Πώς ο Ανδρουλάκης ξαναγίνεται «δεκανίκι» του Μητσοτάκη

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Το επόμενο είναι να επιβεβαιώσει αυτό που είπε ο Μητσοτάκης: Κάποιοι έστησαν την παρακολούθηση για να μην συνεργαστούν μετεκλογικά. Ο Πρωθυπουργός απλώς το ανέφερε – ο ίδιος μπορεί να πει και ονόματα: ο… Τσίπρας, ο Καμμένος, ο Πολάκης…!

Στην πολιτική δεν υπάρχουν ιδιότητες κατ’ απονομήν. Είτε έχεις προσόντα που σε οδηγούν στην ηγεσία και σε κρατάνε εκεί, είτε η συγκυριακή ανάληψη της ηγεσίας τελικά αποκαλύπτει την έλλειψή τους. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος το απέδωσε με παροιμία για μια μαϊμού…

Στο ΠΑΣΟΚ το ξέρουν καλά. Μετά τον Σημίτη, το βασικό πρόβλημα στο κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και κατάφερα να διατηρήσει πλειοψηφικό, έστω ως ομοσπονδία, ο διάδοχός του, η έλλειψη ηγεσίας έφερε τον καταποντισμό.

Με τη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη το πρόβλημα ανακυκλώνεται, χωρίς καν τη χαρισματικότητα που διέκρινε τουλάχιστον τον Βενιζέλο.

Το τελευταίο διάστημα ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τις εξής ιδιαίτερες δραστηριότητες: παρέστη στο μνημόσυνο της προκατόχου του και συνάντησε έναν μπασκετμπολίστα. Στα υπόλοιπα ήταν απών.

Κάποιες δηλώσεις του για άλλα θέματα της επικαιρότητας πέρασαν σαν να μην έγιναν. Ακόμη και ο Πλεύρης του βγήκε από πάνω.

Ο -μέτριος- ευρωβουλευτής από την Κρήτη που επικράτησε στις αρχαιρεσίες πριν από ένδεκα μήνες, ξεκίνησε να γίνει πρωταγωνιστής -κατά δήλωση του- εκδήλωσε ενδιαφέρον ακόμη και για Πρωθυπουργός και καταλήγει κομπάρσος στο δικό του έργο: τις υποκλοπές.

Η διαχείριση αυτής της υπόθεσης δημιουργεί προβληματισμούς και στη Χαριλάου Τρικούπη. Πρώτα διόγκωσε την παρακολούθηση που δεν έγινε -με το Predator- και τώρα ξεσκουσκώνει την παρακολούθηση -που έγινε- από την ΕΥΠ.

Ακόμη δεν έχει καταθέσει μηνύσεις προσωπικά στον Κοντολέοντα και τον Δημητριάδη. Κάνει προσφυγές, αναφορές, καταγγελίες, αλλά δεν ζήτησε με έγκληση να οδηγηθούν στο σκαμνί οι βασικοί υπεύθυνοι για την «επισυνδεσή του». Δεν έχει μηνύσει επίσης όσους -αγνώστους- εξαφάνισαν το υλικό της παρακολούθησής του.

Εκτός αν δεν τη θεωρεί παράνομη. Γιατί έφτασε να καταπίνει ακόμη και τον υπαινιγμό της εισαγγελέως Βλάχου για εθνική βλάβη εκ μέρους του. Μαζί με τις προσβολές του Λοβέρδου που υποτιμά την υπόθεσή του.

Είναι αξιοπρόσεκτη η επανάληψη εκ μέρους του ότι «το θέμα δεν είναι προσωπικό» – αλλά πολιτικό.

Ασφαλώς είναι πολιτικό. Αλλά… σε παρακολουθούν νυχθημερόν για τρεις μήνες και έχουν καταγράψει τη δραστηριότητά σου μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και λες ότι δεν είναι προσωπικό; Περίεργο.

Όσο περίεργο είναι ότι δεν προσήλθε αυτοπροσώπως να καταθέσει στην επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -στην Αθήνα- ενώ ζητάει από άλλους να το κάνουν.

Κατέθεσε με υπόμνημα. Που σημαίνει ότι είπε αυτά που ήθελε και απέφυγε τις ερωτήσεις. Καθόλου φυσιολογικό. Καλύτερο άλλοθι δεν θα έβρισκε για την άρνησή του ο Μητσοτάκης.

Τις τελευταίες μέρες ο Ανδρουλάκης άνοιξε κατά κάποιο τρόπο τα χαρτιά του: ξαναγίνεται δεκανίκι Πρωθυπουργού. Λόγω και έργω.

Πρώτα έδωσε εντολή να ψηφίσουν οι βουλευτές του το «καλάθι του νοικοκυριού» και προσπαθεί να το δικαιολογήσει με ένα αστείο επιχείρημα: «Καλοπροαίρετα το ψηφίσαμε, γιατί θέλουμε να δούμε πώς θα υλοποιηθεί, δεν κάναμε τους Πόντιους Πιλάτους όπως ο ΣΥΡΙΖΑ». Απίστευτο: καλή προαίρεση απέναντι στη συγκεκριμένη κυβέρνηση…

Εκ παραλλήλου διολισθαίνει στα παλιά, στρεφόμενος κατά του… Τσίπρα, κατ΄ εξίσωση με τον Μητσοτάκη. Για να φτάσει το αδιανόητο: με όσα είπε στην Αναστασία Γιάμαλη -στο «Κόντρα»- προσπαθεί να βάλει στο κάδρο των υποκλοπών και τον… ΣΥΡΙΖΑ. Να δώσει διέξοδο συμψηφισμών στον Μητσοτάκη, που βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση αυτήν την περίοδο.

Στον προηγούμενο γύρο η κυβερνητική επιχειρηματολογία ήταν «κι εσείς παρακολουθούσατε τον Πιτσιόρλα». Τώρα -και μετά το κρέμασμα στα μανταλάκια από το συγκρότημα Μαρινάκη- της δίνει το ψευδές επιχείρημα ότι και ο… ΣΥΡΙΖΑ είχε σχέση με τα παράνομα λογισμικά και τους ανθρώπους του. Αιδώς μηδέν.

Το επόμενο είναι να επιβεβαιώσει αυτό που είπε ο Μητσοτάκης: Κάποιοι έστησαν την παρακολούθηση για να μην συνεργαστούν μετεκλογικά. Ο Πρωθυπουργός απλώς το ανέφερε – ο ίδιος μπορεί να πει και ονόματα: ο… Τσίπρας, ο Καμμένος, ο Πολάκης…

Ούτε η Φώφη Γέννημα είχε ηγετικά προσόντα. Αλλά χτυπήματα κάτω από τη μέση δεν έκανε. Κι όταν κατάλαβε ότι ήταν λάθος ο διμέτωπος, άλλαξε πλεύση και μίλησε για το «Μαξίμου ΑΕ» – όρο που εγκατέλειψε ήδη ο Ανδρουλάκης.

Η καθίζηση είναι και προσωπική.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR