Ο σφιχταγγαλιασμός του Σωτήρη Τσιόδρα από την κυβέρνηση και χρησιμοποίησή του κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Του Βασίλη Σκουρή

Ο επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής που τόσο λάτρεψαν οι πολίτες κατά την πρώτη φάση της πανδημίας πρέπει να μείνει εκτός πολιτικού σκηνικού, για το καλό όλων-και της κυβέρνησης!

Σαφώς και ήταν λάθος (ηθελημένο ή όχι, δεν ορκιζόμαστε κιόλας) το να αποκαλεί με το μικρό του όνομα ο πρωθυπουργός τον επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας , κατά τη συνέντευξη Τύπου για το νέο λοκ ντάουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ήταν επιτηδευμένη αυτή η οικειότητα; Ηλίου φαεινότερον! Ίσως και να έφερνε σε δύσκολη θέση τον καθηγητή, ο οποίος κράτησε τα προσχήματα και αποκαλούσε τον πρωθυπουργό «κύριε Πρόεδρε» και όχι με το μικρό του όνομα. Σίγουρα, πάντως, η επιτηδευμένη αυτή οικειότητα έκανε ζημιά στον Σωτήρη Τσιόδρα, καθώς άφηνε περιθώρια παρεξηγήσεων στον κάθε καχύποπτο και όχι μόνο.

Πολύ πιο επιζήμια, όμως, κατά τη γνώμη μας, είναι η χρησιμοποίηση –εν αγνοία του προφανώς- του Σωτήρη Τσιόδρα από την κυβέρνηση από την κυβέρνηση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αυτόκλητη υπεράσπισή του από κυβερνητικά στελέχη, σε φανταστικές ή υπαρκτές «επιθέσεις» που δέχεται, μάλλον εκθέτει τον επικεφαλής της επιστημόνων, παρά τον στηρίζει.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει από το κεφάλαιο αποδοχής που διαθέτει στην κοινή γνώμη ο Σωτήρης Τσιόδρας, εμφανίζοντας την αξιωματική αντιπολίτευση απέναντί του, πλην, όμως, με αυτό τον τρόπο τον καθιστά μέρος της κομματικής αντιπαράθεσης προς ίδιον όφελος! Η αποδυνάμωση της ανεξαρτησίας του, όμως, αποδυναμώνει και την αξιοπιστία του, άρα και την αποτελεσματικότητά του στη μάχη κατά του ιού, ενώ θυπονομεύει και τον ίδιο τον θεσμικό του ρόλο.

Ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη γνώμη της στήλης, οφείλει να προστατεύσει την αποστολή που έχει αναλάβει και να απαιτήσει να μην χρησιμοποιείται στο πολιτικό παιχνίδι. Το σφιχταγκάλιασμα που δέχεται το τελευταίο διάστημα μάλλον τον πνίγει, παρά του κάνει καλό. Η στήλη, τον έχει επαινέσει όταν πληροφορηθήκαμε πως αρνήθηκε προτάσεις να μπει στο πολιτικό παιχνίδι, σε έναν ανασχηματισμό ή σε άλλες θέσεις. Έχει δώσει, συνεπώς, δείγματα γραφής, ας εξακολουθήσει στην ίδια κατεύθυνση…

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR