Ποίον σε έπος φύγεν έρκος οδόντων; Ο Μητσοτάκης κατασκευάζει εθνικές πληγές

Του Γ. Λακόπουλου

Το ρεπερτόριό του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πάνω- κάτω γνωστό και προβλέψιμο. Αντιπολίτευση επιπέδου: “Τι συνδέει τον Τσίπρα με τον Μαδούρο”; Πολιτικός λόγος ποιότητας: “Με τι κρατάει τον Τσίπρα ο Καμμένος;”. Διαμόρφωση άποψης για το Μακεδονικό από τα μυθιστορήματα της Πηνελόπης Δέλτα. Γνώση για το Βουκουρέστι 2008 πληρέστατη: “Μας προτείναν τη σημερινή λύση και την απορρίψαμε”.

Πολιτική κρίση αυξημένης οξύτητας: ” θα ασκήσει βέτο εναντίον της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή την αναγνώρισε η… Ελλάδα. Ηθική ευθιξία αξεπέραστη: αν προχωρήσουν τα σκάνδαλα έχει… “πυρηνικά όπλα” για συμψηφισμό. Επιχειρηματολογία επιπέδου εξωγήινου του Υμηττού: “Ο Τσίπρας έκαψε την Αθήνα το 2008”. Ευτελείς ατάκες, χαμηλού επιπέδου αναφορές, αγοραίο ύφος, ιλαροτραγικές κορώνες αυτοκατανάλωσης… Δεν έχει τέλος αυτός ο κατάλογος.

Αλλά τώρα το κακό προχωράει και κάποιος πρέπει να τον σταματήσει. Είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αύριο μπορεί να γίνει Πρωθυπουργός. Συνεπώς ό,τι λέει έχει συνέπειες. Και αυτά που λέει είναι αδιανόητα για Έλληνα πολιτικό.

Ξεκίνησε με την περίεργη πρόβλεψη ότι θα προκύψει “μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα”. Κάποιος παρενέβη και το σταμάτησε. Αλλά τη ζημιά του την έκανε.Τώρα κάνει κάτι χειροτερο. Έτσι στα ξεκούδουνα κομπάζει ότι “δεν θα επιτρέψει να γίνει Καταλονία η Βόρεια Ελλάδα”. Πού το βρήκε αυτό και… δεν το επιτρέπει;

Κατ’ αρχήν κάποιος να του συστήσει να σταματήσει τις προεξαγγελτικές παραθέσεις του τύπου “δεσμεύομαι προσωπικά” και ” δεν θα επιτρέψω” που χρησιμοποιεί καθημερινά και για όλα. Χειρότερα και από το “έχω ένα όραμα” του Γ. Παπανδρέου.

Έχει “δεσμευτεί” για να πάντα. Όσο για το τι “επιτρέπει “και τι όχι, ας έλθει πρώτα σε θέση να μπορεί να επιτρέπει και μετά τα λέμε. Εδώ επιτρέπει τα πάντα στον Άδωνι,- τους άλλους φοβερίζει;

Κατάλαβε τι είπε -που θα έλεγε και ο Βαγγέλης Αντώναρος-για την “καταλανοποίηση” της Βόρειας Ελλάδας; Ξέρει τι είναι Καταλονία και τι συμβαίνει εκεί; Συναισθάνεται τι συζήτηση ανοίγει; “Οι Καταλανοί είναι ολόκληρο έθνος με την δική του ιστορία. Θέτει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέμα μειονότητας στη Βόρεια Ελλάδα; Τους παρακινεί να αυτονομηθούν;», διερωτήθηκε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.

Την τελευταία περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπονομεύει το εσωτερικό το πολιτικό σύστημα διαμορφώνοντας συνθήκες διόγκωσης της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής και της εγχώριας Ακροδεξιάς εν γένει. Τι σημαίνει αυτό θα το δούμε στην επομένη Βουλή…

Τωρα αρχίζει και να καταστρέφει και στο εξωτερικό την εθνική πολιτική δεκαετιών, για μια σειρά από θέματα ιδιαίτερης σοβαρότητας, διπλωματικής προσοχής και πολιτικής ευαισθησίας.

Έλεος. Κάποιος να τον σταματήσει. Εντάξει προσπαθεί να υποβαθμίσει, αν όχι να συκοφαντήσει την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία. ” Όλοι οι Έλληνες ανησυχούν για το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία”. Όλοι κιόλας. Φιλικά του ΜΜΕ ανέσυραν ακόμη και τον χυδαιολόγο Πάγκαλο των Ιμίων. Κατά τα λοιπά η ΝΔ είναι υπεύθυνη πολιτική δύναμη με αίσθηση της εθνικής πολιτικής.

Ωστόσο δεν προσφέρονται όλα για να παίζουμε “κοιτάξτε με που γίνομαι πρωθυπουργός”. Έτσι έπαιζε και ο Γ. Παπανδρέου με το “πιστόλι στο τραπέζι” και έστειλε τη χώρα άκλαφτη σε διεθνή οικονομικό έλεγχο και το ΠΑΣΟΚ στα μπάζα.