Στέργιος Πιτσιόρλας: ένα υπόδειγμα για τον Τσίπρα

 

Του Γ. Λακόπουλου

 Την περασμένη Δευτέρα  -ακριβώς μετά την ολοκλήρωση του κύκλου της Θεσσαλονίκης που άρχισε με θρίαμβο Τσίπρα και έκλεισε με την είσοδο των κυβερνητικών αποτυχιών στις Σκουριές και του Σαρωνικού που έριξαν χρυσάφι και πετρέλαιο στο μύλο των αντικυβερνητικών ΜΜΕ   – στον ραδιόφωνο  ακούσθηκε μια συνέντευξη.

Ο ευπρεπής Παύλος Τσίμας κάλεσε στον  ραδιοφωνικό «Σκάι ‘, τον υφυπουργό Στέργιο Πιτσιόρλας και του έθεσε τα κρίσιμα ερωτήματα των ημερών, αναζητώντας τις πιο ενδιαφέρουσες κατά το δυνατόν απαντήσεις.

Αν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει έναν τρόπο να κουμαντάρει την κυβέρνησή του στο επικοινωνιακό μέτωπο  που συνήθως πάσχει, ας ζητήσει την κασέτα αυτής της συνέντευξης. Ήταν ένα υπόδειγμα δημόσιας παρέμβασης, σαν αυτά που θα ήθελε κάθε Πρωθυπουργός να εφαρμόζουν οι υπουργοί του όταν εκτίθενται στο δημόσιο χώρο.

Με  ήρεμο λόγο και πειστικές διατυπώσεις, με επιχειρήματα και  σοβαρές  τοποθετήσεις, με ειλικρίνεια και με αυτοπεποίθηση ο  υφυπουργός του τίναξε στον αέρα την αντικυβερνητική  επιχειρηματολογία και ανέδειξε τον κυβερνητικό λόγο.

Ήταν μια αποτελεσματική εμφάνιση πολιτικού σε ΜΜΕ, σε μια  δημοσιογραφική αναζήτηση της αλήθειας. Από αυτή την άποψη είναι επικοινωνιακός πιλότος για την κυβέρνηση. Έτσι πρέπει να μιλούν δημόσια τα μέλη της. Αρκεί ο επικεφαλής της να το επιβάλει στο σκόρπιο στράτευμα που διευθύνει.

Ίσως το πιο αποτελεσματικό επιχείρημά του Πιτσιόρλα, όπως αναδείχθηκε από τις απαντήσεις του, ήταν ότι η κρίση αντιμετωπίζεται με τη δυσχέρεια των έργων και όχι με την  ευχέρεια των λόγων. Δηλαδή εύκολα λες κάτι, δύσκολο να το κάνεις. «Η επίσκεψη Μάρκον ήταν έργο, δεν ήταν λόγια» σημείωσε.

Η μυθολογία για τις Σκουριές και το Ελληνικό ηττήθηκε από τις τοποθετήσεις  του υφυπουργού που είπε περισσότερα από όσα εκφώνησε για οποιον θέλε να καταλάβει. Π.χ. σημείωσε ότι οι Καναδοί ήξεραν ότι θα βγουν οι αδαείς στα μέσα Σεπτεμβρίου και συνεπώς δεν ήταν τυχαία η εμφάνιση της αξίωσής τους, μόλις έφυγε από τη Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας.

Είπε ότι στο Ελληνικό δεν μπορεί η κυβέρνηση να υπαγορεύσει την κατάργηση του Συντάγματος από το Δασαρχείο και την  Αρχαιολογία και αν αυτό εννοεί η  ΝΔ να το πει.  Ότι δεν είναι πολιτική  να ασχολείται κανείς με τις γραφικότητες του Καρανίκα.

Στο Σαρωνικό υπέδειξε ότι ηττήθηκε η πολιτική από ένα σύστημα που καθηλώνει τη χώρα από δεκαετίες και ακυρώνει και τις σημερινές κυβερνητικές επιδιώξεις και δεν επικαλέστηκε επιτυχείς  κυβερνητικούς χειρισμούς  εκεί που δεν υπάρχουν. Ποιος θα μπορούσε να αντιπαρατεθεί μαζί του;

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης μετά την επιτυχημένη θητεία του ΤΑΙΠΕΔ -με  δημόσιες συγκρούσεις με μέλη του υπουργικού συμβουλίου-  ανήκει στον κύκλο των «Σαμουράι του Τσίπρα» που κρατούν την κυβέρνηση του στο δρόμο που επέλεξε μετά τις εκλογές του Σεπτέμβριου και τον ανασχηματισμό το 2016. Η συχνή εμφάνισή του στα ΜΜΕ διασώζει την κυβέρνηση από τις  αδεξιότητες άλλων υπουργών και κομματικών στελεχών.

Ωστόσο το ζητούμενο για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό είναι να μάθουν όλοι οι υπουργοί την «τεχνική» Πιτσιόρλα και να κοπιάρουν το ύφος της δημόσιας παρουσίας του. Ειδικά απέναντι σε ένα κατά πλειοψηφία εχθρικό μιντιακό περιβάλλον.