Πώς αποφασίστηκε η τροπολογία για το ακαταδίωκτο – Όλο το παρασκήνιο

Toυ Βασίλη Σκουρή

Ο ρόλος του υπουργού Επικρατείας, οι υπογραφές που ζητήθηκαν από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας, το βούλευμα του Αρείου Πάγου το 2016 και η κάλυψη πολιτικών στελεχών. Επηρεάζεται η εισαγγελική έρευνα για τη Θεσσαλονίκη;

Στο μέγαρο Μαξίμου ελήφθη η απόφαση για την κατάθεση της τροπολογίας για το «ακαταδίωκτο» των επιτροπών διαχείρισης της πανδημίας, που αφορά πρωτίστως πολιτικά πρόσωπα και δευτερευόντως τους επιστήμονες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», το θέμα χειρίστηκε πρωτίστως ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Τσιάρα ζητήθηκε η υπογραφή του. Χαρακτηριστικό του πόσο δεν ήταν ενήμεροι οι άλλοι υπουργοί είναι ότι -σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της στήλης- ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υπέγραψε εξ αποστάσεως, καθώς βρισκόταν σε περιοδεία!

Στο ερώτημα γιατί η τροπολογία ήρθε εκπρόθεσμη, λίγες ώρες πριν ψηφιστεί, κοινοβουλευτικοί κύκλοι επιμένουν πως αυτό οφείλεται σε δυο σκοπιμότητες: Πρώτον ότι κατ΄αυτόν τον τρόπο αποφεύχθηκε ο έλεγχος από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής και, άρα, το πιθανότατο ενδεχόμενο η τροπολογία να κριθεί αντισυνταγματική! Δεύτερον, να μην μπορεί να γίνει ένσταση επί της αρχής στο νομοσχέδιο για αντισυνταγματικότητα. Να σημειώσουμε εδώ ότι σημαντικός επιστήμονας επεσήμανε στη στήλη πως βούλευμα του Αρείου Πάγου, το 2016, με εισηγήτρια την -άξια- νυν Πρόεδρο κυρία Αλειφεροπούλου, επεσήμαινε πως τέτοιες ευνοϊκές μεταχειρίσεις παραβιάζουν την αρχή της ισότητας, ενώ έχουν και αναδρομική ισχύ-έτσι κάνουν το πρόβλημα της τροπολογίας ακόμα πιο σύνθετο!

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της επιτροπής Τσιόδρα δεν έχουν αστικές ευθύνες, αφού η επιτροπή είναι γνωμοδοτικό όργανο που έχει συσταθεί με απόφαση του πρωθυπουργού.

Την κάλυψή τους έχουν ζητήσει και οι ίδιοι από την κυβέρνηση, καθώς απειλούνται από μηνύσεις και αγωγές όχι τόσο από κάποιους που διάφοροι αποκαλούν «ψεκασμένους», αλλά από επαγγελματικές ενώσεις που θεωρούν ότι με τις αποφάσεις που έλαβαν υπέστησαν πολιτικό κόστος.

Η τροπολογία, που είναι πλέον νόμος του κράτους, έχει δυο βασικά προβλήματα: Πρώτον, ότι αφορά πολιτικά στελέχη –συγκεκριμένους Γενικούς Γραμματείς της κυβέρνησης- και δεύτερον, απαγορεύει στα πρόσωπα που αφορά να καταθέσουν ως μάρτυρες, γεγονός προδήλως αντισυνταγματικό!

ΥΓ: Η τροπολογία μπορεί να επηρεάσει τη δικαστική έρευνα που διεξάγεται για τη Θεσσαλονίκη και το γεγονός ότι παρά τις εισηγήσεις ειδικών για αυστηρό lockdown τον περασμένο Οκτώβριο η κυβέρνηση καθυστέρησε, καθ΄ ομολογίαν του Άδωνι Γεωργιάδη;

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR