Σιωπή απέναντι στην γερμανική πρόκληση

Του Γιαννάκη Λ. Ομήρου

        

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του εξέφρασε ανησυχία και προέβη σε παραστάσεις αναφορικά με απόφαση της Γερμανίας να προμηθεύσει στην Τουρκία προηγμένης τεχνολογίας επιθετικά υποβρύχια.

Στην Κύπρο εδώ και 18 μήνες η Τουρκία έχει εισάξει και έχει εγκαταστήσει στην κατεχόμενη Κυθρέα μια επιλαρχία Γερμανικών αρμάτων μάχης τύπου «Λέοπαρτ».Δηλαδή μια χώρα μέλος της Ε.Ε., μια χώρα εταίρος μας, συντηρεί την στρατιωτική κατοχή της πατρίδας μας Η δική μας Κυβέρνηση ωστόσο σιωπά. Καμμιά αντίδραση. Κανένα διάβημα. Καμμιά παράσταση. Ούτε σε διμερές επίπεδο ούτε σε  επίπεδο ευρωπαϊκό. Κατά τα άλλα έχουμε την ψευδαίσθηση ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο η Γερμανία έχει την ισχυρότερη επιρροή, θα αποφασίσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, τη στιγμή που συναυτουργεί στην κατοχή  της Κύπρου με βαρέα οπλικά συστήματα.

Είναι δυνατόν η μακροχρόνια τουρκική κατοχή να έχει μειώσει τόσο πολύ τα αντανακλαστικά μας που να μην μας ενοχλεί το γεγονός ότι μια χώρα – μέλος της Ε.Ε. ενισχύει τον κατοχικό στρατό να κατακρατά βίαια μέρος της πατρίδας μας;

Πώς διαφορετικά να ερμηνευθεί η αιδήμων στάση μας απέναντι σε αυτή τη Γερμανική πρόκληση;

Και ποιο είναι το μήνυμα που εκπέμπουμε προς τις υπόλοιπες χώρες – μέλη της Ε.Ε; Ότι ασφαλώς δεν μας ενοχλεί η πιθανή συνέργεια και συνδρομή τους στη συντήρηση της στρατιωτικής κατοχής της Κύπρου.

Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση και ερμηνεία στην παθητική αυτή στάση. Και απέναντι στην ανακίνηση του θέματος ποια η αντίδραση της Κυβέρνησης; Άκρα του τάφου σιωπή. Καμμιά δήλωση καμμιά δικαιολογία, κανένα σχόλιο.

Σημ: Να υπενθυμίσω ότι μετά το 1974 οι ΗΠΑ, κυρίως λόγω των παραστάσεων της Ελληνικής και της Κυπριακής ομογένειας, επέβαλαν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία γιατί χρησιμοποίησε Αμερικανικό οπλισμό στην εισβολή στην Κύπρο.

Πρώην Προέδρου Βουλής των Αντιπροσώπων