Λάθη και λάθη

Του Παύλου Αλέπη

Συννεφιασμένη εβδομάδα, αλλά και συννεφιασμένη περίοδος ξεκίνησε καλοκαιριάτικα…
Γίνεται πάντως Πολιτική χωρίς λάθη; Αστείο να το συζητάς. Το αποδέχεσαι και προχωράς. Αναλύεις και ελπίζεις. Άνοιξη ή Καλοκαίρι…

Οι 9 μονάδες διαφορά στις Ευρωεκλογές είναι πολλές, μπορούν να μειωθούν;

Το χρονικό διάστημα είναι ελάχιστο και μπορεί να μην ανατραπούν άλλα να σμικρύνουν. Το ποιο ρεαλιστικό…Θες η γενναία κίνηση να καταφύγει ο Τσίπρας στην ετυμηγορία των πολλών, θες η εκτόνωση του θυμού, θες η αλαζονεία των νικητών, όλα στο τραπέζι…
Δύσκολη όμως η συνέχεια.

Για μένα, είναι φανερό πως η επαναφορά της παραδοσιακής δεξιάς, είναι αποφασιστική νίκη των ισχυρών οικογενειών της ελληνικής οικονομίας σε βάρος μιας ιδιότυπα μνημονιακής αριστεράς. Η πρωτόγνωρη πολιτικά, ιδιομορφία εφαρμογής μνημονικών δεσμεύσεων, δημιούργησε και ευκαιρίες αλλά κυρίως σύγχυση για το μέλλον.

Το ολικό ή μερικό τέλος των μνημονίων, δεν δημιούργησε νέο, σαφές, πολιτικό αφήγημα. Και εδώ είναι ένα βασικό λάθος από πλευράς των ηττημένων. Πού απέτυχε λοιπόν η αναμέτρηση; Γιατί το πράγμα έχει και συνέχεια. Εκτός από το ότι δεν προλαβαίνει να αναλυθεί σε βάθος…

Ο παρορμητικός Έλλην αυτός είναι, το γνωρίζουν όλοι…κι ας λένε υποκριτικά πως… σέβονται τις αποφάσεις του.

Ο Συριζα σαφώς δεν εστίασε στο όποιο μεταμνημονιακο πολιτικό αφήγημα. Δεν το διαμόρφωσε, δεν το επικοινώνησε, πήγε στην μάχη απλά με την βεβαιότητα πως οι αντίπαλοι παίζουν τα ρέστα, αλλά ο Λαός τους έχει δοκιμάσει…

Έκανε το λάθος της πεπατημένης προεκλογικής τακτικής να δώσει επιδόματα. Ναι, ο Νεοέλλην τα θέλει, αλλά σκέφτεται και κουτοπόνηρα, από αυτούς τα πήραμε να δούμε και τους άλλους;;

Επίσημα στεγνά, -έντιμα θα μου πείτε,  αλλά χωρίς αξία- ο Σύριζα τους είπε “Δεν έχει άλλα, αυτά τα λίγα και βλέπουμε. Τι αντίδραση περιμένατε;”.

Πάμε όμως στα πολύ σοβαρά. Ο Σύριζα δεν έχει κομματικό μηχανισμό. Δεν έφτιαξε, δεν πρόλαβε, δεν μπορούσε. Άλλες οι προτεραιότητες, ελάχιστο το διάστημα απ το 2015, δικαιολογίες πολλές, αλλά….δεν έχει κομματικό μηχανισμό. Τέλος. Και το χειρότερο είναι πως στα επικοινωνιακά κοιμήθηκε. Έχοντας μάλιστα έναν υπερμεγέθη αντίπαλο με μέσα στα μέσα και χρήμα μπόλικο, ξεκίνησε έναν πόλεμο και στην κυριολεξία -την κρίσιμη περίοδο- τον εγκατέλειψε…Λάθος που οι αντίπαλοι έγκαιρα διέβλεψαν και επέμειναν…

Στα πρόσωπα, ας μην σταθούμε, θάναι μικρότητα, αλλά στο να δούμε πως εκτός από τον Τσίπρα που αναμετρήθηκε με τον αντίπαλό του, κανένας από το πολιτικό ή υπουργικό επιτελείο δεν βγήκε μπροστά… Μάχες που δεν δίνονται τι κάνουν;;

Αντίθετα, φάνηκε πως ο Τσίπρας δρα και μέρος του κόμματος αντιδρά…Τώρα νομίζω θα αναζητηθούν ευθύνες και δυστυχώς θα είναι διαλυτικές…Ένα από τα βασικά λάθη είναι πως δεν πίστεψε κανένας πως θα πρωταγωνιστήσει η ψήφος διαμαρτυρίας μετά από 10ετή λιτότητα και στερήσεις…..

Οι ευρωεκλογές και οι περιφερειακές εκλογές, ήταν μια έκτακτη ανώνυμη ευκαιρία που ήταν αδύνατον να την αγνοήσει ο ψηφοφόρος επειδή όλοι του λένε το κλασσικό -Κοιτάμε μπροστά. Αλλά στα λάθη θα προστεθεί και το ουσιαστικό: Ο Σύριζα -και όχι μόνον αυτός- αλλά και ουκ ολίγοι παρατηρητές-εστίασαν στο πρόσωπο Κυριάκος. Στις αδυναμίες, στις γκάφες, στις λογικές και τις συμπεριφορές, ξεχνώντας η αγνοώντας αυτή καθ’ εαυτή την πολιτική που εκπροσωπεί ο Κυριάκος.

Θα αρκούσε να καταδείξουν ποιο τον έβαλαν μπροστά, ποιοι από αυτούς ελπίζουν να ωφεληθούν και γιατί… Το υπέδειξαν λίγοι και προφανώς δεν εισακούσθηκαν. Ο κόσμος δεν έχει άγνοια, αλλά δεν του το έφεραν μπροστά πως οι ισχυρές οικογένειες έχουν…πολλά πρόσωπα και πολλά χαρτιά…

Κενό μέγα. Υποτιμήθηκε και ίσως πληρωθεί ακριβά παρά την παγίωση την εκλογική, την δικομματική εικόνα και όλα αυτά που λέγονται…Ο Νεοέλληνας διασπασμένος και πικραμένος αριστερός και κεντροαριστερός θα καταλάβει τι του συνέβη και ποιον έχει αντίπαλο;;;

Η αναμόρφωση της μεταμνημονιακής εικόνας, ίσως κρύβει εκπλήξεις. Κομματικοί μετασχηματισμοί, νέοι και παλαιοί ανασυντίθενται σε έναν χορό περίεργο, όπως στην Ευρωπαϊκή μας Ήπειρο με αιφνιδιαστικές, διαρκείς ιδιομορφίες.

Το διάστημα για τις ελληνικές εθνικές εκλογές και τις νέες αποφάσεις, είναι πολύ μικρό και με μια εντυπωσιακή παράσταση νίκης- που έχει ήδη σχηματισθεί -μπορεί να κρύβει εκπλήξεις. Πιστέψτε με δεν είναι παρηγορητικές σκέψεις, είναι μια επιφύλαξη απέναντι στον παρορμητικό Έλληνα….που είναι ικανός για το καλλίτερο και το χειρότερο.