Στρατηγική ήττα και πολιτικές εξελίξεις

Tου Μελέτη Ρεντούμη


Οι ευρωεκλογές ολοκληρώθηκαν όπως και ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και τα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά για το κυβερνόν κόμμα και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.

Είναι γεγονός πως οι επιτελείς του Μαξίμου αλλά και τα βασικά στελέχη του κόμματος, μπορεί να ανέμεναν με βάση τις δημοσκοπήσεις μία ήττα, αλλά δεν πίστευαν ποτέ ότι η ψαλίδα θα άνοιγε σε βαθμό που θα προσέγγιζε τις 10 μονάδες, γεγονός που πυροδότησε άμεσα πολιτικές εξελίξεις και ανάγκασε τον πρωθυπουργό με διάγγελμά του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τα τέλη Ιουνίου.

Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο, όσο δεν ήταν γνωστά τα τελικά αποτελέσματα και η διαφορά των δύο κομμάτων, να πείσουν ότι δεν υπάρχει στρατηγική ήττα και ότι μπορεί η κυβέρνηση να πορευθεί μέχρι τον Οκτώβριο παρατείνοντας έτσι την προεκλογική περίοδο.

Τα γεγονότα βέβαια τους διέψευσαν, ενώ και μετά την σημαντική ήττα, κάποιοι συνεργάτες του πρωθυπουργού, εισηγήθηκαν να μην γίνουν πρόωρες εκλογές, αδιαφορώντας για την πορεία της χώρας και την οικονομική της πολιτική, καθώς και αυτά που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους και δανειστές όσον αφορά την δημοσιονομική προσαρμογή και τα πλεονάσματα.

Το μήνυμα της κάλπης ήταν ξεκάθαρο σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς η διαφορά των 9.5 μονάδων στις Ευρωεκλογές μεταφράζεται ταυτόχρονα σε νίκη στις περιφερειακές εκλογές σε 12 από τις 13 περιφέρειες και σημαντικά ποσοστά στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, όπου αναμένεται να επικρατήσουν οι υποψήφιοι της ΝΔ στον 2ο γύρο.

Οι πολίτες, όπως έδειξε το αποτέλεσμα ψήφισαν με σύνεση και αγνόησαν σε μεγάλο βαθμό τις σειρήνες του λαϊκισμού, αλλά και τις πρόσκαιρες παροχές της κυβέρνησης που αποτελούσαν ψίχουλα σε σχέση με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, των μισθωτών, των επαγγελματιών αλλά και των συνταξιούχων.

Η Ελλάδα έστω και με σημαντική καθυστέρηση, αναμένεται να επιστρέψει αν όλα επιβεβαιωθούν και στις βουλευτικές εκλογές, στην κανονικότητα που τόσο επιζητά, ώστε να λειτουργήσουν ξανά οι θεσμοί, να εμπεδωθεί το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών, να σταματήσει η ανοχή στην βία και την τρομοκρατία, αλλά και να δημιουργηθεί ένα πέπλο αξιοκρατίας και δικαιοσύνης ώστε να γίνει πράξη η ισότητα και η ισονομία σε όλα τα επίπεδα.

Η στρατηγική ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ, πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί να επηρεάσει πλέον τις εξελίξεις, καθώς δεν θα μπορεί ούτε πρόεδρο Δημοκρατίας να εκλέξει, αλλά ούτε καν και Επίτροπο για την Κομισιόν να διορίσει, γεγονός που είναι κομβικής σημασίας για την συμμετοχή της Ελλάδας στις αποφάσεις της ΕΕ και των θεσμικών της οργάνων.

Εκτός αυτού, ο ΣΎΡΙΖΑ χάνει άλλα δύο σημαντικά πεδία πρόσβασης στις πολιτικές εξελίξεις, Η ανάδειξη νέων ανώτατων λειτουργών στην δικαιοσύνη μετά τις 30 Ιουνίου, αλλά και η συμμετοχή στην τελευταία φάση αναθεώρησης του Συντάγματος όπου δεν θα έχει τον πρωτεύοντα ρόλο, αλλά θα ακολουθεί την επόμενη κυβέρνηση και τις επιλογές της.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του οφείλουν να κάνουν την αυτοκριτική τους, να εξετάσουν εκ βάθρων την πολιτική τους και τον τρόπο που απευθύνονται στους πολίτες και να κατανοήσουν, ότι η πολιτική οφείλει να γίνεται σε όρους ουσίας, προγραμματικού λόγου και επιχειρημάτων και όχι με βάση την επικοινωνιακή τακτική, την λασπολογία του αντιπάλου και τις παροχές σε επιδόματα χωρίς καμία προοπτική ανάπτυξης.

Η ώρα της αλήθειας έχει φθάσει για την χώρα και είναι καιρός να μιλήσουν εκείνες οι μεταρρυθμιστικές και προοδευτικές δυνάμεις, που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες οικονομικής ανάκαμψης με κίνητρα και προϋποθέσεις συμμετοχής για όλους τους φορολογούμενους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός