Πόσο απέχουμε από την Βόρεια Κορέα;

Του Γ. Τεκίδη 

Η δημοσιογραφική εξαχρείωση, η κατάργηση οποιασδήποτε δεοντολογίας, διασταύρωσης και επαλήθευσης της πληροφορίας,   αποτελούν εδώ και λίγους μήνες για τη χώρα μας καθεστώς. Όσοι στο παρελθόν έτυχε να παρακολουθήσουν ειδησεογραφικά δελτία  της Β. Κορέας  η των δημοκρατικών μπανανιών των χωρών της Κ. Αμερικής, ιδιαίτερα τις δεκαετίες του 70 και του 80, μελαγχολικά θα παραδεχτούν ότι καθόλου δεν απέχουν σε νοοτροπία και σκοπό από τα δικά μας.

Η διαφορά των  λεγόμενων συστημικών ΜΜΕ στη χώρα μας από αυτά των παραπάνω χωρών, έγκειται στο γεγονός ότι ακόμη τουλάχιστον δεν έχουν αφανίσει εντελώς την άποψη της αντιπολίτευσης, άποψη στην οποία αφιερώνουν λίγα δευτερόλεπτα, κι αυτά ως άλλοθι στο ενημερωτικό τους ανοσιούργημα.  

 Επικηρυγμένη ουσιαστικά η φωνή της αντιπολίτευσης, οι θέσεις και οι απόψεις της από τα ιδιωτικά και κρατικά μέσα ενημέρωσης. Οι Εσκομπάρ της διακίνησης της πληροφορίας, της  είδησης σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας, νυχθημερόν και απροσχημάτιστα έχουν αποδυθεί σε μια προσπάθεια αγιογράφησης της νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς  κυβέρνησης Μητσοτάκη. 

Κόντρα σε μια πραγματικότητα που βοά και σε μια συνειδητή κυβερνητική πρόθεση πισωγυρίσματος με αφορμή και την πανδημία, σε καιρούς χαλεπούς για τους εργαζόμενους και την κοινωνία, αυτοί φιλοτεχνούν το πορτραίτο του εθνοπατέρα Κυριάκου.

Στο πυρ το εξώτερο όσοι δημοσιογράφοι και πολιτικοί τολμούν να εκφέρουν άλλη γνώμη η να ασκήσουν κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα. Το δόγμα ” η κυβέρνηση είπε και αυτό είναι και τις δεύτερες γνώμες  κρατείστε τις για τον εαυτό σας” κυριαρχεί σήμερα σε κεντρικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Σε σημείο που και οι νοσταλγοί της επταετούς Παπαδοπουλικής νύχτας να αισθάνονται μια κάποια δικαίωση.

Η αντίδραση σε αυτόν τον επικοινωνιακό ζόφο, τον παντρεμένο με ολοκληρωτικές αντιλήψεις, της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της αξιωματικής πρέπει να είναι συντονισμένη και αποτελεσματική. Η από κοινού δημόσια, ανοιχτή καταγγελία της πρωτοφανούς αντιδημοκρατικής συνομωσίας κυβέρνησης και βαρόνων ιδιοκτητών ΜΜΕ και της επιβολής δικτατορικού καθεστώτος στη δημόσια ενημέρωση, είναι ένα πρώτο βήμα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν επίσης σημαντικό βήμα επικοινωνίας και διάδοσης των θέσεων και απόψεων της.

Η κινητοποίηση του έμψυχου δυναμικού και των φίλων του Σύριζα-προοδευτική συμμαχία, σε ένα ανένδοτο καθημερινό αγώνα ενημέρωσης και επαφής με τον κόσμο είναι εκ των ουκ άνευ. Κάθε στέλεχος, κάθε μέλος, κάθε φίλος και μια κινητή ανθρωποεφημερίδα, πηγή ενημέρωσης και συζήτησης με τον γείτονα, τον συνάδελφο, τον συγγενή.

Ακόμη και η έκδοση ολιγοσέλιδων τοπικών φυλλαδίων με την δράση και τις θέσεις του Σύριζα-προοδευτική συμμαχία και το μοίρασμα τους από πόρτα σε πόρτα, από χέρι σε χέρι, θα δώσει κουράγιο και αντοχές στους χειμαζόμενους πολύπλευρα σήμερα συμπολίτες μας.

Ο κλοιός της επικοινωνιακής ασφυξίας πρέπει να σπάσει. Ο επιχειρούμενος σήμερα από το μαύρο πολιτικοοικονομικό και δημοσιογραφικό μέτωπο εξοστρακισμός της άλλης άποψης, της αλήθειας, της κριτικής, των προσδοκιών της συντριπτικής πλειοψηφίας του δημοκρατικού, προοδευτικού κόσμου, πρέπει να λάβει τέλος.

Ξεκάθαρα πια μπαίνει θέμα υπεράσπισης της ίδιας της δημοκρατίας. Κάθε δημοκράτης σε αυτό το τόπο, κάθε πολιτική και κοινωνική συλλογικότητα, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.