Ημέρα αλλαγής για την Κεντροαριστερά;

Του Μελέτη Ρεντούμη

Ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών στον Σύριζα ολοκληρώθηκε και η εκλογή στην προεδρία του Στεφάνου Κασσελάκη είναι πια γεγονός και μάλιστα με σημαντική ποσοστιαία διαφορά.

Η μεγάλη ανατροπή που περίμεναν κάποιοι από την Έφη Αχτσιόγλου λόγω της μεγάλης συμμέτοχης, αλλά και της συσπείρωσης του κόμματος δεν έγινε πραγματικότητα, με αποτέλεσμα η δυναμική Κασσελάκη να επιβεβαιωθεί, κάτι που έβλεπαν όλοι τόσο εντός όσο και εκτός του Σύριζα.

Πλέον η εποχή Κασσελάκη για πολλούς, δημιουργεί τεράστιες προσδοκίες όχι μόνο στο να υπάρξει μια αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, με όχημα έναν αρχηγό νέο πολλά υποσχόμενο και άφθαρτο, αλλά στο να γίνει πιθανότατα ένα σημαντικό βήμα ενοποίησης της λεγόμενης κεντροαριστεράς.

Η πορεία του νέου αρχηγού για την ανανέωση του κόμματος δεν θα είναι εύκολη, για τον απλούστατο λόγο, πως ο ίδιος δεν γνωρίζει το κόμμα, δεν έχει συμμετάσχει στο παρελθόν σε κανένα από τα κομματικά όργανα, καθώς υπήρξε μία συμβολική υποψηφιότητα για το ψηφοδέλτιο επικρατείας από τον πρώην πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα.

Το αν θα στηριχθεί σε παλιά στελέχη ή θα προσπαθήσει να βρει συγκλίσεις με όλες τις τάσεις του κόμματος που τον πολέμησαν εσωτερικά μέχρι την εκλογή του, παραμένει ένα ερωτηματικό, καθώς από τις πρώτες κινήσεις του, θα φανεί αν είναι διατεθειμένος να εγγυηθεί τη ενότητα του κόμματος ή αν θα δούμε φαινόμενα πρόωρης διάσπασης.

Δεδομένου μάλιστα ότι έχουμε μία νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και με εμπειρία διακυβέρνησης, πάρα τις πρόσφατες παραφωνίες, το κόμμα που θα επηρεαστεί καταλυτικά από το νέο Σύριζα δεν θα είναι άλλο από το ΠΑΣΟΚ.

Όσο και να θέλει ο πυρήνας του κόμματος και ο Νίκος Ανδρουλάκης να βλέπουν μπροστά και να υποβαθμίζουν τα γεγονότα στον Σύριζα, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς είναι βέβαιο, ότι θα υπάρξουν ζυμώσεις και εκατέρωθεν προσεγγίσεις ίσως και αποχωρήσεις από τον Σύριζα και το ΠΑΣΟΚ, με στόχο την δημιουργία ενός ευρύτερου κεντροαριστερού πόλου, που μπορεί να διεκδικήσει την διακυβέρνηση του τόπου στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση λόγω της μεγάλης κινητικότητας του εκλογικού σώματος σε όλα τα κόμματα και πολύ περισσότερο στον χώρο της αριστεράς και του μεσαίου χώρου, η ενότητα στον Σύριζα δεν είναι διασφαλισμένη, με αποτέλεσμα η κυοφορία ενός νέου σχηματισμού, είτε με κορμό τον Σύριζα, είτε με παλαιά και νέα στελέχη της κεντροαριστεράς, να φαντάζει ένα όχι και τόσο απίθανο σενάριο στο πρόσεχες μέλλον, με απρόσμενες συνέπειες τόσο για το πολιτικό σύστημα όσο και για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός