Παίζουν οι επιστήμονες πολιτικά παιχνίδια για τον κορονοϊό;

Του Βασίλη Σκουρή

Οι αντιφάσεις που παρατηρούνται, η προσπάθεια να επιρριφθούν οι ευθύνες τυχόν αρνητικών αποτελεσμάτων σε αυτούς και ο αποκλεισμός από τα μέσα όσων αναδεικνύουν τα προβλήματα της υγείας

Κάποια πράγματα προκαλούν μεγάλα ερωτηματικά, για αυτό και καλή πίστη, δεν μπορούμε παρά να τα θέσουμε στο δημόσιο διάλογο.

Τις προηγούμενες ημέρες, για παράδειγμα, στις δημόσιες εμφανίσεις τους, μέλη της υγειονομικής επιτροπής, αλλά και άλλοι καθηγητές της υγείας, βαριά ονόματα στο χώρο τους και τη χώρα, μας έλεγαν ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έπρεπε να ληφθούν …χθες! Ερώτημα: Η Επιτροπή έχει εισηγηθεί τη λήψη μέτρων στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση δεν υιοθετεί την εισήγησή της ή δεν τα έχει εισηγηθεί; Και πώς μπορεί να μην τα έχει εισηγηθεί, όταν τα μέλη της δημοσίως λένε πως τα μέτρα χρειάζονται να ληφθούν …χθες;

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, σε αναντιστοιχία με τις προηγούμενες, οι ειδικοί δεν είναι το ίδιο αυστηροί. Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν έχει μειωθεί, η κατάσταση στην Αττική επιδεινώνεται και ο ιός αρχίζει να διασπείρεται σε όλη τη χώρα. Οι ειδικοί εμφανίζονται ηπιότεροι στις τοποθετήσεις τους. Αν πρέπει να απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης μας, δεν θα πρέπει να μας πουν τι έχει αλλάξει; Και είναι απλώς σύμπτωση ότι και η κυβέρνηση εμφανίζεται περισσότερο εφησυχαστική, δείχνοντας διστακτική στη λήψη νέων μέτρων; Νέων μέτρων, όπως οι μάσκες παντού ή η μείωση των ωραρίων της εστίασης; (Για λοκ ντάουν στην Αττική, ούτε καν το συζητάει, θα πρέπει να δούμε σκηνές Ιταλίας στο πικ τους για να συμβεί-προέχει η οικονομία στη συγκεκριμένη φάση).

Εντύπωση προκαλούν, μεταξύ άλλων, δυο ακόμα πράγματα:

Πρώτον, οι ειδικοί επικεντρώνουν δημοσίως τις επισημάνσεις τους στην ατομική ευθύνη, αποφεύγοντας να θέτουν μείζονα θέματα, όπως ακόμα και η ανάγκη για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας που επτά μήνες μετά την εκδήλωση της πανδημίας εξακολουθεί να βρίσκεται στα όριά του. Ακόμα και για τη κατάσταση των συγκοινωνιών μόλις και μετά βίας λένε δημοσίως κάτι- για τα σχολεία και τις αίθουσες των 25 και 27 μαθητών, δημοσίως ούτε κουβέντα και ας έχουν εισηγηθεί να ανοίξουν τα σχολεία όπως και στα τέλη της άνοιξης πέρυσι!

Δεύτερον, έχουν εξαφανιστεί από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης εμβληματικοί συνδικαλιστές στο χώρο της υγείας, όπως για παράδειγμα ο πρόεδρος των εργαζομένων στον Ευαγγελισμό Ηλίας Σιώρας, η Αφροδίτη Ρέτζιου Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδας και άλλοι. Ακόμα και ο εκλεκτός των καναλιών επί θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, έχει εξαφανιστεί! Κοινή συνισταμένη όλων αυτών; Ότι αναδεικνύουν τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της υγείας.

Ας επανέλθουμε όμως στους ειδικούς επιστήμονες, που ο υπογράφων τιμά απολύτως και που εννοείται πως μέσα στις απίθανα δύσκολες συνθήκες που καλούνται να λάβουν αποφάσεις θα κάνουν και λάθη. Το βασικό είναι να μην χάσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, εμπιστοσύνη που κέρδισαν επάξια στην πρώτη φάση της πανδημίας-ακόμα και αν μας έλεγαν ότι οι μάσκες είναι επικίνδυνες για την υγεία, ο κόσμος κατανοούσε γιατί το έκαναν.

Τα πολιτικά παιχνίδια, άλλωστε, είναι επιζήμια και ως προς την προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα. Πέραν του ότι μετατίθενται οι ευθύνες άλλων στις πλάτες τους, χωρίς να το αξίζουν. Και τα γράφουμε αυτά με πλήρη ευθύνη και καλόπιστα, ελπίζοντας απλώς ότι δεν χρειάζεται να επανέλθουμε…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR