Στέλιος Κούλογλου: “Το σκάνδαλο υποκλοπών απειλεί το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα”

Συνέντευξη στην Brussels Times

Η συνέντευξη δημοσιεύεται σε εκτενές ρεπορτάζ δημοσιεύει η αγγλόφωνη εφημερίδα των Βρυξελλών, Brussels Times, για το σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα.

1. Το σκάνδαλο υποκλοπών απειλεί το Κράτος Δικαίου και την Ελευθεροτυπία στην Ελλάδα, παρά τον ισχυρισμό του Μητσοτάκη ότι ήταν τεχνικά νόμιμο;

Το σκάνδαλο των υποκλοπών ήταν το κερασάκι σε μια τούρτα αποτελούμενη από σειρά άμεσων επιθέσεων στο κράτος δικαίου και την Ελευθεροτυπία στην Ελλάδα. Παρά την προφανή απειλή που θέτει το ίδιο – η παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων και πολιτών για να εκβιαστούν μετά ή δημοσιογράφων για να εμποδιστεί το ερευνητικό τους έργο – ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο από την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί απειλή για το κράτος δικαίου από μόνη της: Η κυβέρνηση απείλησε την Ανεξάρτητη Αρχή ΑΔΑΕ που είναι αρμόδια για την προστασία των τηλεπικοινωνιών. Ο -διορισμένος από την κυβέρνηση- γενικός εισαγγελέας αντί να ερευνήσει το σκάνδαλο, προσπάθησε αρχικά να ερευνήσει ποιος το διέρρευσε στον Τύπο…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχτηκε ότι έχει στείλει συστάσεις στην Ελλάδα για ζητήματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ελλάδα αναφέρεται πλέον ως στην ίδια ομάδα με την Ουγγαρία και την Πολωνία. Εάν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε κυρώσεις. Για αυτή την κατάσταση η Νέα Δημοκρατία είναι απόλυτα υπεύθυνη.

Όσο για τους ισχυρισμούς του κ. Μητσοτάκη, η παρακολούθηση με κατασκοπευτικά λογισμικά δεν ήταν καν «τεχνικά νόμιμη». Χρησιμοποιούσε το Predator ως παράλληλο σύστημα για πλήρη επιτήρηση. Και το Predator είναι σαφώς παράνομο. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε παραιτηθεί.

2. Ποια είναι η απάντησή σας στην κατηγορία της ευρωβουλευτού Ελίζας Βόζεμπεργκ στο Twitter ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δυσφημεί» την Ελλάδα, κατηγορώντας σας ότι προκαλείτε συζήτηση στην Ολομέλεια – αποκαλώντας την «ξεδιάντροπη» και «επικίνδυνη»;

Κατανοώ ότι κάθε ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, στο οποίο είναι μέλος η Νέα Δημοκρατία, βρίσκεται σε δύσκολη θέση: Πρέπει να υπερασπιστεί το κόμμα-μέλος αλλά και να υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά του. Πολλοί ευρωβουλευτές στην επιτροπή PEGA που ανήκουν στο ΕΛΚ αντιμετωπίζουν αυτό το δίλημμα σε κάθε ακρόαση. Προφανώς η κ. Βόζεμπεργκ ενδιαφέρεται περισσότερο να εξασφαλίσει μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές του 2024. Αν και θα ήθελα να της υπενθυμίσω ότι δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που συκοφαντεί την Ελλάδα διεθνώς, αλλά η Νέα Δημοκρατία με αυτό το σκάνδαλο, τις επαναπροωθήσεις, τα SLAPP κατά δημοσιογράφων και την κατακόρυφη πτώση στους δείκτες ελευθερίας του Τύπου, τη διαφθορά… Η ύπαρξη και μόνο του θέματος «Η Διάβρωση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα: Το σκάνδαλο υποκλοπών και η Ελευθεροτυπία» στην ατζέντα της Ολομέλειας, αυτή την εβδομάδα, αποδεικνύει ακριβώς αυτό. Ευχαριστώ πάντως την κα Βόζεμπεργκ, που παρουσίασε τον ΣΥΡΙΖΑ με τόσο μεγάλη επιρροή στο Κοινοβούλιο και στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

