Ο Προκόπης Παυλόπουλος ξηλώνει το πουλόβερ του Νεομητσοτακισμού με καθαρές κουβέντες για τις ευθύνες των “κοριών” – Μαρτύριο για τον Κυριάκο η 25η Αυγούστου – Ο δρόμος της παρρησίας που άνοιξε ο Κ. Τζαβάρας στην Κ.Ο. της ΝΔ

Toυ Γ. Λακόπουλου

Διαβάστε με  προσοχή τις επόμενες δυο  παραγράφους-  από μια ομιλία το βάρος της οποίας ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει- για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων που συγκλονίζουν  το  εγχώριο δημόσιο βίο- αλλά και τα διεθνή  ΜΜΕ-τις τελευταίες μέρες.

Η πολιτική ευθύνη εκείνων, οι οποίοι ασκούν την εξουσία που τους έχει ανατεθεί με βάση την λαϊκή ετυμηγορία είναι, εκ φύσεως και εξ ορισμού, αντικειμενική.  Άρα οι φορείς της εξουσίας αυτής πρέπει ν’ αναλαμβάνουν, στο ακέραιο, την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί, ενώ δεν νοείται η μετάθεσή της, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε άλλους. 

Με απλές λέξεις οι πολιτικοί «ταγοί» για να δικαιώσουν την προαναφερόμενη δημοκρατική τους νομιμοποίηση δεν μπορεί ν’ αρκούνται στην απλή διαχείριση της εξουσίας κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, αλλά οφείλουν ν’ αναδεικνύονται, με θάρρος και συνέπεια και δίχως υπολογισμό του λεγόμενου «πολιτικού κόστους», ασυμβίβαστοι υπερασπιστές της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και των Θεσμών της”.

Βλέποντας την υπογραφή ” Προκόπης Παυλόπουλος” κάποιοι ενδεχομένως θα σκεφθούν ότι η αν εκδίκηση είναι πιάτο που τρώγεται κρύο, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κάθε λόγο να το απολαμβάνει.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την οφειλόμενη απάντηση- για τους λογαριασμούς που ο ίδιος άνοιξε,  αρξάμενος χειρών αδίκων. 

Όσα είπε από το μαρτυρικό Κομμένο της Άρτας ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η αρχή που ξηλώνει το πουλόβερ ενός πολιτικού κληρονόμου που είχε αρνηθεί να τον ψηφίσει για αρχηγό του κράτους-, ενώ τον στήριζε το κομμα του- αλλά και να ανανεώσει τη θητεία του παρότι υπήρξε επιτυχημένη κατά γενική παραδοχή

Κάποιος έπρεπε να χτυπήσει την καμπάνα

Ωστόσο αυτά που είπε ο Παυλόπουλος από την Άρτα δεν ακούγονται ως “εκδίκηση”, αλλά ως ανταπόκριση σε καθήκον, από δημόσιο άνδρα που τιμά το ρόλο του, ακόμη και ως αποστρατευθείς από την ενεργό πολιτική. Παραμένει ενεργός πολίτης και ακαδημαϊκός.

Κάποιος έπρεπε να χτυπήσει την καμπάνα και κανείς πλέον δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει για ποιον χτυπάει.

Ενώ  ο λόχος των βουλευτών της ΝΔ  και οι δουλικοί υπουργοί – πλην Άδωνι που είναι υπέρ του Μητσοτάκη των παρακολουθήσεων-αυτοεξετελίζονται σιωπώντας,  ο πρώην Πρόεδρος έκανε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του πρώην κόμματος του μια ένεση παρρησίας: στις Δημοκρατίες οι πολιτικοί δεν σιωπούν όταν παραβιάζονται δικαιώματα.

