“Σαθρός συμβιβασμός”! Ο Νίκος Κοτζιάς εξηγεί γιατί η συμφωνία με την Ιταλία κρύβει σοβαρούς κινδύνους

Συνέντευξη στον Πάρι Καρβουνόπουλο

Ο πρώην ΥΠΕΞ και επικεφαλής της Κίνησης Ιδεών ΠΡΑΤΤΩ, Νίκος Κοτζιάς, εξηγεί στον Πάρι Καρβουνόπουλο τις αντιρρήσεις που έχει με όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

Κάνει λόγο για ένα “σαθρό συμβιβασμό”, που στηρίζεται στη συμφωνία της υφαλοκρηπίδας του 1977, “του Κων.Καραμανλή, που είχε ομολογήσει ότι την έκανε υπό την πίεση του τουρκικού παράγοντα”.

“Η επήρεια των νησιών είναι πολύ μικρή”, λέει ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι “αυτό είναι ένα βήμα που δεν είναι καλό για τις επόμενες διαπραγματεύσεις και γι΄ αυτό ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και η τουρκική διπλωματία πανηγυρίζουν και λένε τώρα όχι στη βάση του διεθνούς δικαίου αλλά στη βάση όσων συμφωνήσατε”.

“Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι το πρόβλημα δεν είναι η κόκκινη γαρίδα στο Ιόνιο και το αέριο στο Αιγαίο. Είναι πρώτα απ΄ όλα η διαφύλαξη της κυριαρχίας”, τονίζει ο κ.Κοτζιάς.

“΄Έπρεπε να ΄χαμε κλείσει τους κόλπους -κάτι που ήταν έτοιμο- και να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη , για να μην έχουμε αυτά τα προβλήματα”, λέει ο κ.Κοτζιάς. “Θα ΄χαμε λύσει το πρόβλημα με την Ιταλία, την Αλβανία και το πρόβλημα της νοτιανατολικής Κρήτης όπως αυτό προκλήθηκε από το τουρκολιβυκό σύμφωνο”. Εξηγεί πως λύνεται αυτό το τελευταίο σοβαρό πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

Γιατί υποστηρίζει ότι παραχωρήσαμε κυριαρχία;

“Η αιγιαλίτιδα είναι κυριαρχία…Είχα προτείνει να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη μας και μετά να συζητούσαμε για την ΑΟΖ, όπου δεν θα μπορούσαν να θέσουν θέματα. Το να παραχωρείς κυριαρχία στην αιγιαλίτιδα, είναι σαν να τους λες ότι όποτε θέλεις μπορείς να ΄ρθεις και να κάνεις εξορύξεις… Άρα δεχτήκαμε τη μικρή επήρεια των νησιών μας και παραχωρήσαμε κυριαρχία”.

Ο κ.Κοτζιάς θέτει ένα σοβαρό ζήτημα: Τι ακριβώς προβλέπει η ΑΟΖ που συμφωνήθηκε , στα όρια της με τη Λιβύη; Αναμένει τις συντεταγμένες για να διαπιστώσει τι έχει συμφωνηθεί.

Η τουρκική διπλωματία θα μελετήσει τις συντεταγμένες και τα συμφωνηθέντα και θα ζητήσει την ίδια μέθοδο συντεταγμένων”, λέει ο κ.Κοτζιάς απαντώντας αν τη συμφωνία με την Ιταλία μπορεί να “τη βρούμε μπροστά μας” στο Αιγαίο.

Μιλά για το Καστελόριζο, το διεθνές δικαστήριο και την τακτική της Τουρκίας που “φορτώνει στο τραπέζι όλο και περισσότερα θέματα”.

“Καλό είναι η Ελλάδα να μην πάει σε συζητήσεις στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών με το μοντέλο της Ιταλίας”, λέει ο κ.Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι “έχω δει πολιτικούς που υποστηρίζουν ότι συμβιβασμός στο Αιγαίο είναι τα 6 μίλια.Δεν γίνονται αυτά”.

Ο πρώην ΥΠΕΞ υπενθυμίζει την κίνηση του τότε Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Αποστολάκη που είχε στείλει φρεγάτα για να παρεμποδίσει τον πλου τουρκικού ερευνητικού πλοίου, προσθέτοντας ότι “η νυν κυβέρνηση δεν έκανε το ίδιο, όταν το τουρκικό ερευνητικό επανεμφανίστηκε”.

Ο κ.Κοτζιάς μιλά για την Κύπρο που φαίνεται ότι η Αθήνα έχει ξεχάσει, για τη Λιβύη και την τουρκική εμπλοκή, αλλά και για τον κίνδυνο να εμπλακεί και η Κρήτη στο θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού.

ΑΠΟ ΤΟ MILITAIRE.GR