Τα “θαύματα” Μητσοτάκη, οι “προφητείες” Σκυλακάκη και οι εκλογές: το πολιτικό μέλλον ενός “μάγου” που θάφερνε “πολλές και καλές δουλειές για όλους”

Του Νίκου ¨Λακόπουλου

Με το 2021 να πηγαίνει στον αγύριστο μεταξύ των άλλων το 2022 ΄έχει ανα΄λάβει τον ρόλο να είναι μια καλύτερη χρονιά -κυρίως να τελειώνει με την πανδημία.

Μάλλον για πρώτη φορά δεν ΄έχουμε ιδιαίτερες απαιτήσεις από μια χρονιά, ίσως λίγο καλύτερους μισθούς, λίγο καλύτερες συντάξεις -νάναι καλά ο Μητσοτάκης που μείωσε τους φόρους και μας έβγαλε από τα μνημόνια που μας… έβαλε ο Τσίπρας και επιστρέφει στη μεσαία τάξη- οι άλλες δεν μας ενδιαφέρουν- όσα της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εκλογές δεν θα γίνουν πριν το τέλος της τετραετίας αφού για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η εξάντληση της τετραετίας είναι ζήτημα «θεσμικής συνέχειας και πολιτικής κανονικότητας».

Είχε, όπως είπε στη Βουλή, “πολιτικές ευκαιρίες, που θα μου επέτρεπαν να είχα προκηρύξει εθνικές εκλογές με πολύ μεγάλη βεβαιότητα ότι αυτές θα οδηγούσαν τη Νέα Δημοκρατία σε ένα αποτέλεσμα πολύ καλύτερο από το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουλίου του 2019′.

Ο εφιάλτης των εκλογών

Είχε, αλλά μάλλον δεν έχει πλέον: η απόπειρα πρόωρων εκλογών που θα οδηγήσουν σε δεύτερες -μπορεί και σε τρίτες- εκλογές θα οδηγήσει τουλάχιστον στην απώλεια της αυτοδυναμίας κι ΄ένας θεός ξέρει πού θα φτάσει η κυβερνητική φθορά -που μέσα σε ένα χρ΄΄όνο ξεπερνά τις δέκα μονάδες.

Θα ήταν τρελός ο Μητσοτάκης να π΄άει σε εκλογές με πανδημία, ακρίβεια και την δημοτικότητ΄ά του να πέφτει -όσο κι αν εμφανίζεται μετά από κάθε κρίση με ένα πακέτο ο Σταϊκούρας -να τονώσει μαζί με την αγορά και την εικόνα του Μητσοτάκη.

Ωστόσο υπάρχει ένας λόγος να γίνουν πρόωρες εκλογές, αν οι δημοσκοπήσεις δείξουν πως ο Μητσοτάκης δεν θα έχει εκλογικ΄ή φθορά απλώς, αλλ΄ά εκλογική συντριβή τόσο μεγάλη που δεν θα μπορεί να ποντάρει σε εκλογικές συνεργασίες.

Πίσω από τον Σταϊκούρα -που ανέλαβε να δείξει πως ένα συντηρητικό κόμμα μπορεί να υιοθετεί σοσιαλδημοκρατικές πρακτικές -που το ίδιο το κόμμα θεωρεί ολέθριες για την οικονομία- εμφανίζεται με απίστευτη ειλικρίνεια ο Θ. Σκυλακάκης να χτυπά καμπανάκια.

“Ο κόσμος θα την πληρώσει ούτως ή άλλως, τώρα ή στο μέλλον. Η ελληνική οικονομία θα την πληρώσει. Το Κράτος παίρνει λεφτά από τους φορολογούμενους. Δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώσει το Κράτος και να μην την πληρώσει ο φορολογούμενος”!

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών που παλιότερα είχε πει πως οι παροχές είναι φόροι του μ΄έλλοντος, αυτή τη φορά είναι εξίσου ειλικρινής όταν λέει “καλύπτουμε ένα μεγάλο κομμάτι της επιβάρυνσης, ουσιαστικά στέλνοντας το πρόβλημα στο μέλλον”. 

Παρουσιάζοντας το έργο της προηγο΄ύμενης κυβέρνησης -που του άφησε προίκα 37 δισ.- μαζί με το έργο της επόμενης με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης ως δικό του “οικονομικό θαύμα” -όπως η μείωση της ανεργίας- ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας “μάγος” -αφο΄ύ κατάφερε να εξαφανίσει την ύφεση -μαζί με μια ανάπτυξη που εξαρτάται από πια χρονιά θα την υπολογίσουμε.

Πολύ μεγαλύτερη επιτυχία είναι η συνύπαρξη της ανάπτυξης με την φτώχεια -μαζί με το “θαύμα” να φτάσουν στη χώρα δεκάδες δισ. χωρίς να τα δουν οι μικρομεσαίοι παρίες της οικονομίας και οι εργαζ΄΄όμενοι -που κάθε οικονομική τους ενίσχυση βλάπτει την ….ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Το οικονομικ΄ό “θαύμα” Μητσοτάκη

Το 2022 μαζί τον πρωτοφανή αριθμό νεκρών θα αποκαλύψει και το μέγεθος τους θαύματος Μητσοτάκη που θα πρέπει σίγουρα να διεκδικήσει και ένα Νόμπελ -παρουσιάζοντας μια χώρα που ΄έχει μεγαλύτερο ΑΕΠ, αλλά περισσότερους φτωχούς.

Κατά τα άλλα το 2022 μπορεί να αποδειχθεί ένα ακόμα θαύμα του Μητσοτ΄άκη αν εξαντλήσει την τετραετία- όπως υποσχέθηκε πηγαίνοντας σε …πρόωρες εκλογές.

Άλλωστε αυτό που λέει με εντιμότητα ο Θ. Σκυλακάκης είναι: “Πρόεδρε, δεν λύνουμε το πρόβλημα, αλλά το μεταθέτουμε στο μ΄έλλον”.

Δηλαδή το “θαύμα” ο Μητσοτάκης -όπως το να ΄έχουμε είκοσι χιλιάδες νεκρούς- και να μην βλέπουμε ούτε ένα φέρετρο- θα το βρει μπροστά του -κι ίσως είναι καλύτερα να το βρει νωρίτερα.

Πριν τον πάρουν χαμπάρι όσοι πίστεψαν πως πράγματι είναι ένας θαυματοποιός που θα φέρει “πολλές και καλές δουλειές για όλους” -μόνο και μ΄όνο επειδ΄ή είναι ο… “καλύτερος”.