Στέφανος Τζουμάκας: Επένδυση

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Το 2007 το Συγκρότημα Λαμπράκη προσπαθούσε να επιβάλει τον Βενιζέλο και ο Ψυχάρης του ζήτησε «να μην τον χτυπάει»: «Είσαι καλά Σταύρο που θα τον αφήσω να σου παραδώσει το ΠΑΣΟΚ;» απάντησε.

Περίεργο για κόμμα εξουσίας: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ως τώρα τμήμα Πολιτικής Στρατηγικής και Ανάλυσης. Αυτή τη δουλειά την έκαναν τα «καθοδηγητικά όργανα» και οι… φράξιες.

Υπάρχουν το ΕΝΑ και το «Ινστιτούτο Παλάντζας», αλλά ασχολούνται με ιδεολογικά και θεωρητικά ζητήματα. Κομματική επιτροπή που να αναλύει τα δεδομένα και να προτείνει πολιτικό σχεδιασμό δεν υπήρχε.

Αποφασίσθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕ και διαμορφώνεται με τον σωστό τρόπο: πρώτα ορίσθηκε ο επικεφαλής και αυτός τη «χτίζει».

Αυτή την αποστολή ανάλαβε ένα βαρύ όνομα του «νέου ΣΥΡΙΖΑ», ο Στέφανος Τζουμάκας.

Επιφανής της γενιάς του Πολυτεχνείου, πρώτος πρόεδρος της μεταδικτατορική ΕΦΕΕ, ιστορικός γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, βουλευτής από το 1977, μέλος του ΕΓ επί Ανδρέα Παπανδρέου και Σημίτη και υπουργός τους.

Διαχώρισε τη θέση του όταν το Κίνημα βγήκε από τις ιστορικές ράγες του και αργότερα προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ- λόγω Τσίπρα πρωτίστως.

Ο Τζουμάκας είναι μαχητικός πολιτικός μιας γενιάς που όταν χρειάσθηκε βρέθηκε στο δρόμο των αγώνων, με το ήθος, την ακεραιότητα και το πάθος της.

Έχει πολιτική σκέψη, δεν συμβιβάζεται, ούτε μασάει τα λόγια του. Δεν εντάθηκε σε ομάδες, υπήρξε κριτικός στις ηγεσίες και δεν υπέκυψε στις σειρήνες της διαπλοκής.

Κοντολογίς είναι αντισυστημικός. Λόγω ιδεολογίας και πολιτικής ανάλυσης και όχι λόγω χαρακτήρα.

Η πολιτική στάση του απέναντι στο «σύστημα», προκάλεσε τη στοχοποίησή του από νωρίς.

Η παλιά ΝΔ του καταλόγιζε ότι ως επικεφαλής του Κέντρου Μελετών και Διαφώτισης «κατέβασε τις φωτογραφίες του Βενιζέλου και έβαλε τον Άρη». Ανακριβές: απλώς, όπως σε όλα τα κόμματα δόθηκαν οδηγίες για τις ιστορικές αναρτήσεις στα κομματικά γραφεία.

Μια εφημερίδα της Δεξιάς τον χαρακτήρισε «υπουργό- πορτοφολά»: σε μια διαδήλωση της δεκαετίας του 1970 εντόπισαν, με τον Τάσο Ξένο, έναν ασφαλίτη στις γραμμές της και του πήραν την ταυτότητα.

Ως υπουργός Γεωργίας του Σημίτη δέχθηκε πρόταση για μίζα 70 εκατομμύρια δραχμών και το ανέφερε επί τόπου.

Ως στέλεχος του ΕΓ κατήγγειλε νοθεία στην έκδοση των αποτελεσμάτων σε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και στη ΓΣΕΕ.

Το 2007 το Συγκρότημα Λαμπράκη προσπαθούσε να επιβάλει τον Βενιζέλο και ο Ψυχάρης του ζήτησε «να μην τον χτυπάει»:

«Είσαι καλά Σταύρο που θα τον αφήσω να σου παραδώσει το ΠΑΣΟΚ;» απάντησε.

Η σχέση του με την αντιηγετική φράξια του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ειδυλλιακή, αλλά ούτε οι «προεδρικοί» αντέχουν τις πολιτικές παρεμβάσεις του.

Έτσι, ενώ το συνέδριο τον ανέδειξε 20ό στην νέα ΚΕ, οι ομάδες της τον απέκλεισαν από την 41μελη Εκτελεστική Γραμματεία.

Η ανάθεση της Στρατηγικής στον Τζουμάκα, είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ επένδυση, όχι μόνο στην πολιτική πείρα του, αλλά και στην ηθική της διαδρομής του.

ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΙDISEIS.GR