Ο Τσίπρας ανέχθηκε τα “βαρίδια”και έχασε τις εκλογές. Αν αποδειχθεί μαριονετίστας της “φάρσας Κασσελάκη” θα τα χάσει όλα –  Αδιανόητη η συνάντησή τους παραμονές του Πολυτεχνείου

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Τον Νοέμβριο του 2021 ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία. Αλλά την επομένη αποδείχθηκε ότι εννοούσε να παραμείνει Πρωθυπουργός με το όνομα Φίλιππος Πετσάλνικος.

 Ήταν η αρχή του τέλους του ως υπολογίσιμου παράγοντα στο δημόσιο.  Στην επόμενη φάση δεν μπήκε καν στη Βουλή- και έκτοτε μπαίνει μόνο με διορισμό από τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ παραιτήθηκε από την ηγεσία,  διαμορφώνοντας όρους μέλλουσας επιστροφής με κεντρικό ρόλο -εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Η αιφνίδια ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί στο κομμα του- και ήδη αυτό ξεδιπλώνεται καθημερινά. Ως φάρσα περισσότερο παρά ως αξιόπιστη πολιτική εξέλιξη σε κόμμα της Αριστεράς.

Τα σκάγια όμως πήραν και τον ίδιο τον Τσίπρα ως εμπλεκόμενο στην απρόβλεπτη “ηγετοποίηση”  ενός προσώπου που όχι μόνο δεν έχει σχέση με το χώρο, αν κριθεί από το θολό παρελθόν του, αλλά και δεν μπορεί να αποκτήσει αν κριθεί από τη συμπεριφορά του ως τώρα.

Το “στοιχείο” που κάποιοι πρόβαλαν ως ένδειξη σύνδεσης του Τσίπρα με τον  Κασσελάκη ήταν ότι πρόσωπα με παρελθόν συνεργασίας μαζί του βρέθηκαν στο πλευρό του”ουρανοκατέβατου” κατά τρόπο που ήταν αδύνατον να τον έχει εξασφαλίσει ο ίδιος.

Αλλά ο Τσίπρας δεν δέχθηκε όσους τον ρωτήσαν ότι είχε σχέση με τη εκλογή Κασσελάκη ή οποιαδήποτε εμπλοκή σε όσα συμβαίνουν έκτοτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα απέδιδε τη “γιγάντωση” Κασσελάκη στον αχρείαστα επιθετικό τρόπο που τον αντιμετώπισαν οι υπόλοιποι.

Η συνάντηση της Λεωφόρου Αμαλίας

Σ’ αυτό προστίθεται και η αναφορά στην  οργή της κομματικής βάσης για την προεκλογική υπονόμευση Τσίπρα , από όσους ωστόσο θα έκανε υπουργούς, αν κέρδιζε τις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση η απόστασή του από τις διεργασίες των τελευταίων μηνών στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ικανοποιητική διασφάλιση της επιρροής του απέναντι στην μερίδα της Δημοκρατικής Παράταξης που τον θεωρεί πάντα εφεδρεία για το μέλλον.

Αυτή η διασφάλιση κλονίζεται από την συνάντηση που είχε μαζί του σε χρονική στιγμή που θα ήταν  φυσικό να αποφεύγει: παραμονές της 50ης επετείου από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ήδη ακόμη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ η συμμετοχή  Κασσελάκη -με το προφίλ και το παρελθόν του- στις  εκδηλώσεις θεωρείται ασύμβατη με τους συμβολισμούς του Πολυτεχνείου. Λέγεται ότι οι πρώτοι που το ξεκαθάρισαν απέναντί του, ήταν οι επικεφαλής τη Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν πέρασε άλλωστε απαρατήρητη η επιβάρυνση να διαγραφεί από το κόμμα πρόσωπο με κεντρικό ρόλο τον Νοεμβρίου 1973, λίγο πριν την επέτειο.

