Αν συνεχίσουν έτσι, θα συνεχισθεί και η ήττα

Του Τάκη Ψαρίδη
Είναι προφανές ότι τα μίντια και η επικοινωνία νίκησαν την αλήθεια και την λογική. Έγραφα σε άρθρο μου στο «Ανοιχτό Παράθυρο» ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές. «Αν δεν το καταλάβουν θα χάσουν τις εκλογές». Αυτός ο πόλεμος είναι πρωτίστως επικοινωνιακός και αν δεν το καταλάβει αυτό το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης και του συριζα, θα το καταλάβουν όταν ανοίξουν οι κάλπες. Οι κάλπες άνοιξαν, δυστυχώς επαληθεύτηκα, αλλά καθώς φαίνεται το επικοινωνιακό επιτελείο εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει.

Τώρα βλέπω φίλους συριζαίους με την πίκρα στα μάτια και ένα τεράστιο γιατί. Πώς είναι δυνατόν να νικήσουν τα καθημερινά ψέματα, η βιομηχανία των φέικ νιους, αυτός ο χυδαίος ηθικοπλαστικός λόγος με ύβρεις, χαρακτηρισμούς, δολοφονίες χαρακτήρων, πολάκηδες, κότερα και βενεζουέλες και όλα αυτά που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική, το επιχείρημα και τη λογική;

Ο Τσίπρας φαίνεται πως είναι ο μόνος από τον Σύριζα που κατάλαβε και μίλησε για μια «μεταδημοκρατία» της πολιτικής απάτης, αλλά το επικοινωνιακό επιτελείο «αγρόν ηγόραζε» και δεν πήρε χαμπάρι από τα λόγια του. Πάντως θεωρώ ότι ακόμα και ο όρος «μεταδημοκρατία» είναι πολύ επιεικής και ευγενικός. Διότι αυτό που επιβλήθηκε, με εργαλεία τα κυρίαρχα μίντια, είναι ένας ιδιότυπος αντιπολιτευτικός ολοκληρωτισμός που λογοκρίνει αδίστακτα ότι δεν εξυπηρετεί τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, σκάνδαλα, διαφθορά, Ζήμενς, Νοβάρτις, Οφ σόρ κλπ, αντιστρέφει την πραγματικότητα, κάνει το άσπρο μαύρο, πνίγει οτιδήποτε καλό και κατασκευάζει ως είδηση μόνο αυτό που μπορεί να βλάψει την κυβέρνηση και προσωπικά τον Τσίπρα.

Ο στόχος είναι απλός. Να καλλιεργηθεί η πόλωση και η μισαλλοδοξία, εν ολίγοις να καλλιεργηθεί ένα γενικό αντισύριζα σύνδρομο, που θα καλύπτει την ένδεια των επιχειρημάτων, κάθε σκάνδαλο, διαφθορά και ανομία αυτών που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια και θα αποκρύπτει τις πραγματικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που σχεδιάζονται για το μέλλον. Και όντως το κατάφεραν.
Στο αντισύριζα σύνδρομο συνέδραμαν οι πάντες, όλοι εναντίον ενός, μόνο που τα οφέλη αυτού του συνδρόμου δεν τα καρπώθηκαν όλοι, αλλά η ΝΔ και μια αλήτικη ακροδεξιά που πουλούσε χειρόγραφες επιστολές του Ιησού(!). Η λεγόμενη «κανονική» (κατά Άδωνη) αριστερά του ΚΚΕ παρέμεινε στο αιώνιο τέλμα της, η δε υπόλοιπη «πραγματική» αριστερά που δεν «πρόδωσε» και δεν είπε ψέματα, ΛΑΕ κλπ, καταποντίστηκε.

Δύο ήταν τα κεντρικά και εξ ίσου εξωφρενικά μηνύματα που απευθύνθηκαν αποκλειστικά στο συναίσθημα και έπληξαν καίρια τη λογική. Το πρώτο είναι ότι η ιστορία της χώρας άρχισε το 2015. Ότι το 2015 δεν βρήκε μια κατεστραμμένη χώρα και γονατισμένη κοινωνία, ότι δεν υπήρξε ο μνημονικός καταναγκασμός του τρίτου μνημονίου, αλλά όλα τα έκανε ο Τσίπρας που εξαπάτησε τον κόσμο επειδή δεν είναι πραγματική αριστερά.

