Ο Τσίπρας ανεβάζει στροφές: Πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, πολιτική διεύρυνση, σκληρό ροκ και τα «βαρίδια» -που αντιδρούν- στο περιθώριο

Του Γ. Λακόπουλου

Ο Αλέξης Τσίπρας μετέχει στην ακήρυκτη προεκλογική εκστρατεία, που άρχισε ο Μητσοτάκης, με αναβάθμιση της πολιτικής παρουσίας του σε όλα τα μέτωπα.

 Αρχίζοντας από τη Βουλή η πλήρης διάταξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ασφυκτική πίεση τους υπουργούς  συνδυάζεται με τους υψηλούς τόνους του ιδίου απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη-   ως τη «μεγαλύτερη πολιτική απάτη της Μεταπολίτευσης».

Προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη για τα χαρακτηριστικά της   κυβέρνησης που θα επιδιώξει να σχηματίσει μετά τις εκλογές συνεχίζει να καταθέτει προτάσεις για κάθε τομέα διακυβέρνησης- με κοινό παρονομαστή το πρόγραμμα «Ελλάδα +»  για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξη με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια.

Η κρίσιμη κίνηση αφορά την νέα διεύρυνση με πρόσωπα  από την ευρύτερη Δημοκρατική Παράταξη. Η  προσχώρηση του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου ήταν απλώς προανάκρουσμα.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο σχεδιασμός Τσίπρα περιλαμβάνει ανοίγματα σε πολιτικούς όλων των περιόδων του ΠΑΣΟΚ: από τους δυο Παπανδρέου και τον Κ. Σημίτη μέχρι τη… Φώφη Γεννηματά- καθώς το φλερτ βουλευτών της με τον Μητσοτάκη στρέφει πολλούς προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα συμπεριληφθούν υποψήφιοι που θα  προκαλέσουν αίσθηση.

 Η πολιτική διεύρυνση συνδυάζεται με την ανανέωση που θα φέρει στο προσκήνιο καινούργια πρόσωπα με  καλά βιογραφικά. Ήδη στις δημόσιες εμφανίζεις του πλαισιώνεται με στελέχη που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ο συνδυασμός προγραμματικού λόγου, ανανέωσης και διεύρυνσης αφήνει πίσω τον «παλιό ΣΥΡΙΖΑ» με τις ιδεοληπτικές εμμονές, τα φθαρμένα πρόσωπα, τους αποτυχημένους των προηγουμένων κυβερνήσεων και ασφαλώς όσων έχουν «καεί» ή προκαλούν την κοινή γνώμη.

Κυβέρνησης ευρέως φάσματος

Η δυναμική της δημόσιας παρουσίας του Τσίπρα συμπυκνώνεται στο σύνθημα του για Προοδευτική Κυβέρνηση, που αφήνει πίσω τις εκδοχές κάποιων στελεχών για «δεύτερη φορά Αριστερά» και ταυτόχρονα καταδικάζει το ρεβανσισμό της πολάκειας θεωρίας «θα ξανάρθουμε και θα είναι αλλιώς».

 Τα «βαρίδια» προσπαθούν να αντιδράσουν με αρθρογραφία ακόμη και σε εφημερίδες όλως εχθρικές προς αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις οποίες διατυπώνουν μειοψηφικές θεωρίες για  την «Αριστερά»  ή  ανοησίες του τύπου «να αλλάξουμε τη χώρα, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ο  Αλέξης Τσίπρας ωστόσο λειτουργεί πλέον ως φυσικός επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης και διαμορφώνει από τώρα τα χαρακτηριστικά κυβέρνησης ευρέως φάσματος με βάση τη μετεξέλιξή του κόμματός του, αρχής γενομένης από τη … νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του.

 Για πρώτη φορά μετά την ήττα του 2019 ο πρώην Πρωθυπουργός δρα και παίρνει αποφάσεις με βάση την προετοιμασία που κάνει το επιτελείο του, οι  βουλευτές και τα όργανα, παραβλέποντας τις «φράξιες» και τις προσωπικές πολιτικές κάποιων παραγόντων.

ΥΓ: Την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του για την Κλιματική Αλλαγή. Οίκοθεν νοείται ότι χρειάζεται ειδική προσοχή ποιοι θα  βρίσκονται δίπλα του και ποιους συνειρμούς -δεν- θα προκαλούν.