Ο Ντάισελμπλουμ, ο Τόμσεν, ο Σόιμπλε και ο …Φρύνιχος

Του Γ. Λακόπουλου

Στο τακτικό άρθρο  του στα ΝΕΑ ο καθηγητής Π.Κ. Ιωακειμίδης -ο καλύτερος γνώστης των ευρωπαϊκών θεμάτων στην Ελλάδα, τον οποίο εδέησε επιτέλους η Φώφη Γεννηματά να αξιοποιήσει ως σύμβουλο της- υπενθύμιζε ότι οι Έλληνες έχουν εισπράξει τα περισσότερα λεφτά από  κάθε άλλον Ευρωπαίο από τα  ευρωπαϊκά ταμεία και ότι η Αθήνα είχε από την ένταξη της στην κοινοτική Ευρώπη προβληματική συμπεριφορά.

Είναι προφανές ότι αυτή η συμπεριφορά προκαλεί στην ουσία τις …θυμωμένες αντιδράσεις  σε όποια επίκριση διατυπώνεται από Ευρωπαίους. Η περίπτωση της … εθνικής οργής κατά του Ντάισελμπλουμ είναι χαρακτηριστική της εθνικής ροπής στον αποπροσανατολισμό. Οι Έλληνες πολιτικοί πιάνονται από λεπτομέρειες για να μην πουν στους πολίτες να αντιμετωπίσουν την αλήθεια κατάματα.

Τι ακριβώς είπε ο Ολλανδός επικεφαλής του Γιούρογκρουπ;

Είπε επί λέξει στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung: “Ως σοσιαλδημοκράτης θεωρώ την αλληλεγγύη άκρως σημαντική. Όποιος όμως την απαιτεί, έχει και υποχρεώσεις. Δεν γίνεται εγώ να ξοδέψω όλα μου τα χρήματα για πιοτό και γυναίκες και κατόπιν να ζητώ τη στήριξή σας”.

Ούτε για “πουτάνες του Νότου μίλησε”, ούτε ανέφερε όσα του καταλογίσθηκαν -όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και όπου αλλού εντρυφεί ο λαϊκισμός. Για να μείνουμε όμως στους Έλληνες ήθελε να πει ότι κατασπατάλησαν τους κοινοτικούς πόρους και δεν είναι λογικό να ζητούν σήμερα την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων χωρίς όρους.  Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αλήθεια από αυτό.

Αλλά πολλοί στην Ελλάδα, από κακόγουστες περσόνες των  ΜΜΕ, από πολιτικούς που αναζητούν τη δημοσιότητα -που έφτασαν μέχρι τον Πρωθυπουργό-  πιάστηκαν από τη χοντράδα  για τα “ποτά και τις γυναίκες” και του επιτέθηκαν.

Για τη χοντράδα είχαν δίκιο- άλλωστε ο Ντάισελμπλουμ την πλήρωσε ακριβά σε ολόκληρη την Ευρώπη- ακόμη και ο Σχοινάς εκ μέρους του Γιούνκερ τον αποδοκίμασε. Αυτή η χοντράδα όμως στην Ελλάδα στην ουσία λειτούργησε σαν προπέτασμα καπνού για να μην δούμε την πραγματικότητα.

Πράγματι στην Ελλάδα οι κοινοτικοί πόροι σπαταλήθηκαν. Διατέθηκαν από τα κοινοτικά ταμεία -που γεμίζουν από τη φορολογία άλλων λαών- για τη δημιουργία προϋποθέσεων που θα βοηθούσαν τους Έλληνες να αποκτήσουν ευρωπαϊκού επιπέδου εισόδημα. Πρώτα το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια τη ΝΔ τους μετέτρεπαν από ευθείας σε εισόδημα.

Έτσι μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού θεωρούσαν ότι στις Βρυξέλλες υπάρχουν κάποιοι που θα τους στέλνουν κάθε χρόνο την επιταγή. Σα να είχαν κόψει η Βρυξέλλες μισθό στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Κακοδιαχείριση, μίζες,  κόλπα και κομπίνες. Εξαγορά ψηφοφόρων με επιδοτήσεις και αποζημιώσεις και παροχές για έργα που ποτέ δεν έγιναν, ή για φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που δεν υπήρχε και ζημίες που δεν υπέστησαν οι αποζημιωμένοι. Τα ξέρουν όλοι. Το θέμα είναι ότι τα ξέρουν και αυτοί που έβαζαν τα λεφτά. Γι’ αυτό να μην κάνουμε τους θιγμένους  όταν μας το λένε. Η αμέριμνη κατανάλωση και η αγοραία επίδειξη πλούτου σε σκυλάδικα χρηματοδοτήθηκε από τα κοινοτικά κονδύλια. Άρα οι αντιδράσεις είναι υποκρισία και λαϊκισμός.

Το ίδιο και οι αντιδράσεις για τον πολύ Πολ Τόμσεν που είπε ότι κατ’ εφαρμογήν του Μνημονίου οι ελληνικές κυβερνήσεις προτιμούσαν να φορολογούν τους πολίτες για να πιάνουν τους ονομαστικούς στόχους παρά να κάνουν μεταρρυθμίσεις που θα απέφεραν έσοδα για να καλυφθούν αυτοί οι στόχοι. Όπως είπε ότι η Ελλάδα αδρανεί ή αντιδρά σε  αλλαγές που ήδη αποτελούσαν κοινοτικές  υποχρεώσεις της, όπως π.χ. τα κλειστά επαγγέλματα.

Επιπλέον, έχοντας εμπειρία από τη χώρα, προέβλεψε ότι θα χρειαστούν δυο δεκαετίες για να επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα. Μόλις προ ημερών ο Κ. Σημίτης προέβλεψε ότι θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 2030 για να μιλάμε για αποκατάσταση. Καινούργιο κύμα ιερής οργής εναντίον του και ας είπε το αυτονόητο.

Και βέβαια εκεί που ο εγχώριος πολιτικαντισμός δεν παίζεται είναι στην περίπτωση του Σόιμπλε. Οι  εμμονές του Γερμανού στη λιτότητα είναι γνωστές και αμφισβητούνται σε όλη την  Ευρώπη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όσα λέει είναι καταδικαστέα. Π.χ. δήλωσε πρόσφατα:“Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, θα μπορέσει να το επιτύχει μόνο με ανταγωνιστική οικονομία. Για το σκοπό αυτό, η χώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις και χρειάζεται χρόνος γι’ αυτό. Αλλά, όταν ο χρόνος χρησιμοποιείται για να μην κάνει μεταρρυθμίσεις, επειδή είναι άβολες, τότε αυτός είναι ο λανθασμένος τρόπος”.

Νέο ξέσπασμα οργής εναντίον του γιατί είπε το αυτονόητο.  Τι περίμεναν να πει: κάντε ό,τι θέλετε και εμείς θα το πληρώνουμε;

Η αγανακτισμένη ελληνική αντίδραση απέναντι σε επισημάνσεις που ολοφάνερα ισχύουν παραπέμπει  στην τιμωρία που επέβαλαν  οι Αθηναίοι  στον Φρύνιχο γιατί τους θύμισε “οικεία κακά” αναφερόμενος στην καταστροφή της  Μιλήτου -την οποία είχαν αφήσει στο έλεος των Περσών.

Μετά λένε κάποιοι ότι δεν είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων. Απλώς στην αγανάκτηση που μας προκαλεί όποιος μας βάζει μπροστά στον καθρέφτη, προσθέσαμε και τη μέθοδο της στρουθοκαμήλου για να μην τη βλέπουν όσοι την απειλούν.