Σε ποιό κόλπο έμπλεξε πάλι ο Γ. Παπανδρέου; Στο Λας Βέγκας τα hedge funds!

 

Ο David Cameron, ο Joe Biden, ο σεΐχης του Κατάρ Hassan Al Thawadi, ο Ben Bernanke, o Mark Mobius, οι επικεφαλής των μεγαλύτερων hedge funds του κόσμου όπως το Third Point, το DoubleLine Capital, το Paulson & Co. και το Carlyle, o Jeb Bush, ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Aleksander Kwasniewski και ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και άλλοι πολιτικοί, επιχειρηματίες και μεγαλοεπενδυτές από 46 χώρες, βρέθηκαν για τέσσερις ημέρες, από τις 16 έως τις 19 Μαΐου, στους ίδιους χώρους, τα ίδια μπαρ και τα εστιατόρια του πασίγνωστου ξενοδοχείου Bellagio στο Λας Βέγκας.

Ο λόγος; Εκεί διεξήχθη, όπως κάθε χρόνο, ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια της βιομηχανίας των hedge funds στον κόσμο, το γνωστό SALT Conference, το οποίο συγκεντρώνει τα επενδυτικά βλέμμα καθώς οι κολοσσοί των funds ξετυλίγουν τις στρατηγικές τους.

Σύμφωνα με τον Capital.gr, tο κλίμα που κυριάρχησε εκεί, από πλευράς επενδύσεων, χαρακτηρίζεται από τις εξής 5 λέξεις: Μαζική στροφή προς την Ευρώπη.

Οι διαχειριστές των hedge funds δήλωσαν ότι βλέπουν πλέον έντονα πέρα ​​από τις Ηνωμένες Πολιτείες για επενδυτικές ιδέες, καθώς το αποκαλούμενο ράλι του Trump έχει ξεθωριάσει.

Μετά από πολλούς μήνες κερδών λόγω των υποσχέσεων του Trump για χαλάρωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, τη φορολογική μεταρρύθμιση και ένα πακέτο δαπανών για τις υποδομές, οι αγορές των ΗΠΑ φαίνονται πλέον λιγότερο ελκυστικές στα hedge funds καθώς ο S&P 500 κατέγραψε αυτή την εβδομάδα τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Σεπτέμβριο και ο δείκτης φόβου της Wall Street, ο VIX , εκτοξεύθηκε μετά τα πολυετή χαμηλά που είχε αγγίξει.

«Οι επενδύσεις εκτός ΗΠΑ ήδη έχουν αρχίσει να αποδίδουν σημαντικά», σημείωσε ο Jeffrey Gundlach, διευθύνων σύμβουλος της DoubleLine Capital.

Τα κορυφαία hedge funds του κόσμου, μοιράζονται αυτή την άποψη του Gundlach, με τους ειδικούς της πιστωτικής αγοράς όπως ο Marc Lasry της Avenue Capital και ο Bruce Richards της Marathon Asset Management να υπογραμμίζουν το σχετικά ήρεμο πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τοποθετούν τις ευκαιρίες γύρω από τα προβληματικά δάνεια και τα ομόλογα.

Τα NPLs για παράδειγμα έχουν αποδόσεις περίπου 6% στις ΗΠΑ, ενώ οι αποδόσεις βρίσκονται σε διψήφια επίπεδα, όπως σημείωσε ο Jack Ross, συνιδρυτής της Waterfall Asset Management.

Με το ευρώ να διαπραγματεύεται σε ελκυστικά επίπεδα σε σχέση με το δολάριο, σε συνδυασμό με την ισχυρή κερδοφορία των εταιρειών της περιοχής, ο Reade Griffith, CEO του ευρωπαϊκού fund της Polygon, δήλωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη της περιοχής οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi.

«Είναι οικονομικός υπερήρωας και πρέπει να υπάρχει ένα άγαλμα του», δήλωσε ο Griffith χαρακτηριστικά.

Οι hedge funds managers και ο πρώην πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, εξέφρασαν την έκπληξή τους για το πώς οι αγορές αντιμετώπισαν τόσο… μπλαζέ τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας και εξέφρασαν ανησυχίες για το γεγονός ότι ο Trump δεν εκπληρώνει τις υποσχέσεις για ισχυρότερη ανάπτυξη.

Σχολιάζοντας τις αναταραχές γύρω από τον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών ότι ο Trump είχε προσπαθήσει να παρέμβει σε μια έρευνα για υποτιθέμενη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές στις ΗΠΑ και ότι οι βοηθοί του είχαν επαφές με Ρώσους αξιωματούχους, τόνισαν ότι αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις αγορές στις ΗΠΑ.

«Αυτός ο θόρυβος δεν είναι καλός για τις αγορές και αυτό τροφοδοτεί την πώληση», δήλωσε ο Ray Nolte, επικεφαλής επενδύσεων της SkyBridge Capital, η οποία επενδύει σε hedge funds. Προβλέπει ότι οι αγορές θα μπορούσαν να σημειώσουν διόρθωση μεταξύ του 5% και του 10%.

«Όλοι οι μήνες του μέλιτος τελειώνουν και τώρα μαθαίνουμε να ζούμε με τη νέα τάξη πραγμάτων», σημειώνει ο Chris Henetemann, επικεφαλής του hedge fund 400 Capital Management.

Πριν από μερικούς μήνες, το χαρτοφυλάκιο της Nolte SkyBridge επικεντρωνόταν σε μεγάλο βαθμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα έχουν μετατοπίσει τα χρήματα σε επενδύσεις στην Ευρώπη και αναμένει να συνεχίσει να προσθέτει assets αργότερα φέτος.

Αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις τοποθετήσεις σε funds όπως το hedge fund της Third Point του δισεκατομμυριούχου Daniel Loeb, αφού είπε πρόσφατα στους πελάτες του ότι βλέπει ευκαιρίες στην Ευρώπη. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Loeb στο συνέδριο, το hedge fund του συνεχίζει να κερδίζει χρήματα, την στιγμή που ολόκληρη η βιομηχανία είναι αντιμέτωπη με απώλειες.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το 2012 το Third Point του Daniel Loeb αποκόμισε υπεραξίες εκατοντάδων εκατομμυρίων από τοποθετήσεις στα εξαιρετικά υποτιμημένα τότε, ελληνικά assets, και είχε τοποθετηθεί στις τραπεζικές αυξήσεις κεφαλαίου.

Από το 2014 έχει θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ συνέστησε ένα fund που επικεντρώνεται σε τοποθετήσεις αποκλειστικά σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, το Third Point Hellenic Recovery Fund.

 

Aπό Lykavitos.gr