Παιχνίδια Καμμένου με το Μακεδονικό… made in USA

Tης Νικόλ Λειβαδάρη

Κατά τον υπουργό Αμυνας αυτό το βορειοατλαντικό τόξο, με την μορφή επίσημης αμυντικής συμφωνίας, θα περιλαμβάνει την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, την Βουλγαρία, την Αλβανία και προοπτικά και την Σερβία, και θα υπηρετεί τους ίδιους στόχους γεωπολιτικής σταθερότητας με εκείνους που θα διασφάλιζε η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Παραπλεύρως, δε, ο Πάνος Καμμένος πρότεινε και την ανάπτυξη μόνιμων στρατιωτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, προς ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας και του πρωταγωνιστικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή.

Θα μπορούσε να είναι η… διεθνής αυτονόμηση του Πάνου Καμμένου, με δεδομένο ότι ο ‘Ελληνας υπουργός ‘Αμυνας  εμφανίζει ως «νεκρή» στον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών μια συμφωνία την οποία έχτισαν και υπερασπίζονται μέχρις εσχάτων οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Θα μπορούσε να είναι και η «εξαγωγή» της κόντρας Καμμένου – Κοτζιά επί αμερικανικού εδάφους. Μπορεί να μην είναι και τίποτα εκ των δύο παρά μόνον ένας ακόμη τακτικός ελιγμός του υπουργού Αμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ, στην μάχη πολιτικής επιβίωσης στην οποία, αναγκαστικά, τον έχει οδηγήσει η υπόθεση του Μακεδονικού. Το βέβαιο, ωστόσο, είναι πως η παρουσία και οι προτάσεις Καμμένου στις ΗΠΑ γενούν νέα ερωτήματα και εγχώριες πολιτικές εντάσεις.

Το πρώτο ερώτημα είναι εάν το «plan B» Καμμένου αποτελεί και «plan B» της ελληνικής κυβέρνησης. Εδώ η απάντηση είναι μάλλον προφανής και αποτυπώνεται εύγλωττα στο λιτό μεν, κατηγορηματικό δε σχόλιο υψηλόβαθμου κυβερνητικού παράγοντα ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην συμφωνία των Πρεσπών, σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στην ΠΓΔΜ και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».

Σε ανάλογη κατεύθυνση κινήθηκε και η θέση που διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ερωτώμενος σχετικά στο ραδιόφωνο news24/7: «Μέχρι στιγμής», είπε, «οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών».

Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν η δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Αμυνας από τις ΗΠΑ πλήττει ή όχι την πολιτική αξιοπιστία της κυβέρνησης εντός και εκτός συνόρων. Εδώ, το βέβαιο είναι πως η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε ήδη να εκμεταλλευθεί και να αναδείξει το θέμα, με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο να μιλά για «πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια της κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων», που «τώρα εξάγεται και διεθνώς».

«Ο υπουργός ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος», πρόσθεσε, «προεξοφλώντας την απόρριψη από τα Σκόπια της συμφωνίας που ο ίδιος συνυπέγραψε, εισηγήθηκε στις Η.Π.Α. μια… δική του βαλκανική πολιτική, παριστάνοντας τον υπουργό των Εξωτερικών και αδιαφορώντας πλήρως για τις θέσεις του κ. Κοτζιά».

Το τρίτο ερώτημα έχει να κάνει με το εάν οι προτάσεις Καμμένου συνδέονται ή όχι με τα πολλαπλασιαζόμενα μηνύματα από το Μαξίμου ότι έχει «κλειδώσει», ακόμη και χωρίς τους ΑΝΕΛ, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία όχι μόνον για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή αλλά και για την υπερψήφιση πρότασης εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Επ΄ αυτού απάντηση δεν υπάρχει, όμως υπάρχει μια ακόμη πολιτική ντρίπλα του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Θόδωρου Τοσουνίδη, ο οποίος χθες το βράδυ στην ΕΡΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόμμα του να υπερψηφίσει πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση να δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι, ως πρωθυπουργός, θα… προσχωρήσει στην γραμμή Σαμαρά και δεν θα αποδεχθεί καμία συμφωνία για το ονοματολογικό που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία…

ΑΠΟ ΤΟ TVXS