Ο … “πατήρ Νικόλαος”

Του Ιωάννη Δαμίγου

Ένα ακόμα προβληματικό ίδρυμα, από καιρό βέβαια, είναι αυτό του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Κανείς, ενώ γνωρίζουν οι πάντες, δεν μιλά γι’ αυτό το θέμα, το κόμμα που ομοιάζει με ίδρυμα, καθώς χορηγείται από το δημόσιο, αλλά χρωστά όμως αρκετά εκατομμύρια. Θέλεις από “κακή” διαχείριση, θέλεις από “καταχρηστικές” ενέργειες δημοσίου, ο έλεγχος του ιδρύματος παραμένει νεφελώδης όπως και ο ρόλος και σκοπός του.

Ο “πατήρ Νικόλαος” που βρίσκεται στην διοίκηση αυτού του ιδρύματος, έχει το δύσκολο έργο της συνύπαρξης δύσκολων, παραβατηκών και απείθαρχων στελεχών, που προέρχονται από διαλυμένες οικογένειες ποταμίσιων, κεντρώων, κεντροκεντρώων και κεντροδεξιών. Αδυνατεί να επιβληθεί στο αλλοπρόσαλλο αυτό συνονθύλευμα που στεγάζεται σε αυτό το ίδρυμα, χωρίς τιμωρίες, χωρίς επιπλήξεις, ελλείψει κύρους, σοβαρότητας και εμπειρίας.

Ο ίδιος ο “πατήρ Νικόλαος”, μπερδεύει ακόμα περισσότερο τα ήδη παραζαλισμένα στελέχη του, πορευόμενος χωρίς πυξίδα και χωρίς σχέδιο, εξαρτώμενος από τις όποιες εξελίξεις που ορίζουν άλλοι, κυρίως κυβερνητικοί παράγοντες, τηρώντας στάση αναμονής. Ελπίζοντας σε καλή θέση πλασαρίσματος και προσδοκώντας υπουργεία, σε νέα εκλογική κατάταξη, που θα του προσφέρει την πρέπουσα ευκαιρία συνεργασίας με την νέα δεξιά, χωρίς το εμπόδιο του “γόνου”, γιατί ο “πατήρ Νικόλαος” δεν επιθυμεί περιπέτειες ακυβερνησίας. 

Τώρα το πως θα πορευθεί στις εκλογές, με απροσάρμοστα στελέχη, στις δικές του αρχές και επιθυμίες, όπως μιας ανεξέλεγκτης  ευρωβουλεύτριας, ενός ακραιφνούς εραστή της δεξιάς βουλευτή και άλλους εκτός γραμμής του ιδρύματος, παραμένει δύσκολο ερώτημα.

Ο “πατήρ Νικόλαος” κλυδωνίζεται μεταξύ αποφάσεων, αναστολών και αντικρουόμενων δηλώσεων, κινδυνεύοντας με αλλαγή διοίκησης του ιδρύματος, μετά τα δυσμενή αποτελέσματα των εκλογών. Τα μεταξωτά θέλουν και επιδέξιους. Μήπως βρεθείς σαν αδέξιος και ελεγχόμενος, “πατήρ Νικόλαε”! Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις …