Πολιτική για τα δελτία ειδήσεων: αν η αλήθεια δεν συμφωνεί με την κυβέρνηση, διορθώνουμε τα νούμερα

Του Νίκου Λακόπουλου

Με 35 θανάτους την ημέρα, τις ΜΕΘ να φρακάρουν και τη χώρα σε “απαγορευτικό” -κατά τον Μπαμπινιώτη- για κυβερνητική επιτυχία δεν μπορούμε να μιλάμε, αλλά θα μιλήσουμε πολύ σύντομα: τα -αχρείαστα για πολλούς- μέτρα είναι βέβαιο ότι θα αποδώσουν:

“Παίρνουμε τα μέτρα σήμερα για να μη χρειαστεί να ληφθεί τέτοια απόφαση που σε άλλες χώρες πήραν. Αν δεν παίρναμε τα μέτρα σήμερα και περιμέναμε μια ή δυο εβδομάδες, θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Θα είχαμε τέτοιες πιέσεις στο ΕΣΥ που δεν θα μπορούσε να τις διαχειριστεί» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Δηλαδή ο Πρωθυπουργός ξέρει τι κάνει. Αφήνει τα πράγματα να φτάσουν σε ένα σημείο που μπορεί ακόμα να ελέγξει, αφήνει τους υπουργούς του να αποκλείουν το “απαγορευτικό” και ξαφνικά με ένα ανάποδο ψαλιδάκι ανακοινώνει lock down που μπορεί να σημαίνει λουκέτο για χιλιάδες επιχειρήσεις και ανεργία.

Η κυβέρνηση θα έχει πετύχει. Τα κρούσματα πέφτουν ήδη, οι ΜΕΘ δεν θα μπλοκάρουν και οι θάνατοι θα μετατεθούν στο μέλλον. Γιατί περί αυτού πρόκειται -όπως το λέει καθαρά ο Πρωθυπουργός: να αντέξει το σύστημα υγείας ή με άλλα λόγια να μην νοσήσουν και πεθάνουν τώρα.

Με άλλα λόγια αντί να ενισχύσει το σύστημα υγείας η κυβέρνηση κατεβάζει ρολά στη χώρα, αφού κάποια στιγμή επιχείρησε να μειώσει τα κρούσματα μειώνοντας τα τεστ!

Φαίνεται πως όλα γίνονται για τα νούμερα που θα παρουσιαστούν στα δελτία ειδήσεων, αλλά ξαφνικά άλλου είδους μετρήσεις μιλάνε για 50.000 κρούσματα, οι θάνατοι πενταπλασιάζονται ξαφνικά και ο “υπόκοσμος του διαδικτύου”- δηλαδή τα ΝΕΑ δημοσιεύουν την πληροφορία ότι «ποσοστό 51% των ατόμων που χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό -κυρίως μεγάλης ηλικίας- δεν νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ, αλλά σε απλές κλίνες».

Το θέμα πρέπει να είναι σοβαρό αφού ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα αναλάβει να απαντήσει στη συνέντευξη που έδωσε με τον “Σωτήρη”: “Οι ίδιες οικογένειες επιλέγουν συνειδητά σε συνεργασία με τους γιατρούς, να μην διασωληνώσουν αγαπημένους τους, για τους οποίους η διασωλήνωση θα ήταν μια επώδυνη παράταση ενός νομοτελειακά προδιαγεγραμμένου τέλους”.

” Κάθε χρόνο στη γρίπη αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα» θα συμπληρώσει ο “Σωτήρης” Τσιόδρας κάνοντας λόγο για “ποιοτική μετάβαση στο θάνατο”. “Δεν έφταναν οι ΜΕΘ στην κορύφωση της εποχικής γρίπης. Οι γιατροί έκαναν επιλογή σε συνεννόηση με τους συγγενείς, διαδικασία παράτασης του θανάτου και όχι της ζωής. Οι γιατροί το κάνουν πάντα με βαθιά συναίσθηση του καθήκοντος».

Ωστόσο το θέμα που προέκυψε -όχι από τον “υπόκοσμο του διαδικτύου”- όπως είπε ο Πρωθυπουργός, αλλά από τα Νέα με δημοσίευμα για σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία, ενώ η χώρα είναι αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα του κοροναϊού όπως είχε προειδοποιήσει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Στο πρώτο κύμα της πανδημίας οι ασθενείς που κατέληξαν από κοροναϊό νοσηλεύτηκαν πλην ελαχίστων σε ΜΕΘ. Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνουμε πολλούς ασθενείς με κοροναϊό να πεθαίνουν σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ για Covid-19. Παρ’ ότι υπάρχουν κενές κλίνες ηλικιωμένοι ασθενείς καταλήγουν εκτός MEΘ» είπε ο κ. Γιαννακός.

“Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν σε ΜΕΘ είναι τα 72 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν εκτός ΜΕΘ είναι τα 84 έτη» αναφέρεται στο έγγραφο που αποκάλυψε ο “υπόκοσμος του διαδικτύου”: τα άτομα μεγάλης ηλικίας άνω των 80 ετών – δεν οδηγούνται στις ΜΕΘ παρότι κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τον φονικό ιό και γίνεται μια επιλογή ασθενών.

“Το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όριά του. Αυτό φαίνεται με δύο αποφάσεις της κυβέρνησης: Αναστολή των τακτικών χειρουργείων κατά 80%, άνθρωποι που περιμένουν να μπουν χειρουργείο δύο χρόνια, τώρα υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα για τη ζωή τους, αν δεν έχουν χρήματα να πάνε ιδιωτικά. Ακόμα και έκτακτα θα αναβάλλονται, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες γενικές κλίνες ΜΕΘ” λέει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

“Υπερβολική η απόφαση για αναστολή των χειρουργείων σε τέτοιο υψηλό ποσοστό 80% και η σταδιακή μετατροπή των ΜΕΘ μόνο για περιστατικά κορωνοϊού. Θα αυξήσουν την νοσηρότητα από άλλες παθήσεις” αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.” Πολλοί ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για χειρουργεία πάνω από ένα χρόνο τα οποία με την συγκεκριμένη απόφαση αναβάλλονται επ’ αόριστο.

” Ο ΕΟΔΥ, καθημερινά, αναγγέλλει τις εξόδους από τις ΜΕΘ. Επίσης αναφέρει και τους νέους θανάτους Η σχέση τους είναι 3:7. Δεν ανακοινώνει την θνητότητα των ελληνικών ΜΕΘ που λογικά όμως κυμαίνεται περί το 40%. Αυτό, με απλή αριθμητική, σημαίνει ότι αφού οι επιζήσαντες είναι 60% και εξήλθαν από τις ΜΕΘ 300, τότε περίπου άλλοι 200 κατέληξαν μέσα στις ΜΕΘ. Αν αυτό ισχύει, τότε οι υπόλοιποι 500 που κατέληξαν, ήταν εκτός ΜΕΘ;” γράφει ο Παν. Τζανετής στο Tvxs.gr.

H κυβέρνηση μαγειρεύει τους πίνακες για τους θανάτους για να δείξει ότι είναι πρώτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας -όπως καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν πήρε μέτρα για το σύστημα υγείας όλο το καλοκαίρι και το μισό φθινόπωρο γιατί δεν πίστευε ότι ο ιός θα επανέλθει κι όταν τα νούμερα πια δεν κρύβονταν αποφάσισε λοκ ντάουν που κανένας δεν γνωρίζει πόσο θα κρατήσει.

Ο καθηγητής Γ. Ιωαννίδης πάντως χαρακτήρισε «καταστρεπτική λύση όχι μόνο για την οικονομία, αλλά ακόμα και για την υγεία το lockdown», καθώς «σκοτώνει περισσότερες ζωές από ό, τι σώζει και αμφιβάλλω αν σώζει καν».

“Οι χώρες που έκαναν τα πιο σκληρά lockdown έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες… κάνει μεγαλύτερο κακό από ό, τι καλό για τη διάδοση του ιού». «Κοροιδεϋόμαστε, κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, τους άλλους, τους πολίτες, τον κόσμο, πηγαίνοντας σε μια αυτοκτονική επιλογή».

Αλλά ας μην ανησυχούμε. Η κυβέρνηση ελέγχει το παιχνίδι -των αριθμών. Ο Πρωθυπουργός ενημερώνει τον λαό -αποκλείοντας ορισμένα ενοχλητικά μέσα ενημέρωσης- κι όταν απαντάει στις ερωτήσεις ξεχνάει μερικές από αυτές ή δεν απαντάει στην ερώτηση γιατί δεν δίνει στην δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής ειδικών.

Και μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια για το πόσα ήταν τα συνολικά θύματα της πανδημίας -παρά μόνο πως η κυβέρνηση έσωσε ζωές. Άλλωστε ανακοίνωσε την επιτυχία της πριν ακόμα τέλειωσε ο πόλεμος και οι δημοσκόποι το επιβεβαίωσαν με την δημοφιλία του Πρωθυπουργού.

Μόνο που ο κόσμος όταν απειλείται υπό το καθεστώς φόβου γαντζώνεται γύρω από τον όποιον ηγέτη. Δεν ξέρουμε τι θα κάνει όταν ο πόλεμος τελειώσει και η αλήθεια φανεί: όλα έγιναν για τα δελτία ειδήσεων.

Η κυβέρνηση ποτέ δεν είχε ένα σχέδιο για την πανδημία που να μετράει το πραγματικό κόστος μιας απόφασης που ο Πρωθυπουργός δεν πήρε επειδή άκουσε τους “ειδικούς”, αλλά επειδή άκουσε τους δημοσκόπους.