Περί ανέμων κι υπευθύνων

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Toυ Γιάννη Σουλιώτη

Η κριτική στην κυβέρνηση για την επικοινωνιακή διαχείριση όσων συνέβησαν το «μαύρο» απόγευμα της 23ης Ιουλίου είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στην υπόθεση «τραγωδία στο Μάτι». Γνώριζαν ή όχι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι το μέγεθος της καταστροφής την ώρα της «on air» σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής τα μεσάνυχτα της Δευτέρας; Γιατί η ηγεσία της Πυροσβεστικής, πολιτική και φυσική, δεν έκανε μια στοιχειώδη αυτοκριτική στη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης; Ενα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο είναι η αναζήτηση και η απόδοση πολιτικών ευθυνών. Η δήλωση, την Παρασκευή, του κ. Αλέξη Τσίπρα ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία δεν έκλεισε τη συζήτηση. Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε την κίνηση «ανούσιο τέχνασμα» και ζήτησε παραιτήσεις και αποπομπές.

Ομως, για όσους επέζησαν από τον εφιάλτη της φωτιάς και εκείνους που βρέθηκαν στο Κόκκινο Λιμανάκι, την Αργυρά Ακτή, τον Νέο Βουτζά τις ώρες μετά την καταστροφή και κουβαλούν ακόμα στα ρούχα τους οσμή θανάτου, η ουσία δεν περιορίζεται στη σφαίρα της πολιτικής επικοινωνίας. Συμπυκνώνεται, αντίθετα, στο ερώτημα «γιατί η Πυροσβεστική δεν κατάφερε να σταματήσει τη φωτιά πριν θερίσει ανθρώπινες ζωές και καταστρέψει περιουσίες;».

Η ηγεσία της Πυροσβεστικής, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τελικά η κυβέρνηση δόμησαν την υπερασπιστική τους στρατηγική σε δύο πόλους: α) η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό και β) οι φλόγες ξέφυγαν από τον έλεγχο λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Τίποτα από τα δύο δεν απαντά στην ουσία. Ο εμπρησμός αποτελεί την αφετηρία και όχι αυτό καθαυτό το πρόβλημα.

Η δουλειά της Πυροσβεστικής ξεκινά με την έναρξη της πυρκαγιάς, όχι νωρίτερα. Οι ισχυροί άνεμοι αντίστοιχα, αυξάνουν τον συντελεστή δυσκολίας μιας επιχείρησης κατάσβεσης, αλλά τα επιχειρησιακά σχέδια δεν έχουν ως προϋπόθεση συνθήκες άπνοιας. Αρα, το ερώτημα παραμένει. Γιατί η Πυροσβεστική δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας την αποστολή της; Εχει ή όχι τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει πυρκαγιές σε συνθήκες αντίστοιχες με αυτές που επικρατούσαν την περασμένη Δευτέρα; Η ηγεσία του Σώματος οφείλει την απάντηση. Και να ενημερώσει π.χ. τους κατοίκους της Λούτσας ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς στα Σπάτα με δυτικό άνεμο 7 – 8 μποφόρ μπορεί ή αδυνατεί να τους προστατέψει.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