Πόλωση και νοσηρές απειλές

Του Μελέτη Ρεντούμη

Η χώρα όπως αρκετοί αναλυτές είχαν προβλέψει, έχει μπει για τα καλά, σε ένα κλίμα προεκλογικό, με χαρακτηριστικά όμως που δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση, στον πολιτικό πολιτισμό που αρμόζει σε μία ευνομούμενη πολιτεία.

Αφορμή για σημαντικές αντιδράσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα, προκάλεσε πρόσφατα η δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, αρκεί να καταφέρει να βάλει μερικά στελέχη της αντιπολίτευσης φυλακή.

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές φαινόμενο προεκλογικού πολέμου, που πλέον δεν μιλά με επιχειρήματα, δεν τοποθετείται βάσει πολιτικών θέσεων, δεν διαφωνεί απλά με τους αντιπάλους, αλλά στόχο έχει την πλήρη εξόντωση των αντιφρονούντων, εργαλειοποιώντας μάλιστα την δικαιοσύνη και δίνοντας το σύνθημα της κατευθυντήριας οδηγίας, για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα, με βάση τις επιταγές και τις επιθυμίες της κυβέρνησης.

Το χειρότερο όλων βέβαια, δεν είναι απλά οι συγκεκριμένες δηλώσεις από τον συνήθη ύποπτο κύριο Πολάκη,αλλά το ότι έχει την κάλυψη και την ιδεολογική στήριξη του Μαξίμου, γεγονός που προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά, για το πώς σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και με ποιους όρους θέλει να αντιπολιτευθεί.

Είναι προφανές, ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την ακραία πόλωση, την σύγκρουση μέχρις εσχάτων και δεν είναι διατεθειμένη να κρατήσει ούτε καν τα δημοκρατικά προσχήματα.

Προφανώς οι κυβερνητικοί παράγοντες, αρνούνται να δεχθούν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και πώς αν υπάρχει οποιοδήποτε σκάνδαλο που εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, την διαδικασία θα την κινήσει μόνο η δικαιοσύνη η οποία και θα αποφασίσει πώς και με ποιο ρυθμό θα πορευθεί.

Τα στοιχεία μίας υπόθεσης, ούτε προανακοινώνονται,ούτε κατασκευάζονται, αλλά στοιχειοθετούνται βάσει δικονομικών αξιών αφού έχουν προηγηθεί όλα τα απαραίτητα προανακριτικά βήματα.

Είναι σίγουρα εμφανής ο εκνευρισμός των κυβερνητικών παραγόντων, που δεν έχει μέχρι στιγμής βρεθεί κάποιο σκάνδαλο που να εμπλέκει εμφανώς στελέχη της αντιπολίτευσης, ώστε να το χρησιμοποιήσουν αναλόγως και να το κάνουν σημαία της προεκλογικής τους εκστρατείας.

Ως εκ τούτου, αποτελεί γι΄αυτούς μία λογική επιλογή,να συκοφαντούν και να απειλούν κατά βούληση, δημιουργώντας ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα, που στόχο έχει να διχάσει τον ελληνικό λαό και να φανατίσει, σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για την χώρα, τόσο οικονομικά όσο και εθνικά.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους , ότι μία κυβέρνηση δεν κρίνεται μόνο για τα μέτρα που ψηφίζει, αλλά και από τον τρόπο που συμπεριφέρεται απέναντι στους θεσμούς και ιδίως ως προς τους πολιτικούς της αντιπάλους, με όρους σεβασμού του κράτους δικαίου.

Αν δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες πολιτικής ευπρέπειας και δημοκρατικής νομιμότητας, τότε μιλάμε για μία άναρχη πολιτική κατάσταση, από την οποία πάνω απ’όλα ζημιωμένοι βγαίνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες, οι οποίοι παρατηρούν αμήχανοι, την πολιτική αβεβαιότητα να αυξάνει, την ανεργία να καλπάζει και την ευημερία τους να νοσεί.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός