Ο «πρακτοράκος» απαντά

Toυ Γιώργου Κακαφίκα

Μια απάντηση στον Στέλιο Κούλογλου


Κατ’ αρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω που αφιερώσατε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας να ασχοληθείτε και να απαντήσετε σ’ έναν «επαρχιώτη πρακτοράκο»!! Βέβαια δεν κατάλαβα τίνος «πράκτορας» είμαι και πως στοιχειοθετείται η συνωμοσιολογία που υποτίθεται ότι «υπονοώ»!! Μου κάνει εντύπωση αυτή η επιθετικότητα σας από την αρχή και η ταμπέλα που προσπαθείτε να με «κολλήσετε». Συνεργάζεστε με κάποια «υπηρεσία» που σας αποκάλυψε ότι «υπηρετώ» κάποιον άγνωστο εχθρό; Πάντως αν συνειρμικά κρίνω τις φωτογραφίες του Στάλιν που έχετε στην προμετωπίδα μάλλον στην KGB με κατατάσσετε!! Είμαι «παλιός» και δεν ξεχνώ τις εκπομπές σας ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ.

Επειδή είστε έμπειρος δημοσιογράφος και προφανώς δεν έχετε ανάγκη από την δική μου γνώμη-συμβουλή, όταν απαντάτε σε μία άποψη δεν χρησιμοποιείτε προσβλητικούς και υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Νομίζω το λιγότερο που δείχνει είναι εκνευρισμός. Αν είχα λάθος εκτιμήσεις και απόψεις και τις αναδεικνύατε με επιχειρήματα είχα το θάρρος να τις αναγνωρίσω δημόσια. Εξάλλου δημόσια εξέφρασα μία άποψη και μάλιστα την έστειλα και στο δικό σας σάιτ , όπως και πολλές άλλες στο παρελθόν , τις θεωρήσατε ασήμαντες και δεν τις δημοσιεύσατε. Και ήρθαν οι δικοί σας υποθέτω τοπικοί «πληροφοριοδότες» να σας ενημερώσουν!!Είναι αντιδεοντολογικό να δημοσιεύετε μία απάντηση σε ένα άγνωστο , αδημοσίευτο κείμενο.

Ας έρθουμε στο «ζουμί»! Το που το «πάει ο Κούλογλου…»… δεν αναφέρεται στην δημοσιογραφική σας πορεία. Δεν ήταν η ουσία αυτό!! To καταλαβαίνετε πιστεύω και σκόπιμα το διαστρεβλώνετε και το «πάτε» εκεί που θέλετε εσείς. Η ουσία ήταν οι παρεμβάσεις σας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα , μία με την προσπάθεια αποδόμησης του Τσίπρα με την συνέντευξη στην ΔΕΘ που την εξισώσατε με αυτή του πρωθυπουργού και η δεύτερη η τοποθέτηση σας… «Ο Γιώργος Παπανδρέου υποτίμησε την έκταση της οικονομικής κρίσης (το λεφτά υπάρχουν ποιος το έλεγε, και ποιος έδινε παροχές μέχρι τον Μάρτη..) και έκανε λάθη όταν έσκασε η βόμβα στα χέρια του (ξεχνάτε ότι ήταν σε προσυνεννόηση με τον Στρος Καν για την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ, σύμφωνα με καταγγελίες στελεχών του κόμματος του, χωρίς να έχει καμία τέτοια λαϊκή εντολή…). Αλλά έχει το σοβαρό ελαφρυντικό της έλλειψης εμπειρίας συνολικά του πολιτικού προσωπικού , και της πολύ δύσκολης και επείγουσας που παρέλαβε. Με την εμπειρία …. ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραδεχθεί ότι αρκετές από τις κριτικές του εναντίον της τότε κυβέρνησης ήταν υπερβολικές..».

Αυτά τα δύο ζητήματα έκρινα και επιχειρηματολόγησα. Δεν πρόσβαλα, δεν υποτίμησα, δεν ειρωνεύτηκα. Διαπιστώσεις και εκτιμήσεις κατέθεσα.
Παρακάμπτετε την «ισοπαλία» στην ΔΕΘ. Δεν αξιολογήσατε πόση σύγχυση, ερωτηματικά δημιουργείτε στον κόσμο όταν εξισώνετε από την μια μεριά τον καθαρό λόγο του Τσίπρα με τις επεξεργασμένες, συγκεκριμένες προτάσεις που επί σχεδόν τέσσερις ώρες ήταν στην διάθεση των ερωτήσεων των δημοσιογράφων χωρίς κανέναν αποκλεισμό και από την άλλη έναν πρωθυπουργό που απέκλεισε τα μέσα επικοινωνίας που τον αντιπολιτεύονταν και όταν δεν ήθελε να απαντήσει, κατέφευγε στον προσφιλή του τρόπο για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πολάκης «καπνίζει»!!

Αναφέρεστε περισσότερο στην δημοσιογραφική σας πορεία και στις «περγαμηνές» σας. Δεν ήταν ανάγκη να τις επαναλάβετε. Σας γνωρίζω κ. Κούλογλου! Βέβαια επαναλαμβάνω δεν ήταν η ουσία αυτό.
Όταν λέτε ότι αρκετές κριτικές ήταν υπερβολικές, πως αποκαθίσταται αυτή η υπερβολή; Προφανώς με μία δημόσια αναγνώριση ή και μία συγνώμη! Η «περιορισμένη μου αντίληψη» δεν μου δίνει την δυνατότητα για άλλο τρόπο. Δηλαδή ήταν ένα λάθος , δεν νομίζω να το θεωρείτε και «στιγμιαίο», και όχι μία προδιαγεγραμμένη πορεία έξω και μακριά από τις εντολές που είχε πάρει από τις εκλογές. Ο Τσίπρας μετά τον συμβιβασμό του Ιούλη του 2015 γιατί πήγε για εκλογές τον Σεπτέμβρη; Για να πάρει καινούργια εντολή από τον λαό για το καινούργιο πρόγραμμα του! Ο Παπανδρέου γιατί δεν έκανε το ίδιο και μάλιστα έδωσε παροχές και ξαφνικά έβγαλε το διάγγελμα από το Καστελόριζο που οδηγούσε την χώρα σε ένα απέραντο σκοτάδι… Είχαμε και την παγκόσμια πρωτοτυπία για αργότερα να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή και μετά να… παραιτηθεί!!! Για αυτό μια σειρά από στελέχη προς τιμήν τους αποχώρησαν και αργότερα προσχώρησαν στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ύβρις στους αγώνες του λαού , την εποχή εκείνη, που αντιστάθηκε στην σκληρή λιτότητα που του επιβάλλονταν, και στη φτωχοποίηση του, να του δίνετε «ελαφρυντικά»;

Το να προσπαθείτε να τον «ρίξετε στα μαλακά» δεν ισοδυναμεί με ένα είδος «ξεπλύματος»!! Ή μας δημιουργείται η εντύπωση ότι αποκρύπτοντας την αλήθεια βοηθάμε να «χτυπήσουμε το αντί-Σύριζα μέτωπο» ή να χτίσουμε την προοδευτική συνεργασία!! Να σας θυμίσω ένα τσιτάτο του Λένιν: την αλήθεια πάντα θα την λέμε είτε μας συμφέρει είτε στρέφεται ενάντια μας…

Σ’ αυτά τα δύο σημεία στάθηκα που δημιουργούν σύγχυση και ερωτηματικά στον κόσμο της αριστεράς. Και εσείς με μία «συρραφή» λέξεων, προτάσεων προσπαθήσατε να στηρίξετε τους χαρακτηρισμούς σας και τις προσβολές σας. «Παλιά μου τέχνη κόσκινο»!! Δεν είμαι στην απέναντι πλευρά. Με μία σειρά άρθρα -που ποτέ δεν μου κάνατε την τιμή να δημοσιεύσετε-εξέφραζα κατά καιρούς τον προβληματισμό μου, αναδείκνυα συμπεριφορές, πρακτικές ορισμένων στελεχών που δυσκόλευαν την υλοποίηση των στόχων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Και θα συνεχίσω να το κάνω αγνοώντας τις ύβρεις, τις λοιδορίες, τις προσβολές από όπου και αν προέρχονται! Και βέβαια τα «φίλια» πυρά είναι ποιο πολύ δηλητηριώδη από τα άλλα!!

Να και σε κάτι που θα συμφωνήσουμε: και εγώ ήμουν ενάντια στις πρόωρες εκλογές του 2015 και πίστευα ότι έπρεπε να γίνει η εκλογή του Κουβέλη στην προεδρία της Δημοκρατίας. Θα σας εκπλήξω και για την διαφωνία μου σ’ αυτό που είπε ο Τσίπρας στο Ηράκλειο «…εμείς θα κτυπάμε το νταούλι και θα χορεύουν οι αγορές…». Ο Χαρίλαος άλλο είπε «…άλλος χτυπάει το νταούλι και άλλος παίρνει τον παρά…»!!

Τελειώνοντας όπως αναφέρετε δεν με γνωρίζετε, αλλά προσφύγατε σε προσβολές, ειρωνείες και υποτιμήσεις, που δεν συνάδουν σ’ έναν έγκριτο δημοσιογράφο και προ πάντων όταν δεν γνωρίζετε την ιστορία του. Να αυτοσυστηθώ: είμαι περίπου 50 χρόνια στο κίνημα και ένα μεγάλο διάστημα γραμματέας Ν.Ε. του Κ.Κ.Ε. Πιστεύω να συμφωνείτε ότι όσο και να διαφωνείτε με την πολιτική και κομματική πορεία κάποιου οφείλετε να σέβεστε την ιστορία του.

Γιώργος Κακαφίκας
Βέροια Ημαθίας