Ο φράχτης της ντροπής

Οι αποκαλύψεις για την εν κρυπτώ προκήρυξη διαγωνισμού από την κυβέρνηση για την κατασκευή πλωτού φράχτη έφεραν θύελλα αντιδράσεων με τους New York Τimes να μιλάνε για “ντροπή”.

Η Κομισιόν εξετάζει αν το πλωτό φράγμα παραβιάζει τους κοινοτικούς κανόνες σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παροχής ασύλου, αφού δεν επιτρέπεται σε ένα κράτος να εμποδίσει έναν πρόσφυγα / μετανάστη να υποβάλει αίτημα παροχής ασύλου.

Η κατασκευή του πλωτού φράχτη μήκους 2,7 χλμ, ο οποίος θα τοποθετηθεί, αρχικά, στη Λέσβο, αποτελεί «Τείχη στη θάλασσα» όπως ειρωνεύεται την ελληνική κυβέρνηση η γερμανική Süddeutsche Zeitung:

«Στον Μεσαίωνα άνοιγαν τάφρους γύρω από τα τείχη του κάστρου, για να κρατήσουν μακριά τον εχθρό. Τώρα η Ελλάδα θέλει να υψώσει τείχη στη θάλασσα, ώστε να προφυλάξει το οχυρό της Ευρώπης από τους μετανάστες. Μία ακριβή και παράλογη ιδέα. Το φράγμα που αναβοσβήνει και εκτείνεται σε μήκος τριών χιλιομέτρων μάλλον δεν πρόκειται να γίνει φόβητρο, γιατί εύκολα μπορεί να παρακαμφθεί. Άλλωστε η Ελλάδα δεν μπορεί να περιφράξει όλα της τα νησιά μπροστά στα τουρκικά παράλια».

Θα κοστίσει ζωές

«Αυτό το σχέδιο, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ελληνικές αρχές, θυμίζει το συνοριακό τείχος του Ντόναλντ Τραμπ. Ούτε στην Ελλάδα γνωρίζουν πώς ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει. Αλλά αυτό που ήδη γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για πράξη απελπισίας, η οποία διαβρώνει ακόμη περισσότερο τις ευρωπαϊκές αξίες» γράφει το Spiegel.

«Το οχυρό που επεκτείνει η Ελλάδα είναι και δικό μας. Δυτικοευρωπαίοι και Βορειοευρωπαίοι φέρουν κι εκείνοι ηθική ευθύνη. Τα πλωτά φράγματα αποτελούν μέρος μίας απελπισμένης προσπάθειας των Ελλήνων να ελέγξουν τις μεταναστευτικές ροές- υπό τις προϋποθέσεις εκείνες, τις οποίες τους έχει υπαγορεύσει η υπόλοιπη Ευρώπη».

Oι New York Times γράφουν ότι «η συντηρητική κυβέρνηση έχει ένα αμφισβητούμενο νέο σχέδιο για να απαντήσει στο πρόβλημα, το πλωτό εμπόδιο για την αποφυγή της παράνομης μετακίνησης σκαφών» και τονίζει το υψηλό κόστος του σχεδίου που αναμένεται να ξεπεράσει τα 500.000 ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει ήδη για «ντροπή και προσβολή για την ανθρωπότητα» και η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί ότι το εγχείρημα θα κοστίσει ζωές:

“Αυτή η πρόταση σηματοδοτεί μια ανησυχητική κλιμάκωση στις τρέχουσες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να καταστήσει όσο πιο δύσκολο γίνεται, στους αιτούντες/ούσες άσυλο και τους πρόσφυγες, να φτάσουν στις ακτές της, και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερους κινδύνους εκείνους/ες που αναζητούν απεγνωσμένα ασφάλεια.

Το σχέδιο εγείρει σοβαρά ζητήματα, για τη δυνατότητα των διασωστών να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια σωτήρια για τη ζωή, στους ανθρώπους που επιχειρούν το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα προς τη Λέσβο. Η κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει επειγόντως τις λειτουργικές λεπτομέρειες και τις αναγκαίες εγγυήσεις, που θα διασφαλίζουν ότι αυτό το σύστημα δεν θα κοστίσει περαιτέρω ζωές».