ΠΑΣΟΚ Περιορισμένης Ευθύνης

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Ένα από τα πιο σημαντικά κόμματα εξουσίας που κυβέρνησαν τον τόπο στην εποχή της μεταπολίτευσης σχεδόν 20 χρόνια, είναι το ΠΑΣΟΚ, το παλαιό κραταιό κόμμα το οποίο στην αρχή της εποχής των Μνημονίων κατέρρευσε εκλογικά και δημοσκοπικά και ακόμη και σήμερα, αγωνίζεται να βρει μία νέα ταυτότητα, ένα νέο αφήγημα προς τους πολίτες, προσπαθώντας ταυτόχρονα να προσαρμοστεί στις νέες εξελίξεις και τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές ανάγκες και επιταγές.

Το ΠΑΣΟΚ την τελευταία δεκαετία έχει περάσει από διάφορες μεταλλάξεις, ώστε να καταφέρει να ενοποιήσει τον λεγόμενο χώρο της Κεντροαριστεράς, του μεσαίου χώρου, του φιλελεύθερου ή μεταρρυθμιστικού κέντρου, όπως αρκετοί αρέσκονται να ονομάζουν, αλλά ακόμη το πολυπόθητο αποτέλεσμα δεν έχει επιτευχθεί.

Από την ΕΛΙΑ όπου συμμετείχαν αρκετές κινήσεις πολιτών, μέχρι την Δημοκρατική Συμπαράταξη και την προσχώρηση της ΔΗΜΑΡ, ως το Κίνημα Αλλαγής, άλλαξαν αρκετά πρόσωπα και συσχετισμοί, αλλά το τελικό αποτέλεσμα παρέμεινε περίπου το ίδιο. Άρνηση και περιφρόνηση του εκλογικού σώματος, στην πρόταση του παλαιού ή του νέου ΠΑΣΟΚ.

Παρά την αρχική αισιοδοξία για την διεύρυνση του ΚΙΝΑΛ και την ανοιχτή εκλογική διαδικασία το 2017 που εξέλεξε την Φώφη Γεννηματά ως πρόεδρο και την αρχική συμμετοχή τόσο της ΔΗΜΑΡ όσο και του Ποταμιού, τελικά οι ελπίδες αποδείχθηκαν φρούδες και επήλθε μία νέα συρρίκνωση του κινήματος, καθώς με την αποχώρηση των δύο κομμάτων, τελικά το ΚΙΝΑΛ έμεινε να εκπροσωπείται από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου και κάποιες μεμονωμένες προσωπικότητες και κινήσεις πολιτών στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Εκτός αυτού, το πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που είχε στόχο να δώσει το στίγμα της νέας εποχής μετεκλογικά, αντί να εμφυσήσει την ενότητα, ανέδειξε ένα νέο κύμα εσωστρέφειας, προβληματισμού και εσωτερικής αντιπολίτευσης, με κορυφαία στελέχη όπως το Νίκο Ανδρουλάκη αλλά και τον Παύλο Γερουλάνο, να αντιδρούν και να αμφισβητούν ανοιχτά την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά.

Η αλήθεια είναι ότι παρά το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια έχουν εισέλθει κάποια νέα πρόσωπα στο ΚΙΝΑΛ με στόχο να δοθεί ένας αέρας ανανέωσης, αυτό λίγο έχει αγγίξει την κοινωνία.

Εν κατακλείδι, είναι προφανές πως οι εσωτερικοί συσχετισμοί και οι κόντρες στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΙΝΑΛ, οι συντονιστικές επιτροπές, οι εκτελεστικές επιτροπές και όλες οι ομάδες που απαρτίζουν τον κομματικό μηχανισμό, δεν έχουν καμία σχέση με τα προβλήματα και την καθημερινότητα των πολιτών, που επέλεξαν στις πρόσφατες εκλογές μία νέα κυβέρνηση, με πρώτο στόχο την επάνοδο στην κανονικότητα, την επιστροφή των αξιών και των θεσμών και την οικονομική ανάκαμψη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η χώρα για λόγους πρωτίστως δημοκρατικούς, χρειάζεται μία ισχυρή Κεντροαριστερά, ανεξάρτητα από ονόματα, χρώματα και συμμετέχοντες.

Αυτό σημαίνει ότι η σημερινή ηγεσία οφείλει να κατανοήσει τα μηνύματα, τόσο του εκλογικού σώματος, όσο και της νέας τεχνολογικής εποχής που διανύουμε και να γίνει σαφές ότι ένα νέο πολυσυλλεκτικό κόμμα δεν μπορεί να χτιστεί πάνω σε συνθήματα του ‘80 ή σε αναφορές παρωχημένων κοινωνικών και οικονομικών μοντέλων.

Η πορεία και ο χρόνος σίγουρα θα κρίνουν το εγχείρημα που λέγεται ΚΙΝΑΛ, καθώς και τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ στη νέα εποχή που έχει ανατείλει για την χώρα.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός