Ο τοσοδούλης και η τοσοδούλα

Του Ιωάννη Δαμίγου

Ο προικισμένος με τοσοδούλες “αρετές” νεοέλληνας ψηφοφόρος, της αμάθειας, της εξέδρας, της τηλεθέασης και της πειθήνιας ανοχής δεινών, περίεργα γητεμένος σαν σε έκσταση μεταφυσικής απάθειας, έχει παραδοθεί μοιραία στην παγίδα της κινούμενης άμμου. Ο τοσοδούλης σε ευθύνη αλλά επιτήδειος πρόεδρος εταιρείας, χρησιμοποιώντας μισθωμένη πειθώ (βοηθούμενη από τα ΜΜΕ) συνδυαζόμενη με την εικονική πραγματικότητα, εξελέγη δημοκρατικά και ανέλαβε την εκποίηση εμπορευμάτων κινητών και ακινήτων έως και άυλων.

Ο τοσοδούλης προσωπικότητας πρωθυπουργός, των πέντε- εξ εταιρειών και η τοσοδούλα σε επάρκεια  πρόεδρος της δημοκρατίας του κανένα, αντιπροσωπεύουν επάξια το τοσοδούλικο μεγαλείο αυτού του τόπου, γιατί ούτε χώρα αποκαλείται ούτε κράτος χαρακτηρίζεται. Ο τοσοδούλης έχει τον χαριτωμένο σκυλάκο και η τοσοδούλα έχει την συμπαθή γατούλα, όλα τα άλλα είναι εικονική πραγματικότητα! Αδυνατούν να δικαιολογήσουν τον χώρο, έστω και τυπικώς. Αγγαρεία το νοιώθουν! Και το δείχνουν, με συνεχείς αποδράσεις και ιδιωτικής παρέας “υπαλληλικά” γεύματα, διακόπτοντας την ανία με άγνοια.

Εικονική πραγματικότητα η ύπαρξη του λαού, έτσι εξηγείται η αδράνεια του τοσοδούλη και της τοσοδούλας, για όποια προσέγγιση πιθανής ελάφρυνσης έστω των προβλημάτων επιβίωσής του. Η τοσοδούλα πρόεδρος, λαλίστατη για τις εθνικές επετείους και τα κασπώ, δεν βρήκε μια λέξη να αρθρώσει  στην Καγκελάριο για τα κατοχικά δάνεια και επανορθώσεις. Ο τοσοδούλης υπόστασης, χαριεντίζεται με όμοιους και βγάζει selfies, όταν εδώ τα ρεκόρ κρουσμάτων κάνουν πρωταθλητισμό.  Εικονική πραγματικότητα τα χιλιάδες καταγεγραμμένα αλλά και τα μη (!), θύματα των άλλων νοσημάτων.

Εικονική πραγματικότητα τα μέτρα για την πανδημία, εκτός των μη μέτρων, σε εκκλησίες, σε φαρμακεία και σε super markets. Τρομάζει το μέγεθος του τίποτα.. Εκπλήσσει η διατάραξη ψυχικής υγείας. Η παρακμή μας δίνει χαστούκια σε κάθε γωνία του δρόμου. Ο ιός επιλέγει θύματα, όρθια και καθήμενα στα λεωφορεία του μεροκάματου και η ακροδεξιά διαλέγει θύτες και θύματα στην παρέλαση της φτώχιας. Ο τοσοδούλης να δίνει συνεντεύξεις εκ του ασφαλούς, από ιούς και δημοσιογράφους, χειριζόμενος το μυστρί με την λάσπη σαν έμπειρος και η τοσοδούλα πιστή στο δόγμα: Μακριά και αγαπημένοι. Και ζούνε αυτοί καλά και εμείς με τα πιστοποιητικά, το παλεύουμε……