Στο «στόχαστρο» των βελγικών αρχών το οικόπεδο της Καϊλή στην Πάρο

Στο «στόχαστρο» των ερευνών των βελγικών αρχών βρίσκεται, μεταξύ άλλων, ένα μεγάλο οικόπεδο, στην Πάρο, το οποίο φέρεται να αγόρασε η Εύα Καϊλή με τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι πριν από 9 μήνες.

Σύμφωνα με τον Corriere della Sera, δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο οικόπεδο (9 στρεμμάτων) να αποτελεί προϊόν από ξέπλυμα μαύρου χρήματος που σχετίζεται με το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως οι δυο τους σχεδίαζαν να χτίσουν μια βίλα στο νησί της Πάρου και αναλύει την ομοιότητα με την αγορά διαμερίσματος στην πόλη Τσερβίνια της Ιταλίας.

Η Corriere della Sera γράφει: «Στις 7 Δεκεμβρίου, δύο ημέρες, δηλαδή, πριν την επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων για το Qatargate, η Eurojust ζήτησε από ιταλούς εισαγγελείς να διερευνήσουν την αγορά ενός διαμερίσματος στην πόλη Τσερβίνια για την οποία υπήρχαν υποψίες ότι αγοράστηκε με χρήματα από δωροδοκία. Μια κλασική επιχείρηση “ανακύκλωσης” (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), που θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την επένδυση που έκαναν Καϊλή και Τζιόρτζι για να χτίσουν μια βίλα στο νησί της Πάρου».

Σημειώνει πως ένα από τα βασικά πρόσωπα της υπόθεσης είναι η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 750.000 ευρώ σε μετρητά «που θα μπορούσαν να προέρχονται από το Κατάρ και το Μαρόκο, αλλά ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι ορκίζεται ότι είναι δικά του».

Οι έρευνες φαίνεται πως στρέφονται επίσης κατά του ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτζολίνο και του πρέσβη του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν. «Η σύζυγος του Παντζέρι έχει καταγραφεί να αναφέρεται στο όνομα του Ατμούν» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Οι αρχές της Ιταλία εξετάζουν πως ο Ταλαμάνκα, ο τέταρτος που συνελήφθη για την υπόθεση, αγόρασε τον περασμένο Απρίλιο έναντι 215.000 ευρώ ένα διαμέρισμα πέντε δωματίων στην πόλη Τσερβίνια της Ιταλίας.

«Το ακίνητο αυτό θα μπορούσε να κατασχεθεί με αίτηση του εισαγγελέα με την κατηγορία ότι τα χρήματα προήλθαν από την ΜΚΟ Fight Impunity του Παντζέρι ή από απευθείας χρηματοδότηση του Κατάρ ή του Μαρόκου» αναφέρει το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, διεξάγεται μια δεύτερη έρευνα, αυτή τη φορά από την εισαγγελία του Μιλάνου, από την οποία η Eurojust ζήτησε να εξετάσει τη ροή χρημάτων από το Βέλγιο σε επτά διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν στην οικογένεια Παντζέρι και στον Τζιόρτζι.

CORRIERE KAILH