Ο νέος… Βενιζέλος και το “Προοδευτικό Κέντρο”: Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλαβαίνει πως στις εκλογές θα είναι αυτός η “γαλοπούλα”

Του Νίκου Λακόπουλου

Μετά την φιέστα για τα Ραφάλ που προσφέρει η Νέα Δημοκρατία και τον αγιασμό ένας πιλότος δήλωσε πως το αεροπλάνο του πάει …πιο γρήγορα. Κατά τα άλλα η φι΄έστα ήταν μια ευκαιρία για παροχές παρότι οι εκλογές θα γίνουν στην “ώρα τους” -που μπορεί και να μην είναι το τέλος της τετραετίας.

Μια ακόμα παροχή, ένα λάπτοπ σε κάθε εκπαιδευτικό, δείχνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλάβει πως ΄΄ενα κουλούρι αύξηση του κατώτατου μισθού δεν φτάνει. Κι έτσι, αφού οι υπουργοί του μας έπεισαν σχεδόν ότι οι αυξήσεις μισθών υπονομεύουν την Οικονομία ο καλός πρωθυπουργός θα δώσει κ΄΄ατι παραπάνω και μάλιστα τον Μάιο -όχι τον Ιούνιο.

Πιθανότατα οι τε΄λευταίες δημοσκοπήσεις που φέρνουν τη Νέα Δημοκρατία κάτω απ΄ό 30% μπορεί να οδηγήσουν και σε μείωση του ΦΠΑ -αν και ο Άδωνις που πήγε να την ανακοινώσει διαπίστωσε τελικά -κι αφού τον ΄έκραξε ο Σταϊκούρας- πως “έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος”.

Τα νέα από τις δημοσκοπήσεις δεν είναι καλά αφού ακόμα και με την “εκτίμηση ψήφου” της Metron analysis η Νέα Δημοκρατία το πολύ-πολύ να πάρει 36% -δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Αυτό σημαίνει πως αν η φθορά συνεχισθεί παρά τα δώρα Μητσοτάκη με στόχευση συγκεκριμένες εκλογικές ομάδες η Νέα Δημοκρατία όχι μ΄όνο πρέπει να ξεχάσει την αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά μπορεί να βρεθεί μπροστά στο ενδεχόμενο μιας προοδευτικής κυβέρνησης.

Ο Μητσοτάκης, ο… Βενιζ΄έλος και το Κέντρο

Η άνοδος του Κινάλ – ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις δεν στερεί ψήφους μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απομακρ΄ύνει τη Νέα Δημοκρατία από τα ποσοστά που της υπόσχονται οι δημοσκόποι με μια μικρή αλχημεία:

Οι αναποφάσιστοι δεν θα κατανεμηθούν αναλογικά ανάμεσα στα κόμματα, αλλά μάλλον θα κατευθυνθούν στο κόμμα που διεκδικεί την πρωτιά, ακόμα και αν κάνουν στις εκλογές με απλή αναλογική μια στάση στο Κινάλ- ΠΑΣΟΚ και τον “δεν γνωρίζω δεν απαντώ”- “θα κάνω σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση” Νίκο Ανδρουλάκη.

Είναι η στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού οργανώσει τη φιέστα με τα Ραφάλ- ακριβώς όπως ο …Ελ. Βενιζέλος -΄έτσι είπε- αποκαλύπτει πως “η Νέα Δημοκρατία σήμερα εκφράζει αυτό το οποίο πολλοί θα αποκαλούσαν προοδευτικό, μετριοπαθές κέντρο”.

Προφανώς στο μετριοπαθές κέντρο ανήκουν και οι νεοβενιζελικο΄ί Βορίδης, Γεωργιάδης και Πλεύρης- η απόδειξη πως η ΝΔ εκφράζει το Κέντρο “και το εκφράζει με εφαρμοσμένες πολιτικές”.

“Δεν πιστεύω ότι η κυριαρχία μας σε αυτόν τον χώρο θα αμφισβητηθεί ουσιαστικά» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι αποκάλυψε πως «η αυτοδυναμία(!) δεν μας εγκλωβίζει στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε μόνο στελέχη τα οποία προέρχονται από τη ΝΔ”.

Πόσο μάλλον η μη αυτοδυναμία: ο Κυριάκος Μητσοτάκης προαναγγέλλει κυβέρνηση με στελέχη άλλου κ΄όμματος -μια τέχνη που έχει διδαχθεί μάλλον από τον πατέρα του:

«Αυτοί οι 30 μήνες έδειξαν ότι αυτή η μονοκομματική κυβέρνηση που ενσωμάτωσε στελέχη που δεν ήταν από την παραδοσιακή κομματική μήτρα, μια ευρεία κυβέρνηση που προτάσσει την αποτελεσματικότητα και είναι πιο κατάλληλες αυτές οι κυβερνήσεις».

Αν η διαφορά πέσει κάτω από 8%

H αλήθεια για τις δημοσκοπήσεις είναι πως η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα -που ορισμένες έφερναν στο 20%- συνέχεια μειώνεται -τώρα πια στο 10%.

Ο συσχετισμός πλέον βρίσκεται στα επίπεδα που ήταν πριν τις εκλογές του 2019 με την διαφορά ότι η Νέα Δημοκρατία που βρίσκεται σε πτώση δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα ξαναπάρει ψηφοφόρους που απομακρύνονται από αυτήν -ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί.

Αν η διαφορά πέσει κάτω από 8% αυτό θα σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ -που διατηρεί το 32% των προηγούμενων εκλογών- μπορεί να είναι το πρώτο κόμμα.

Η άνοδος του Κινάλ -ΠΑΣΟΚ όσο ευνοεί τη ανατροπή των συσχετισμών Δεξιά -Δημοκρατικ΄΄ή Παράταξη και αποδυναμ΄ώνει τη Ν΄έα Δημοκρατία την οδηγεί μακριά από τα όνειρα του Μητσοτάκη για σχηματισμό κυβέρνησης με στελέχη του -αφο΄ύ αυτό προϋποθέτει να είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ.

Ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης μοιάζει τώρα εφικτός και η γαλοπούλα για την οποία μίλησε ο Μητσοτάκης στη Βουλή -με ειρωνεία για τον Αλέξη Τσίπρα- είναι ο ίδιος.