Πρ. Παυλόπουλος: Ένα «Πάρθιο βέλος» κατά της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης

Ένα «Πάρθιο βέλος» κατά της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης είναι ο τίτλος της νέας μελέτης του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Αφορά στην αντιπαράθεση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου με τον Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήση με πρόλογο του Γ. Σωτηρέλη.

Όπως σημειώνεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Η απόφαση της 5.5.2020 του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας (ΟΣΔΓ) (υπόθεση “Weiss”) έθεσε, εμμέσως πλην σαφώς, υπό αμφισβήτηση την κανονιστική υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαίου, δια της ευθείας αμφισβήτησης της δεσμευτικότητας των αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) έναντι των Εθνικών Δικαστηρίων.  

Πρέπει να επισημανθεί ότι το ΟΣΔΓ είχε «προειδοποιήσει» για την στάση του αυτή, ήδη από το 2016, μέσω της απόφασης «Gauweiler». Το ΔΕΕ έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης εν προκειμένω διότι δέχθηκε -τόσο στην υπόθεση «Gauweiler» όσο και στην υπόθεση «Weiss»- ν’ αποφανθεί επί προδικαστικών ερωτημάτων, που του απηύθυνε το ΟΣΔΓ κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 267 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Και τούτο διότι, κατ’ ουσίαν, το ΟΣΔΓ ζήτησε, απλώς, «γνώμη» του ΔΕΕ, επιφυλασσόμενο να κρίνει εκείνο τελικώς την ερμηνεία των εν προκειμένω εφαρμοζόμενων διατάξεων του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Τέτοια φαινόμενα συγκρούσεων, ακόμη και σ’ επίπεδο ερμηνείας και εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Δικαίου, εκ μέρους ανώτατων δικαστηρίων, φέρνουν στο φως την κρίση που διέρχεται η πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και, ταυτοχρόνως, την άμεση ανάγκη ειλικρινούς και αποφασιστικής συνεργασίας όλων των συνειδητοποιημένων Ευρωπαίων για την Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, στην βάση μιας ομοσπονδιακού τύπου Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και ενός πραγματικού Ευρωπαϊκού Συντάγματος”.