Πώς ξεσκεπάζεται το έγκλημα των υποκλοπών: Ο Ντογιάκος να ρωτήσει τον Δένδια…

Του Γιώργου Καρελιά

Αλήθεια, τι κάνει όλο αυτό το διάστημα η κορυφή της Δικαιοσύνης και ιδιαίτερα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου; Δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα των υποθέσεων, ειδικά μετά τις τελευταίες πολλαπλές αποκαλύψεις.

Τον περασμένο Απρίλιο ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης κάνει την πρώτη καταγγελία ότι παρακολουθείται το τηλέφωνό του. Ελάχιστα μέσα ενημέρωσης έγραψαν κάτι και μετά σιωπή. Σχεδόν εφτά μήνες μετά δεν γνωρίζουμε ακόμη αν και τι έχει αποδώσει η εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε.

Τον Ιούλιο ο Νίκος Ανδρουλάκης καταγγέλλει τη δική του παρακολούθηση. Πάει και στον Άρειο Πάγο και καταθέτει μηνυτήρια αναφορά. Προκαλείται σάλος. Ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι πίσω από την παρακολούθηση ήταν η ΕΥΠ. Έχουν περάσει τέσσερις μήνες και ακόμη δεν γνωρίζουμε το παραμικρό για το τι απέγινε η εισαγγελική έρευνα που έχει διαταχθεί.

Αλήθεια, τι κάνει όλο αυτό το διάστημα η κορυφή της Δικαιοσύνης και ιδιαίτερα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου; Δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα των υποθέσεων, ειδικά μετά τις τελευταίες πολλαπλές αποκαλύψεις και για την ΕΥΠ και για το παράνομο λογισμικό predator, που φέρεται να έχει αγοράσει. Παρόλα αυτά, αν δυσκολεύεται, θα μπορούσε να ζητήσει βοήθεια από έναν πολιτικό που φέρεται να είναι μεταξύ των θυμάτων των παρακολουθήσεων.

Ο πολιτικός Νίκος Δένδιας θα έλεγε στον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο τι έκανε πριν από μερικά χρόνια, όταν η Χρυσή Αυγή είχε ξεσαλώσει, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο Δένδιας, τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, έκανε μια απλή κίνηση. Έστειλε επιστολή στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με όλα τα στοιχεία που συνέλεξε και τεκμηρίωναν την εγκληματική δράση της Χ.Α. Μεταξύ άλλων, έστειλε και πλήθος δημοσιευμάτων.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της υπουργικής ενέργειας; Όλες οι χωριστές δικογραφίες ενοποιήθηκαν. Ορίστηκαν δύο εφέτες-ειδικές ανακρίτριες, έδρασαν γρήγορα και συντονισμένα και έβγαλαν το πόρισμά τους. Τα υπόλοιπα τα γνωρίζει καλά ο κ. Ντογιάκος, αφού στα δικά του χέρια έφτασε αυτό το πόρισμα(ήταν τότε εισαγγελέας Εφετών) και συνέβαλε και ο ίδιος στην εξάρθρωση και καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης.

Έτσι γίνεται σωστά η δουλειά, αν υπάρχει πολιτική βούληση και καλή ερευνητική και ανακριτική προσπάθεια. Ουδείς τότε κατηγόρησε τον Δένδια ότι έστειλε στην ανώτατη εισαγγελέα δημοσιεύματα. Σήμερα διάφοροι πονηροί της κυβέρνησης και μιντιακοί αβανταδόροι της ζητούν από μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους «αποδείξεις», λες και υποκαθιστούν τους εισαγγελείς.

Σήμερα πολιτική βούληση να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές του σκανδάλου των παρακολουθήσεων δεν υπάρχει. Το αντίθετο. Όλες οι κυβερνητικές ενέργειες κατατείνουν στη συγκάλυψη. Το «απόρρητο» κλείνει τα στόματα. Και οι απειλές για δικαστικές περιπέτειες όσων αποκαλύψουν στοιχεία από παρακολουθήσεις φρενάρει την ταχεία κάθαρση.

Όμως, αυτά μπορούν να παρακαμφθούν, αν η Δικαιοσύνη δράσει όπως πριν από οκτώ χρόνια. Και στοιχεία υπάρχουν και πρόσωπα που ενέχονται στη δυσώδη αυτή υπόθεση. Αν, για παράδειγμα, οι διακινητές του παράνομου λογισμικού κληθούν από τους εισαγγελείς και τους καταστήσουν σαφές τι τους περιμένει, τότε κάποιοι μπορεί να «κελαηδήσουν». Ή αν οι πρώην άρχοντες της ΕΥΠ Δημητριάδης και Κοντολέων ανακριθούν ως ύποπτοι για διάπραξη εγκλημάτων, θα δούμε αν θα κρατήσουν το στόμα τους κλειστό.

Αλλά αυτά απαιτούν και πολιτική και δικαστική βούληση. Η πρώτη απουσιάζει. Για τη δεύτερη θα περιμένουμε λίγο ακόμα.

Με την ελπίδα ότι θα διαψευσθεί αυτό που έχει γράψει ο αρχαίος Πλάτων: « Το δίκαιο δεν είναι τίποτε άλλο παρά το συμφέρον του ισχυρού»…

ΑΠΟ ΤΟ NEWS 247