Από αυτή την – ψοφοδεή ως τώρα- Κ.Ο.  μόνο ο Κώστας Τζαβάρας ανάλαβε την ευθύνη του,  ως εκπροσώπου του έθνους:

Η λειτουργία του πολιτεύματος έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα και ο πρωθυπουργός οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων: ν’ αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν με διαδικασίες αμερόληπτες και ανεπηρέαστες, τόσο στο πολιτικό, όσο και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο».

Ο βουλευτής Ηλείας είδε και την άλλη όψη του νομίσματος της σήψης – τη μιντιακη αποσιώπηση- και τη στηλίτευσε:

Είναι ντροπή για τη Δημοκρατία η στάση των συστημικών Μέσων Ενημέρωσης. Δεν μπορεί σ’ όλο τον κόσμο μεγάλα Μέσα με παγκόσμια εμβέλεια ν’ ασχολούνται μ’ αυτή την υπόθεση και τα δικά μας να τη θεωρούν ήσσονος σημασίας. Δεν είναι δημοκρατική στάση αυτό. Είναι ντροπή για τη Δημοκρατία να μην υπάρχουν Μέσα που, με όρους αμεροληψίας και αντικειμενικότητας, μάχονται να ενημερώσουν τον κόσμο για το τι πραγματικά συνέβη σ’ αυτή την υπόθεση. Η διακίνηση διαρροών δεν είναι ενημέρωση…”.

Δεν νοείται παραμονή του Πρωθυπουργού στηθέση του

Η παρέμβαση Παυλοπούλου, με την επικοινωνιακή ισχύ, τον πολιτικό συμβολισμό και την επιστημονική τεκμηρίωση,  διαμορφώνει πλέον το έφοδος για την συγκροτημένη αντίδραση των δυνάμεων της συντηρητικής παράταξης- και  του πολιτικού φορέα της – στην εκτροπή των “επισυνδέσεων” που τώρα αρχισε να αποκαλύπτεται. 

Για όσους υπήρχε η αρχιμήδειος επιφυλακή “δώσε  μου πού να σταθώ και τη Γη θα κινήσω”  αυτό το σημείο σταθεροποίησης για τη μαζική αντίδραση  στις παρακρατικές μεθόδους του συστήματος Μητσοτάκη, υπάρχει πλέον.

Πλην της πολιτικής του ιδιότητας ο Προκόπης Παυλόπουλος, ενοποίησε και ως πανεπιστημιακός τις αντίστοιχες αντιδράσεις κορυφαίων συνταγματολόγων όπως ο Γιώργος Σωτηρέλης που διευκρίνισε ήδη  ότι δεν νοείται παραμονή του Πρωθυπουργού στη θέση του και του Βαγγέλη Βενιζέλου που ανέδειξε την εξωθεσμική και ποινική πλευρά της  παρακολούθησης Ανδρουλάκη.

Με βάση την ουσία όσων ανέφερε σε σχέση με τη συνταγματική τάξη ο Προκόπης Παυλόπουλος, και σε συνδυασμό με τις πολιτικές αντιδράσεις, αλλά και την εσωκομματική εκροή που αναμένεται μετά από αυτά,  οι συνειδητοποιημένοι βουλευτές της ΝΔ  δεν θα έχουν πρόσωπο να εμφανιστούν στη Βουλή στις 25 Αυγούστου  για να ακούσουν -πόσο μάλλον να χειροκροτήσουν- τον πρωθυπουργό που δείχνουν με το δάκτυλο τα μεγαλύτερα και πιο έγκυρα ΜΜΕ του πλανήτη.

 Είναι σα να άνοιξε τη κλεψύδρα και οι μέρες του  Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι την ώρα που θα υποχρεωθεί να  αντιμετωπίσει τον Αλέξη Τσίπρα – αλλά και τον Μιχάλη Κατρίνη- στη Βουλή θα είναι μαρτυρικές.

  Όχι μόνο για την αντιπολίτευση που θα τον ισοπεδώσει, αλλά και για τη στάση που θα τηρήσουν -ενθαρρυμένοι πλέον- οι βουλευτές της ΝΔ.