 Ότι έγινε δεκτός από τον πρώην Πρωθυπουργό στο γραφείο του- κάτι που δεν είχε κάνει μετά την εκλογή του- ήταν μια ανορθογραφία στο κλίμα των ημερών, που φέρνει στο προσκήνιο αγώνες, στόχους και συμπεριφορές του αντιδικτατορικού οροσήμου και άλλα με τα οποία δεν συνάδει η διαδρομή του Κασσελάκη.

Μια ιδιότυπη ρεβάνς απέναντι τον Τσίπρα

Κανείς δεν γνωρίζει από ποια πλευρά έγινε η διαρροή της συνάντησης και όσων είπαν μεταξύ τους. Όταν μαλιστα είναι προηγηθεί η επίθεση Κασσελάκη σε ένα από τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Τσίπρα, όπως είναι το απόθεμα των 37 δισ., που ως τώρα είχε αμφισβητηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ μόνο από τον …Πολάκη.

Από μόνη της όμως η συνάντηση συνδέει τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ  με το…αντίθετό του, από κάθε άποψη στο δημόσιο βίο.  Επιπλέον επαναφέρει τις φήμες ότι είναι εξ αρχής ο μαριονετίστας στην ανάδειξη του, ως πρόσωπο που μπορούσε απομονώσει τα βαρίδια.

Αυτό πράγματι συνέβη ήδη σε μεγάλο βαθμό. Εκτός φυσικά από τα πιο καταστροφικά, που βρίσκονται δίπλα τον Κασσελάκη: Πολάκης, Παππάς, Δούρου, Γ. Τσίπρας κ.α.

Επιπλέον η συνάντηση φέρνει στο προσκήνιο εξελίξεις στις οποίες δεν είχε δοθεί προσοχή ως τώρα. Όπως π.χ. ότι η αναμενόμενη έξοδος της Αχτσιόγλου την έφερε σε ρήξη με υποστηρικτές της στις αρχαιρεσίες ,όπως ο Γιάννης Ραγκούσης και άλλοι.

Διαπιστώνουν ότι η υποψήφια πρόεδρός τους παρακάμπτει και στηρίζει τους σχεδιασμούς της στην ομάδα Τζανακόπουλου, ο οποίος ήταν επίσης ένα από τα βαρίδια επί Τσίπρα. 

Πάντως η πληροφορία ότι από την Αχτσιόγλου έχει απομακρυνθεί και ο πολυσυζητημένος Γαβριήλ Σακελλαρίδης αδυνατίζει την εκτίμηση ότι η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα μαζί του, είχε και την έννοια της ανταλλαγής μηνυμάτων με την πρώην υπουργό του- με την οποία οι σχέσεις τους έγιναν περισσότερο από ψυχρές μετά την ήττα.

Εν πάση περιπτώσει με την αποκάλυψη της συνάντησης της Λεωφόρου Αμαλίας, η εικόνα των αποστάσεων που παίρνει ο Αλέξης Τσίπρας από τα κομμάτια και θρύψαλα του ΣΥΡΙΖΑ που συσπειρώνονται στον Κασσελάκη και ο προσεκτικός σχεδιασμός της παρουσίας του στην δημόσια ζωή εφεξής, με λογική “μετα-ΣΥΡΙΖΑ” επιδιώξεων, θρυμματίζονται. H απόσταση Τσιπρα , νοθεύεται απο την τοξικότητα Κασσελακη .

Καθώς για αρκετούς στον ΣΥΡΙΖΑ “το μάτι του γυαλίζει” η επαφή του Τσίπρα μαζί του απομειώνει δραματικά το πολιτικό κεφάλαιο του πρώην Πρωθυπουργού. Και ίσως ο πρώτος που θα επιχειρήσει να ωφεληθεί, θα είναι ο ίδιος ο Κασσελάκης. Με ή χωρίς υπόδειξη του Πολάκη που αυτή την περίοδο απολαμβάνει μια ιδιότυπη ρεβάνς απέναντι τον Τσίπρα.