Παράσταση με παράταση

Του Ιωάννη Δαμίγου

Με έκπληξη και απογοήτευση, οφείλω να ομολογήσω, άκουσα εκπρόσωπο των καλλιτεχνών από την ομάδα που συμμετείχε στην διαβούλευση, πως ο πρωθυπουργός κατάλαβε το πρόβλημα που έχει βγάλει στους δρόμους τους ανθρώπους του πολιτισμού. Κατάλαβε ο κ. Μητσοτάκης το πρόβλημα!

Κατάλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρόβλημα! Εάν και εφόσον κατάλαβε, τότε γιατί δεν αποσύρει το Προεδρικό Διάταγμα; Μετά την πρώτη ώρα αποτυχημένης παράστασης, σε προσπάθεια να πείσει “ανόητους” να κατανοήσουν το ίδιο τους το συμφέρον, πέρασε στο επόμενο στάδιο της καθυστέρησης πετώντας την μπάλα στην εξέδρα των υποσχέσεων σε αλλαγές, διατηρώντας το σκορ μέχρι την λήξη υπέρ του, μη δεχόμενος τέρμα στην εστία του. Κέρδισε χρόνο μιας αόριστης εβδομάδας, να μετρήσει τα αντίπαλα δοκάρια, την αντοχή των καλλιτεχνών και την συνοχή ενότητάς των, κυρίως. 

Γνωρίζει πολύ καλά, ως αναγνωρισμένης αξίας μηχανορράφος, την τέχνη της διαβολής και της διάσπασης, με επιτήδειους χειρισμούς του δόγματος “διαίρει και βασίλευε”. Επίσης κέρδισε χρόνο για να μεταφέρει την αντίσταση των ανθρώπων της τέχνης, στους επιχειρηματίες σχολάρχες παραστατικών σπουδών, απαιτώντας προφανώς περισσότερα εχέγγυα πολιτικής υποστήριξης ενόψει εκλογών. Άλλωστε έχει πουλήσει ακριβότερα προϊόντα, ηθικής αξίας ακόμα, δεν θα τον εμποδίσουν κάποιοι πεινασμένοι καλλιτέχνες.

Από την στιγμή που υπάρχουν συμβόλαια προς εκτέλεση, δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσει σε ειλημμένες αποφάσεις. Οποιαδήποτε απόπειρα συζήτησης με αυτόν τον πολιτικό άνδρα, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, γιατί απλώς δεν συζητά. Αυτό θα έπρεπε να είναι σαφώς κατανοητό. Δεν συζητά ποτέ για κάτι, που γνωρίζει άριστα, πως δεν θα τον συνέφερε η επιχειρηματολογία, επειδή δεν τον ενδιαφέρει η παραδοχή του δίκαιου, αλλά το αποτέλεσμα του κέρδους, από την πράξη. Όταν μετά από τόσα “επιτεύγματα” που έχει φέρει σε πέρας, το αγνοείς, τότε πέφτεις στην παγίδα της υποχώρησης και της έκπτωσης.

Δεν προσέρχεσαι σε διαβούλευση τάχα, αλλά επιμένεις στον δίκαιο αγώνα σου, εφόσον έχεις μετρήσει τις δυνάμεις και τις δυνατότητές σου. Έχει εξαπατήσει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας κατ’ επανάληψη, Παιδεία, υγεία, εργασία, πολιτισμός, από τα πρώτα θύματα στην εμπορική διατριβή του. Μην παίρνετε μέρος στις συκοφαντικές παραστάσεις του, συνεχίστε τον αγώνα σας, όσο αυτό είναι εφικτό. Έχουν περάσει εβδομάδες, μήνες, χρόνια και οι υποσχέσεις του ανανεώνονται, για την επόμενη τετραετία. Παράσταση με παράταση.