3. Πώς πιστεύετε εσείς και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι το σκάνδαλο θα επηρεάσει τις επερχόμενες ελληνικές εκλογές;

Σχεδόν όλα τα μεγάλα ΜΜΕ στην Ελλάδα δεν αναφέρουν καθόλου το σκάνδαλο. Όταν μερικές φορές το κάνουν, επαναλαμβάνουν την προπαγάνδα των κυβερνήσεων: δεν είναι μεγάλο θέμα, συμβαίνει σε όλο τον κόσμο κ.λπ. Έχοντας να αντιμετωπίσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό και τις τιμές της ενέργειας – η Ελλάδα έχει γίνει μια από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ αλλά με την υψηλότερη τιμή φυσικού αερίου στην Ευρώπη- οι πολίτες έχουν άλλες προτεραιότητες. Σίγουρα η εικόνα του κ. Μητσοτάκη έχει πληγεί, αλλά η ψήφος θα επηρεαστεί κυρίως από άλλα ζητήματα επιβίωσης.

4. Πώς κρίνετε τη γραμμή υπεράσπισης της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι παρακολουθήσεις έγιναν για λόγους εθνικής ασφάλειας;

Είναι ένα κατάφωρο ψέμα και έχει αποδειχθεί. Το σύστημα υπό τον κ. Μητσοτάκη που εκτελούσε τις υποκλοπές παρακολουθούσε τους πάντες: Εκτός από τον ευρωβουλευτή και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκη και τον ευρωβουλευτή Γ. Κύρτσο, κατασκόπευαν τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και πολλούς υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης. Αν αποτελούσαν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια γιατί παρέμειναν στις θέσεις τους; Κατασκόπευαν μέλη της οικογένειας του κ. Μητσοτάκη. Την αδερφή του, τον Δήμαρχο Αθηναίων, που είναι ανιψιός του, ακόμα και την αδερφή του Δημάρχου! Ήταν και αυτοί απειλή για την εθνική ασφάλεια; Όχι. Ήταν ένα παρανοϊκό σύστημα για να βρει βρωμιές για όλους και μετά να προσπαθήσει να τους χειραγωγήσει.

5. Πιστεύετε ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει ευρύτερες επιπτώσεις στη δημοκρατία και τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ / Πιστεύετε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος;

Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή δεν είπε λέξη για το παρανοϊκό κατασκοπευτικό δίκτυο Μητσοτάκη. Συμμετέχει στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να καλύψει το σκάνδαλο και αυτό  είναι ντροπή.

Η Ελλάδα δεν ήταν το μόνο κράτος μέλος όπου συνέβη παράνομη και εκτεταμένη χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών σε πολίτες, αλλά με τον κ. Μητσοτάκη είδαμε την αποθέωση του συστήματος. Θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία και τη Στάζι. Το να είσαι υπό παρακολούθηση, να έχεις ακόμη και τις πιο προσωπικές σου στιγμές εκτεθειμένες, είναι ενάντια σε όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ενάντια στην ελευθερία του λόγου. Στερεί από ένα άτομο την ικανότητα να ενεργεί ελεύθερα.

Επομένως είναι ενάντια στη Δημοκρατία και τις ευρωπαϊκές αξίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει γρήγορα κατά των κατασκοπευτικών λογισμικών. Προσωπικά, έχω υποβάλει πολλές ερωτήσεις σχετικά με το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απέστειλα πολλές επιστολές στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, στην Europol και στην OLAF. Περιμένω ικανοποιητικές απαντήσεις. Αυτό δεν επαφίεται στην αρμοδιότητα των κρατών μελών.

AΠΟ ΤΟ TVXS