Ο Μητσοτάκης στην Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα

Του Νίκου Λακόπουλου

Αφού έσβησε τις φωτιές στην Εύβοια ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόλαβε να ασχοληθεί και με τα τροχαία στην Κρήτη και ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Ευρώπη, όπου η Κομισιόν τον καλωσορίζει αποθεώνοντας τον …Αλέξη Τσίπρα.

Ο Β. Ντομπρόβσκιςπ.χ. λέει πως “είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν τα επιτεύγματα αυτά και να συνεχιστεί η πορεία”. Όσα έγιναν, σημειώνει η Κομισιόν, “έθεσαν τις βάσεις για οικονομική ανάκαμψη, διαμορφώνοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και υγιή δημόσια οικονομικά”.

Αυτά μοιάζουν ήδη σαν προειδοποίηση για να προσέξει τι θα πει στους Ευρωπαίους ο Μητσοτάκης δεδομένου του ότι ως η τότε αντιπολίτευση υποστήριζε ότι η Ελλάδα μπήκε στις 21 Αυγούστου του 2018 σε τέταρτο Μνημόνιο. “Η οικονομία της Ελλάδας επωφελήθηκε από μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Η ανάπτυξη είναι σταθερή, η ανεργία μειώνεται και τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί είπε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ένα χρόνο από την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο Ντομπρόβσκις δηλώνει ότι «η ανάπτυξη είναι σταθερή, η ανεργία μειώνεται και τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί», ενώ ο Μοσκοβισί επισημαίνει ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο από τότε που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα στήριξης πριν από ένα χρόνο» και ότι «τα οικονομικά δεδομένα εμφανίζουν θετικά σημάδια».

Η απάντηση, αλλά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε από πηγές της Πειραιώς ότι η κυβέρνησή του “γονάτισε την μεσαία τάξη” και πως η αξιωματική αντιπολίτευση «προσβάλλει τη νοημοσύνη όλων των Ελλήνων. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, γονάτισαν τη μεσαία τάξη, φόρτωσαν μέτρα λιτότητας δισεκατομμυρίων ευρώ όλους τους Έλληνες και υποθήκευσαν τη δημόσια περιουσία για έναν αιώνα στους δανειστές».

Άραγε αυτά θα τους πει ή πρόκειται για εσωτερική κατανάλωση; Aν όπως λένε οι “πηγές” ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες” και “υπάρχει κίνδυνος οι περισσότερες από τις 15 συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα μέσα του 2019 να μην ολοκληρωθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα» η κυβέρνηση Μητσοτάκη πυροβολεί τα πόδια της.

Αν πράγματι μπήκαμε σε τέταρτο μνημόνιο και οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν -αυτές που επανεί η …Κομισιόν- τότε πώς θα ζητήσει η κυβέρνηση μείωση των πλεονασμάτων; Kαι πώς συμβιβάζεται αυτό με την σιγουριά του κ. Σταϊκούρα ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο για ανάπτυξη 2% το 2019 «δεδομένης της σταθερής βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα»;

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με την Μέρκελ και τον Μακρόν μπορεί να είναι η πρώτη ψυχρολουσία για τη νέα κυβέρνηση η οποία δεν αμφισβητεί τους ποσοτικούς στόχους του υφιστάμενου «προγράμματος», αλλά θα επιχειρήσει να πείσει τους δανειστές ότι «έχει  το δικό της πρόγραμμα και το δικό της μείγμα πολιτικής που κινείται στον αντίποδα της ξέφρενης φοροκαταιγίδας που έπληξε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καταδικάζοντάς την σε αναιμική ανάπτυξη και κρατώντας τη δέσμια στον φαύλο κύκλο της κρίσης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν παρουσιάσει τους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς του δεν μπορεί παρά να διαβεβαιώσει τους εταίρους πως θα τηρήσει πιστά τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης Τσίπρα, όπως κάνει ήδη με την Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Τσίπρα που  όπως σημειώνει η Κομισιόν, “έθεσαν τις βάσεις για οικονομική ανάκαμψη, διαμορφώνοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και υγιή δημόσια οικονομικά”.

Ο Μητσοτάκης αυτοπαγιδεύτηκε σε μια στείρα αντιπολίτευση που τώρα θα βρει μπροστά του και η εικόνα που έδωσε τις πρώτες πενήντα μέρες διακυβέρνησης είναι όχι αυτή του μεταρρυθμιστή, αλλά τριτοκοσμικού ηγέτη που όρμησε στην κυβέρνηση για να στήσει ένα κομματικό- για την ακρίβεια οικογενειακό -κράτος. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να πείσει ότι είναι αξιόπιστος αυτούς που τελικά κατηγορεί ότι τα μέτρα που επέβαλλαν κατέστρεψαν την μεσαία τάξη. Αν και όλοι ξέρουν πως αυτό είχε συμβεί ήδη με τα μέτρα που επέβαλλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε και ο σημερινός πρωθυπουργός.

Ήδη η προσπάθεια της κυβέρνησης να ξηλώσει όλες τις ανεξάρτητες αρχές για να τοποθετήσει κομματικά στελέχη και εκλεκτούς με αφορμή την εκδίωξη της Βασιλικής Θάνου έχει απασχολήσει αρνητικά τις ευρωπαϊκές αρχές. «Θα έχω επικοινωνία με την κ. Βεστάγκερ. Και θα της εξηγήσω αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο οι επιλογές σας παραβίασαν βάναυσα την ευρωπαϊκή σας υποχρέωση να αποκομματικοποιήσετε την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Θα της μιλήσω -όπως έχω ήδη κάνει εγγράφως- για το ποιόν της κυρίας Θάνου» είχε πει στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Από τότε θα πρέπει να εξηγήσει πως αφού ανέλαβε ο ίδιος την ΕΡΤ και το ΑΠΕ ανακοίνωσε τους νέους επικεφαλής και έκανε μετά ….πρόσκληση ενδιαφέροντος ή πως ο υπουργός Υγείας του σχεδιάζει να τα “παίρνει” από τους Ευρωπαίους τουρίστες που δεν πληρώνουν για την υγεία τους όταν είναι στην Ελλάδα -οι πονηροί, πράγμα που δεν υφίσταται -κατά τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τόσους ακροδεξιούς στην κυβέρνησή του, με την βαλκανική πολιτική του στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και τον καθόλου ευρωπαϊκό “βοναπαρτισμό” του από όταν έγινε πρωθυπουργός θα πρέπει να αποδείξει την αξιοπιστία του σε πολλά χριστιανοδημοκρατικά κόμματα που είναι πιο προοδευτικά από την οπισθοδρομική “Νέα Δημοκρατία” που “ανανεώθηκε” προς τα πίσω με το δόγμα “Πατρίς-Θρησκεία- Οικογένεια”.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την εποχή του Go Home Merkel ως το τέλος της θητείας απέδειξε πως ηγείται ενός ευρωπαϊκού κόμματος και απολαμβάνει του σεβασμού των Ευρωπαίων ηγετών ως τον Πάπα -που τον θεωρεί άξιο για Νόμπελ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να αποδείξει και στους ομοιδεάτες του πως ηγείται ενός ευρωπαϊκού κόμματος  κι όχι ενός παλαιοδεξιού, απαρχαιωμένου κόμματος με υπουργούς σαν τον Βορίδη, τον Γεωργιάδη, τον Βρούτση και τον Κικίλια- που θυμίζουν σε πολλούς την νοοτροπία του Σαλβίνι.

Και φυσικά ο ίδιος που το ότι έγινε πρωθυπουργός δεν σημαίνει ότι απέδειξε πως είναι και ηγέτης θα πρέπει να αποδείξει στις συναντήσεις του με τους Ευρωπαίους ηγέτες με τη νέα του ιδιότητα πως έρχεται από μια ευρωπαϊκή κι όχι τριτοκοσμική χώρα που βγήκε από την κρίση, αλλά βυθίζεται σε ένα καθεστώς φεουδαρχικής ¨αριστοκρατίας” με νεποτισμό, οικογενειοκρατία και φτηνό εθνικισμό σαν κι αυτόν που έδειξε πρόσφατα ο Βασίλης Κικίλιας:

“Ούτε ένα ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων χαμένο. Δεν θα πληρώνουν πλέον οι Έλληνες φορολογούμενοι τις υπηρεσίες που το ΕΣΥ παρέχει σε αλλοδαπούς ασφαλισμένους» είπε εννοώντας και τους Ευρωπαίους -για τους οποίους πληρώνει ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μόνο που έμεινε είναι μίσος όχι μόνο για τους αλλοδαπούς, αλλά και τους Ευρωπαίους -για τους ξένους μαζί με την όχι μόνο αντιευρωπαϊκή, αλλά και απάνθρωπη λογική: ‘Υγεία μόνο για Έλληνες.