Σημεία και τέρατα του «δημοσιογραφικού κόσμου»

Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής


Το μεσημέρι 
της Δευτέρας 22/6/2020, η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής αποδέχεται, και υιοθετεί αβλεπί, παρανόμως ληφθέν υλικό απ’ τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. Σε μηδέν χρόνο, το «υλικό» παίρνει θέση στα πρωτοσέλιδα  και στα δελτία ειδήσεων της πλειονότητας των 1000 και πλέον ΜΜΕ (εφημερίδων, τηλεοπτικών σταθμών, ραδιοφωνικών σταθμών και ειδησεογραφικών σάιτ) της λίστας Πέτσα με παραλλαγές στον ίδιο τίτλο: «Κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά»… Και στις ίδιες φωτογραφίες: του Νίκου Παππά και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου….

Την ίδια μέρα, στον ίδιο χρόνο και χώρο, σκάει κατάθεση της Ελληνοελβετίδας ερευνήτριας οικονομικών εγκλημάτων στην Εισαγγελία Διαφθοράς, σύμφωνα με την οποία η Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά υποδεικνύεται ως ο τελικός αποδέκτης μίζας 2,6 εκ. ευρώ με ενδιάμεσο τον στενό συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου. Κι ούτε μονόστηλο στα πρωτοσέλιδα και στα δελτία ειδήσεων της πλειονότητας  των 1000 και πλέον ΜΜΕ (εφημερίδων, τηλεοπτικών σταθμών, ραδιοφωνικών σταθμών και ειδησεογραφικών σάιτ) της λίστας Πέτσα.

Μόνο στην ΑΥΓΗ είδα το θέμα πρωτοσέλιδο. Και στην Εφημερίδα των Συντακτών… Α, ναι, και σε καμιά δεκαριά αριστερόστροφα σάιτ, τα περισσότερα εκτός λίστας Πέτσα.Είδα αίμα!.. Μια μαφιόζικη ενημερωτική μεροληψία: «Η κυβέρνηση ανακαλύπτει – ή κατασκευάζει; – σκάνδαλα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να καλύψει τα δικά της!»,  ήταν η πρώτη μου σκέψη. «Με την κάλυψη του κυβερνητικού Τύπου!..», η δεύτερη. «Της πλειονότητας των 1000 και πλέον ΜΜΕ της λίστας Πέτσα», η τρίτη…   

  
*******

Τσουβάλιασμα, ε;  ‘Η μήπως «απαράδεκτος διασυρμός συλλήβδην του δημοσιογραφικού κόσμου», όπως… στηλίτευσε η ΕΣΗΕΑ το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για την αδιαφανή διαχείριση δημοσίου χρήματος στην περίπτωση της κυβερνητικής καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» και της λίστας Πέτσα;Ούτε το ένα, ούτε το άλλο: Αυτοτσουβάλιασμα και αυτοδιασυρμός, λέω εγώ. Και πάντως, σε καμιά περίπτωση «διασυρμός του δημοσιογραφικού κόσμου», όπως… στηλίτευσε η ΕΣΗΕΑ.     

Μια μαφιόζικη ενημερωτική μεροληψία, στον απόηχο της σκανδαλώδους λίστας Πέτσα και του… σκανδαλιστικού σποτ του ΣΥΡΙΖΑ

Θυμάμαι  ότι,απ’τις αρχές της δεκαετίας του ’90 που ήμουν μέλος του Δ.Σ. (και λίγο αργότερα που, με τη συμμαχία των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΚΚΕ – Συνασπισμού – ΠΑΣΟΚ,  το επαγγελματικό σωματείο μας πέρασε για πρώτη  φορά στην ιστορία του υπό τον έλεγχο της Δημοκρατικής Παράταξης), η ΕΣΗΕΑ είχε ως σημείο αναφοράς τον «δημοσιογραφικό κόσμο», και όχι απλά και ξεκάθαρα τους επαγγελματίες δημοσιογράφους∙ συμπεριλαμβάνοντας στον κόσμο των επαγγελματιών δημοσιογράφων (τον «δημοσιογραφικό κόσμο») τους εκδότες – ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, καθώς και τους διευθύνοντες συμβούλους, τα μέλη των Δ.Σ. και τους μετόχους, ακόμα και τους… λογιστές των Ανωνύμων Εταιριών παραγωγής ΜΜΕ.

Με δυο λόγια, ηθελημένα ή άθελα (από… κεκτημένη ταχύτητα ίσως;), οι διοικήσεις της ΕΣΗΕΑ τσουβάλιαζαν πάντα τους δημοσιογράφους με τους εκδότες – ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Πράγμα που έκανε και η τωρινή της διοίκηση μέσω της διαμαρτυρίας της για το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μιλούσε για «απαράδεκτο διασυρμό συλλήβδην του δημοσιογραφικού κόσμου».Ωστόσο, ακόμα κι αν το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ «διέσυρε» κάποιους, αυτοί ήσαν οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ της λίστας Πέτσα –όσοι εξ αυτών δεν πήραν παράνομα χρήματα, εν πάση περιπτώσει. Και όχι ο… «δημοσιογραφικός κόσμος».

*******

Οι άλλοι, όσοι πήραν παράνομα χρήματα από την καμπάνια “Μένουμε Σπίτι, «οι ταϊσμένοι σαϊτάδες της λίστας Πέτσα» όπως… συλλήβδην τους αποκάλεσα στο προηγούμενο άρθρο μου, είναι ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Και θα έπρεπε να διαμαρτυρηθούν για την πάρτη τους (για το τσουβάλιασμά τους – αν τσουβαλιάστηκαν) οι Ενώσεις Ιδιοκτητών ΜΜΕ, στις οποίες οργανικά ανήκουν, και στις οποίες όφειλαν να είναι μέλη. Και όχι η ΕΣΗΕΑ, η οποία επιμελώς… ατημέλητα τους κρατάει στα χρονίως ακαθάριστα μητρώα των μελών της (γιατί, άραγε;) και το’ χουν δίπορτο… Παίζοντάς το πότε αφεντικά και πότε δούλοι…

Ωστόσο, «διαγράφεται από την Ένωση, κάθε μέλος που για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από τρεις μήνες έγινε ιδιοκτήτης ή συνιδιοκτήτης ημερήσιας εφημερίδας ή μέτοχος εταιρίας που εκδίδει ημερήσια εφημερίδα, κλπ. κλπ.»ορίζει το καταστατικό της ΕΣΗΕΑ. Και ερωτώ, αναρωτώμενος: αλήθεια, πόσοι απ’ τους ιδιοκτήτες, τους μετόχους, τους κατόχους εταιρικών μεριδίων ή τα μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των ΜΜΕ που… διασύρθηκαν με το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ;

Ούτως έχουν τα πράγματα και, αν προκύπτει κάτι δημοσιογραφικά ουσιώδες από την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ για το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που, ίσως, διορθώσει το καθεστώς  αφόρητης ενημερωτικής μεροληψίας που βιώνουμε, πριν και μετά απ’ αυτήν, είναι η αναγκαιότητα άμεσης εκκαθάρισης του μητρώου μελών της Ένωσης. Κυρίως η άμεση διαγραφή των ιδιοκτητών ΜΜΕ. Που το’ χουν… δίπορτο.  

*Κεφ. Ε, άρθρο 9, παρ. γ.

Από την Αυγή της Κυριακής