Αλέξης Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης δε θα έχει δισταγμό να διαπράξει ακόμα μεγαλύτερα εγκλήματα σε βάρος της Δημοκρατίας»

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του Guardian για υποκλοπές και χειραγώγηση εκλογών από ισραηλινή ομάδα που έχει παράρτημα στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό TRT ενόψει της αυριανής περιοδείας του στη Θεσσαλία.

«Ο κ. Μητσοτάκης δε θα έχει δισταγμό να διαπράξει ακόμα μεγαλύτερα εγκλήματα σε βάρος της Δημοκρατίας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τόνισε ότι πάμε σε εκλογές χωρίς να γνωρίζουμε αν μας παρακολουθούν ακόμα και τώρα.

 «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη ληστεία από τους Πάτσηδες, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα καλύπτει πρώτη κατοικία, επαγγελματική στέγη και  αγροτική γη» σημείωσε σε άλλο σημείο και υπογράμμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού στέρησε 7 δισ. από τους συνταξιούχους, δίνει προεκλογικά 300 εκατ. ευρώ».

«Το κράτος πρέπει να βάλει φρένο στην αισχροκέρδεια και να φορολογεί τα υπερκέρδη. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη διαφορά στις τιμές των προϊόντων από τον παραγωγό ως τα σουπερμάρκετ» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, έχει σκάνδαλο»

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για την οικονομική κατάσταση των πολιτών, τόνισε ότι σήμερα είναι «πιο δύσκολη από ποτέ» ακόμα και συγκριτικά με την περίοδο του πρώτου μνημονίου, ενώ επέκρινε την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης ως «κινήσεις πανικού» πριν τις εκλογές. Σχολίασε ότι οι επερχόμενες εκλογές γίνονται «σε μια περίοδο πολύ δύσκολη» ιδίως, τον τελευταίο ένα – ενάμιση χρόνο, κατά την οποία κάθε ελληνική οικογένεια βιώνει ένα «μικρό γολγοθά». Η κατάσταση αυτή, σημείωσε, επηρεάζει όχι μόνο τους ευάλωτους, αλλά και τη μεσαία τάξη, καθώς τα εισοδήματα έχουν υποστεί ουσιαστικά μείωση 20% και στον κατώτατο μισθό 40%, εκτιμώντας πως ο κόσμος «αναζητά ουσιαστικές απαντήσεις».

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες παροχές της κυβέρνησης στους συνταξιούχους, υπογράμμισε πως «με παροχές τελευταίας στιγμής και μάλιστα εφάπαξ καμία κυβέρνηση δεν άλλαξε το κλίμα». «Το μυρίζονται ότι πρόκειται για κινήσεις πανικού», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι αφού στέρησε «7 δισ.» από τους συνταξιούχους τώρα τους δίνει «300 ευρώ, φιλοδώρημα πριν την κάλπη». «Μια λογική που ευτελίζει και τον ίδιο τον πολίτη» και τον «υποβαθμίζει», όπως είπε, τονίζοντας πως αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι «όραμα και προοπτική για το μέλλον».

Όπως είπε, «στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας μπορούμε να έχουμε μια πολιτική που θα προστατεύσει τους αδύναμους και τους μεσαίους και ταυτόχρονα θα έχει δώσει αναπτυξιακή προοπτική, με μια επιχειρηματικότητα βιώσιμη και σταθερή, απαλλαγμένη από τα βαρίδια της γραφειοκρατίας διαφθοράς». Σχολίασε, μάλιστα, ότι «δεν υπήρχε ποτέ άλλοτε τόσο εκτεταμένη διαφθορά στο δημόσιο». «Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, έχει σκάνδαλο», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στα «δισ. απευθείας αναθέσεων» την περίοδο της πανδημίας.

«Αισχροκέρδεια Μητσοτάκη»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων περνάει «πιο δύσκολα από ποτέ» ακόμα και σε σχέση την περίοδο που εφαρμόστηκαν τα μέτρα του πρώτου μνημονίου με τις μειώσεις μισθών, ιδίως στο δημόσιο τομέα και τη διόγκωση της ανεργίας, λόγω της «οριζόντιας συρρίκνωσης» των εισοδημάτων εξαιτίας του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Στο πλαίσιο αυτό, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως σε μια «από τις χειρότερες στιγμές», «δε σεβάστηκε του θεσμούς», δημιούργησε έναν «μηχανισμό προπαγάνδας και υπέρβασης κάθε ορίου κράτους δικαίου και δημοκρατικής λειτουργίας» με «παρακολουθήσεις και χειραγώγηση των μέσων», ότι χρησιμοποίησε «άθλιες μεθόδους» για να επιβάλει μια «άθλια πολιτική».

Ειδικότερα, σχολίασε ότι έχουμε το «ακριβότερο ρεύμα» και την «ακριβότερη βενζίνη στην ΕΕ», καθώς και την «ψαλίδα των τιμών από τον παραγωγό μέχρι το ράφι». «Όλα αυτά είναι μέσα σ ένα πλαίσιο που έχει στόχο να ευνοήσει συμφέροντα συγκεκριμένα», είπε, στηλιτεύοντας τη στάση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ότι πρόκειται για «γενικευμένο φαινόμενο» και ότι «δεν φταίει». «Η αισχροκέρδεια δεν είναι γενικευμένο φαινόμενο. Είναι αισχροκέρδεια – Μητσοτάκη», τόνισε, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρωθυπουργό για την έλλειψη ελέγχων, αφήνοντας «ανεξέλεγκτη την κερδοσκοπία» και την αγορά να τα «ρυθμίζει όλα». Στον αντίποδα, είπε, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που πιστεύει ότι το κράτος έχει «ευθύνη να προστατεύσει τον πολίτη και να ρυθμίσει την αγορά». «Όταν βλέπει τέτοια φαινόμενα οφείλει να παρεμβαίνει προκειμένου να βάζει φρένο στην αισχροκέρδεια και να φορολογεί τα υπερκέρδη».

Αναφερόμενος, ειδικά στο ζήτημα της «ψαλίδας των τιμών», διερωτήθηκε «που πάνε αυτά τα κέρδη;» και είπε πως πρόκειται για τα ίδια υπερκέρδη με το ρεύμα και τη βενζίνη, τονίζοντας πως την ίδια στιγμή είναι χαμηλότερο το «κατά κεφαλήν εισόδημα». Όσον αφορά την κριτική από την κυβέρνηση ότι δεν είναι ακριβή τα νούμερα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως σημασία έχει τι λέει ο κόσμος και όχι η κυβέρνηση, και παρέπεμψε στις επερχόμενες εκλογές, των οποίων το διακύβευμα θα είναι όχι μόνο το «ποιος φταίει» αλλά και το «τι θα κάνουμε για να αλλάξει».

«Η αντίληψη της κυβέρνησης της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη είναι ότι δε θα παρέμβουμε καθόλου» απέναντι στην «αβυσσαλέα επιθυμία των πλουσίων να γίνουν πλουσιότεροι, αδιαφορώντας αν η μεγάλη πλειοψηφία χάνει», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι σε όλα τα κράτη της ΕΕ υπήρξαν «περισσότερες ή λιγότερες» κρατικές παρεμβάσεις λόγω της «ιδιαίτερης συνθήκης» της πανδημίας και του πολέμου, ενώ εδώ «καμία παρέμβαση».

Ερωτηθείς και για το μέτρο των 120 δόσεων στους επιχειρηματίες, είπε πως είναι «θετικό», ωστόσο, τόνισε πως «δε λύνει το πρόβλημα» και γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προτείνει τη διαγραφή μέρους του χρέους τους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία.