Ο ποιητής Φανφάρας στον τόπο του εγκλήματος

Του Γιώργου Βαρεμένου*

    

Τί ήθελε να πει ο ποιητής της ασυναρτησίας και ίνδαλμα των απανταχού δημοσιογραφικώς πετσοκομμένων στον Άη-Στράτη; Ότι ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μάνος Κατράκης, ο Μενέλαος Λουντέμης, ο Τάσος Λειβαδίτης κι οι σύντροφοί τους διάλεξαν το νησί αυτό για να διχάσουν τους Έλληνες; Η Μακρόνησος, τα Γιούρα, η Φολέγανδρος, η Ανάφη, η Ικαριά, τα Αντικύθηρα, η Αίγινα, η Σκύρος, το Τρίκερι, οι Φούρνοι, η Σαμοθράκη, η Λέρος και τόσα άλλα νησιά, είναι ισάριθμα τοπόσημα του διχασμού, όπως τα ονόμασε ο Μπαμπινιώτης της πολιτικής; Ποιός του το σφύριξε; Ο βαθύς γνώστης της ελληνικής ιστορίας Σταν Γκρήνμπεργκ ή κάποιο άλλο αστέρι από την στρατιά των μετακλητών και αμετακλήτως καταδικασθέντων για τον βιασμό της ιστορίας και της γλώσσας; Δεν υποψιάσθηκε αυτός ο Μεγάλος Ανυποψίαστος περί την Ιστορία, ότι μ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα μείνει νησί για νησί που να μην αποτελεί, κατά τον ίδιο, τοπόσημο του διχασμού; Επειδή κάποιοι από αυτούς που τον ακούν δεν  μιλούν και τα καλύτερα ελληνικά, αυτός είναι λόγος να μετατρέψει την επικοινωνία σε αρλουμπολογία;

«Στον Άη Στράτη! Στον Άη Στράτη!», κραύγασε ο λόχος των επικοινωνιολόγων, εκεί είναι το κατάλληλο μέρος για να στραφεί η προσοχή της αγέλης, που την έστειλαν να αναζητήσει την ανοσία της σε ένα τοπίο ομίχλης και πανικού. Η χυδαιότητα της προπαγάνδας έρχεται να συναντήσει την χυδαιότητα μιάς κακοποιημένης γλώσσας. Εκεί που μαρτύρησε η δημοκρατία και η ελευθερία, ήρθε τώρα η ώρα της γλώσσας και της ιστορίας να περάσουν από τον επιτελικό Προκρούστη. Η βία της απομόνωσης και των βασανιστηρίων δίνει την θέση της στην soft βία της προπαγάνδας και της πλύσης των εγκεφάλων. Μπροστά στο ολιγοπώλιο της πληροφόρησης και την ωμή δύναμη της γκρίζας προπαγάνδας, ακόμη και τα τανκς έρχονται, για κάποιους υπερπατριώτες, σε δεύτερη μοίρα, εκσυγχρονίζοντας τους τρόπους της κυριαρχίας τους.

ΥΓ1:  Οι κεκράκτες του συστήματος επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός μιλάει καλά αγγλικά. Αν και δεν χρειάζεται, διότι για τα deals συνεννοείται με τα μάτια….  

ΥΓ 2:   «Εγώ Άη-Στράτη δεν φοβάμαι / είναι κι αυτή μια Ελληνική γωνιά». Διχάζουμε ή να συνεχίσουμε το τραγούδι;

*  Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.