει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παραδεχθεί στις Βρυξέλλες πως δεν έχει πρόβλημα με τη συμφωνία των Πρεσπών για τη λύση του ονοματολογικού, αλλά «πρέπει να κάνει θόρυβο για να κρατήσει ενωμένη τη ΝΔ». Το νέο του ρεπορτάζ αποκαλύπτει πως “ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει την εύνοια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και για το λόγο αυτό, αποδέχεται εθνικιστικές θέσεις στο ζήτημα της Μακεδονίας”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει σε δυο ταμπλό, αλλά δεν πιστεύει στην σκληρή γραμμή που εκφράζει στο εσωτερικό. Τι μπορεί να διαμήνυσε στον Ζάεφ με δυο μάλιστα συναντήσεις της Μαρίας Σπυράκη με το πρωθυπουργό της γείτονος; Περίπου αυτά που λέει ή δεν λέει και στο εσωτερικό. Ότι αν η συμφωνία κυρωθεί θα την αποδεχθεί κι ότι αν δεν κυρωθεί θα την επαναδιαπραγματευθεί- να μην ανησυχεί.

Η Σπυράκη είχε όχι μία, αλλά δύο συναντήσεις με τον Ζάεφ και του “μετέφερε χαιρετίσματα από τον Μητσοτάκη και του περιέγραψε τη δύσκολη θέση της Νέας Δημοκρατίας, που αγωνιά για ένα μέρος των ψηφοφόρων της». Τότε ο Μητσοτάκης είχε διαψεύσει το τουίτ του δημοσιογράφου πως “δύο πηγές στο Βερολίνο μου ανέφεραν πως ο Μητσοτάκης τους είπε ακριβώς αυτό: Είναι «εντάξει» με τη συμφωνία, αλλά πρέπει να κάνει φασαρία για να κρατήσει ενωμένη τη ΝΔ».

Τώρα η Μαρία Σπυράκη λέει πως υπήρξε μία μόνον συνάντηση, κι αυτή τυχαία και σε δημόσια θέα, το Δεκέμβριο του 2017 στο καφέ του Ευρωκοινοβούλιο. Σ’ αυτή μετέφερε προς τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ αφενός την, τότε, άγνοια της Νέας Δημοκρατίας για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, αφετέρου τις πάγιες θέσεις του κόμματος για την δυνατότητα εξεύρεσης λύσης, που πάντως δεν θα περιλαμβάνει αναγνώριση εθνότητας και γλώσσας”.

Κυκλοφορούμε στα ίδια σημεία και στα ίδια μέρη. Δεν ανακοινώνουμε κάθε μέρα ποιους συναντάμε. Κάθε μέρα βλέπουμε ανθρώπους που βρίσκονται εκεί” θα πει η εκπρόσωπος της ΝΔ. «Πήγα να πάρω καφέ δίπλα από το ευρωκοινοβούλιο, δεν θυμάμαι πού ακριβώς, πήγαινα να πάρω το τρένο. Δεν ήμουν απεσταλμένη του Μητσοτάκη. Γνωριζόμαστε με τον Ζάεφ και έχουμε κοινούς γνωστούς. Με τον Ντιμιτρόφ έχω συναντηθεί πολλές φορές. Με ρώτησε ‘τι θα κάνετε;’ και του είπα ότι θα ψηφίσουμε ενάντια στον συμβιβασμό που προωθεί ο Τσίπρας και πως μέχρι τότε δεν είχαμε ως κόμμα καμία επίσημη ενημέρωση».

Φαίνεται πως η εκπρόσωπος της ΝΔ έπεσε πάνω στον Ντιμιτρόφ και κει με τον καφέ συζήτησε για τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης- στα όρθια. Δεν διευκρίνισε λεπτομέρειες για τον καφέ, αλλά μάλλον ο Μητσοτάκης θα πρέπει να το κάνει και μάλιστα στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που δεν βλέπουν με καλό μάτι την υψηλή διπλωματία του καφέ που μπορεί να χαρακτηρισθεί όχι μυστική, αλλά πονηρία διπλωματία.

‘Εγώ, πάντως, θα το είχα δημοσιοποιήσει” είπε ο έμπειρος Νικήτας Κακλαμάνης. “Το ότι συναντήθηκε η κα Σπυράκη με τον κ. Ζάεφ δεν είναι κακό”. Μάλλον δεν τον έπεισε η Σπυράκη πως πήγαινε για καφέ.