O Πιερ Μοσχοβισί στους Έλληνες του Παρισιού

«Το 2017 θα είναι μια χρονιά – ορόσημο για την Ελλάδα», συνέχισε ο Πιερ Μοσχοβισί, για να τονίσει ότι «είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε τη σελίδα, χάρη στη βελτίωση αρκετών οικονομικών δεικτών, αν και πολλές μεταρρυθμίσεις απομένουν ακόμη να γίνουν, και οι οποίες θα μπορέσουν να τροφοδοτήσουν τις αναγκαίες επενδύσεις και την ανάπτυξη στη χώρα, ώστε να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια, όπως το έκαναν και άλλες χώρες». ( Φωτό- www.bankingnews.gr).

 “Το 2017 ορόσημο για την Ελλάδα”

Ειδικού ανταποκριτή

Παρότι η 6η Φεβρουαρίου ήταν η πρώτη μέρα των παραδοσιακών «χειμωνιάτικων διακοπών» στη Γαλλία, στο Παρίσι, τα μέλη και οι φίλοι του Δικτύου ΑΡΓΩ γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα στην οποία παρέθεσε δείπνο στον  Πιερ Μοσχοβισί.

«Περίπου σε 90 Eurogroup και σε 6-7 επισκέψεις στην Ελλάδα έχω μετάσχει τα τελευταία αυτά χρόνια, γιατί πάντοτε είχα τη βαθιά πεποίθηση ότι η Γαλλία, η Ευρώπη πρέπει να είναι στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος μίλησε εκτενώς για τις διεθνείς εξελίξεις που τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα (εκλογή Τραμπ, ρόλος της Κίνας στο διεθνές εμπόριο, πολιτικές της Τουρκίας κ.λπ.), επηρεάζοντας και την Ευρώπη, η οποία απειλείται από τον αυξανόμενο λαϊκισμό. «Για αυτό, ακριβώς, χρειαζόμαστε μια Ευρώπη δυνατή και ενωμένη», τόνισε ο Επίτροπος, εστιάζοντας σε τρεις σημαντικές διαστάσεις:

  • Μια Ευρώπη, η οποία θα προστατεύει τους πολίτες της και θα εγγυάται την ασφάλειά τους
  • Μια Ευρώπη, πιο δημοκρατική και
  • Μια Ευρώπη με οικονομική πολιτική που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Στη συνέχεια, σε προσωπικό τόνο,  αναφέρθηκε στην ενέργεια και το πάθος που έχει αφιερώσει προσωπικά, από το 2012, ως Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και, εν συνεχεία, ως  Επίτροπος, «για μια Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη».

*Η ΑΡΓΩ – ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΙΣΙΟΥ (argo-network.fr) ιδρύθηκε τον Απρίλιο 2016 και αποτελείται από Έλληνες που εργάζονται στο Παρίσι ως στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, σε  διεθνή δικηγορικά γραφεία, ΜΚΟ κ.λπ. Ξεκίνησε από της Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του Ανδρέα Γιαννόπουλου, που είχε σήμερα επικεφαλής και στο δίκτυο του Παρισιού  και έχει φιλοξενήσει στις εκδηλώσεις της δεκάδες προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το διεθνή χώρο. Στο Δίκτυο των Βρυξελλών επικεφαλής είναι σήμερα ο Σπύρος Παππάς, πρώην  γενικός διευθυντής της Κομισιόν.

«Περίπου σε 90 Eurogroup και σε 6-7 επισκέψεις στην Ελλάδα έχω μετάσχει τα τελευταία αυτά χρόνια, γιατί πάντοτε είχα τη βαθιά πεποίθηση ότι η Γαλλία, η Ευρώπη πρέπει να είναι στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις», ανέφερε με συναισθηματική φόρτιση.

«Το 2017 θα είναι μια χρονιά – ορόσημο για την Ελλάδα», συνέχισε ο Πιερ Μοσχοβισί, για να τονίσει ότι «είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε τη σελίδα, χάρη στη βελτίωση αρκετών οικονομικών δεικτών, αν και πολλές μεταρρυθμίσεις απομένουν ακόμη να γίνουν, και οι οποίες θα μπορέσουν να τροφοδοτήσουν τις αναγκαίες επενδύσεις και την ανάπτυξη στη χώρα, ώστε να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια, όπως το έκαναν και άλλες χώρες».

«Για να συμβεί, όμως, αυτό, θα πρέπει όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να δουλέψουν σκληρά και να αναλάβουν τις ευθύνες τους», προειδοποίησε αυστηρά, τονίζοντας την κρισιμότητα του προσεχούς Eurogroup: «Στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 20/02, θα πρέπει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος».

Ακολούθησε, κατά την παράδοση, σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων ανάμεσα στον καλεσμένο μας και τους παριστάμενους στο δείπνο.Ως ανάμνηση της εκδήλωσης, η ΑΡΓΩ προσέφερε για του προέδρου της Ανδρέα Γιαννόπουλου στον Πιερ  Μοσχοβισί ένα μοναδικό έργο, που φιλοτέχνησε ο χαράκτης των ελληνικών ευρώ, Γιώργος Σταματόπουλος, με βάση τη γλαύκα, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα ως σύμβολο ελληνικών νομισμάτων, με κατάληξη σήμερα στο ελληνικό κέρμα του 1 ευρώ. Παραδίδοντας το ιδιαίτερα καλαίσθητο αυτό έργο στον καλεσμένο τους οι  Έλληνες του Παρισιού  εκφράσανε την ευχή «η σοφία και η οξεία όραση της γλαύκας να συμβάλλουν ώστε να παρθούν οι σωστές αποφάσεις, ένθεν κακείθεν, για την Ελλάδα και την Ευρώπη, το επόμενο κρίσιμο διάστημα».