Το δεύτερο είναι ότι καθιέρωσαν την λέξη ψεύτης σχεδόν ως συνώνυμο του Τσίπρα. Με όποιον άνθρωπο και να συζητήσεις απ όλους τους χώρους και κυρίως από τη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων, θα σου πουν ότι απογοητεύτηκαν γιατί ο Τσίπρας είπε ψέματα. Αυτό το διαπιστώνουν οι πάντες πλην του κυβερνητικού επικοινωνιακού επιτελείου. Οι πραγματικοί ψεύτες που διέδιδαν επί τέσσερα χρόνια συνειδητά και δολίως ότι καταστρέφεται η χώρα, ότι δεν κλείνουν οι αξιολογήσεις, ότι υπάρχει τέταρτο μνημόνιο, ότι δεν βγαίνουμε στις αγορές κλπ, αυτοί που οργιάζουν κάθε μέρα με φέικ νιούς, κατάφεραν να μεταφέρουν την ετικέτα του ψεύτη από το μέτωπο τους στον Τσίπρα. Και τι έκαναν τα στελέχη της κυβέρνησης και του συριζα; Αντί να απαντήσουν καταλλήλως ακόμα και να αποχωρήσουν από τέτοιου είδους υβριστικούς «διαλόγους», τραύλιζαν και έσκυβαν το κεφάλι και μάλιστα με ενοχή.

Βεβαίως και έγιναν λαθεμένες εκτιμήσεις και επιλογές από μία άπειρη και «πρώτη φορά» αριστερά, όμως ψέμα σημαίνει δόλο και δόλος δεν υπήρξε. Το «όχι» του λαού δεν ήταν όχι στο ευρώ και την Ευρώπη. Ήταν όχι στα μνημόνια για να ενισχυθεί η ελληνική διαπραγματευτική δυνατότητα. Αυτό είναι ξεκάθαρο και δεν επιδέχεται αμφιβολίας. Όμως λόγω υπέρτερων δυνάμεων, εσωτερικών και εξωτερικών, δεν τα κατάφεραν. Ο επώδυνος συμβιβασμός με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου για να μην γίνει πραγματικότητα η απειλή της εξόδου από την ευρωζώνη, ήταν απολύτως αναγκαίος και καλώς έγινε. Άλλωστε, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 15, ο λαός έδωσε την έγκριση του σε όλα και προτίμησε τον Τσίπρα για να διαχειριστεί την κρίση. Αυτή είναι η αλήθεια.

Καλώς έκανε η κυβέρνηση και έδωσε ότι μπορούσε για να πάρει μια ανάσα ο κόσμος, έστω και λίγες μέρες πριν τις εκλογές, εφόσον δεν μπορούσε πιο πριν. Όμως αυτό ελάχιστα επηρέασε το κλίμα. Το αντισύριζα σύνδρομο νίκησε διότι, με απόλυτη ευθύνη του επικοινωνιακού επιτελείου δεν πολεμήθηκε.

Τα δύο κεντρικά μηνύματα που καλλιέργησαν το σύνδρομο δεν απαντήθηκαν. Οι υπεύθυνοι επαναπαύτηκαν στην αριστερή αλαζονεία και στον αριστερό «αυτισμό» ότι ο «λαός ξέρει και καταλαβαίνει», παρότι ούτε καν την ίδια του την τσέπη δεν κατάλαβε. Ούτε οι συντάξεις, ούτε οι ελαφρύνσεις, δεν μπόρεσαν να αντιστρέψουν το κλίμα. Το συναίσθημα νίκησε κατά κράτος την τσέπη και τη λογική. Πάντα έτσι γίνεται και αυτό το γνωρίζουν ακόμα και οι πρωτοετείς φοιτητές επικοινωνίας, πλην του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης και του συριζα.

Όταν καθημερινά αποδεικνύεται πως αυτός ο πόλεμος δεν είναι πόλεμος πολιτικών προγραμμάτων και επιχειρημάτων, αλλά είναι καθαρά επικοινωνιακός, αυτό σημαίνει ότι πέρα από τον οικονομικό τομέα, πρέπει πρωτίστως να αντιμετωπιστεί και με καθαρά επικοινωνιακούς τρόπους, με συγκεκριμένες καμπάνιες αλήθειας, σποτάκια κλπ, τουλάχιστον πάνω σε αυτά τα συγκεκριμένα δύο ζητήματα. Αντιθέτως το επικοινωνιακό επιτελείο δεν πήρε χαμπάρι ούτε καν τα λόγια του Τσίπρα για την «μεταδημοκρατία», τον άφησαν μόνο του να μιλά χωρίς επικοινωνιακά στηρίγματα και τη «μεταδημοκρατία» ανεμπόδιστη να διαμορφώνει τη δική της πραγματικότητα. Λες και σε αυτό το κόμμα μετά τον Τσίπρα δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Ας ελπίσουμε ότι θα παραδεχτούν την ανεπάρκεια τους (χλωμό το βλέπω) και θα λάβουν πάραυτα τα κατάλληλα μέτρα. Και ο νοών νοείτω.-