Στ. Μαλέλης: Ο γραμματέας επικοινωνίας είπε αυτό που ξέρουν όλοι

Του Νίκου Γαλάτη

«Εφόσον δεν προκύψει αυτοδυναμία της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, τότε, ναι, δεν πρόκειται να συμπράξουμε σε μια κυβέρνηση – όλεθρο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με νεοφιλελεύθερη ατζέντα. “Θέλουμε προοδευτική διακυβέρνηση. Είναι καλύτερα να πάμε σε νέες εκλογές με απλή αναλογική και δεν πρόκειται να τις φοβηθούμε».

Ο Σταμάτης Μαλέλης, γραμματέας επικοινωνίας του Κινάλ μπορεί να είπε κάτι αυτονόητο, αλλά μην ψάξετε στην σελίδα του Κινάλ τις δηλώσεις του. Δεν βρέθηκε μόνο εκτός γραμμής, αλλά επιχείρησε να χαράξει τη γραμμή του Κινήματος. Κι έτσι την αρχική σιωπή την ακολούθησε μια δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλου Χρηστίδη ότι “ο δικός μας αγώνας είναι να ανατρέψουμε το σκηνικό του διχαστικού διπόλου ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ που θα οδηγήσει τη χώρα και τους πολίτες σε νέα αδιέξοδα».

Φαίνεται πως ο Σταμάτης Μαλέλης επιχείρησε να σύρει την Φώφη Γεννηματά, αλλά ο εκπρόσωπος Τύπου ήταν εκεί να διορθώσει: “Η σύγχρονη Κεντροαριστερά δεν χωράει στα δήθεν μέτωπα που επιχειρούν να την εντάξουν.

Ούτε σε μέτωπα δήθεν προοδευτικά με το ΣΥΡΙΖΑ που τίποτα προοδευτικό δεν έχει να επιδείξει ούτε ως αντιπολίτευση, ούτε ως κυβέρνηση αλλά ούτε και σε μέτωπα δήθεν συστημικής κανονικότητας με τη ΝΔ που κάθε μέρα και περισσότερο επιβεβαιώνει πόσο βαθιά συντηρητική παραμένει».

Οι δηλώσεις του Σταμάτη Μαλέλη προκάλεσαν ενθουσιασμό σε όσους δεν θέλουν το Κινάλ δεκανίκι της Δεξιάς κι ο  Νίκος Παππάς είχε σπεύσει να πει ότι “καλωσορίζουμε κάθε άποψη που αναδεικνύει τον όλεθρο ενός προγράμματος κομμένου και ραμμένου στα σχέδια του ΔΝΤ».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής χαρακτήρισε θετικό το γεγονός, στελέχη του προοδευτικού φάσματος «να αντιλαμβάνονται αυτόν τον κίνδυνο για την κοινωνία, η οποία έχει μεγάλες πληγές από τα προγράμματα ΔΝΤ», υπογραμμίζοντας ότι η χώρα «χρειάζεται σταθερή και μακροχρόνια αριστερή διακυβέρνηση».

Ο Σταμάτης Μαλέλης- που προέρχεται από την ΔΗΜΑΡ- έμπειρος δημοσιογράφος, διευθυντής ειδήσεων και “παλιά καραβάνα” είχε ήδη εξάρει την τελευταία ομιλία της Φώφης Γεννηματά στην οποία έβρισκε στοιχεία “αριστερού” και “ριζοσπαστικού λόγου”. Τι είπε; Aυτό που λένε οι ψηφοφόροι του Κινάλ στα καφενεία και στις συζητήσεις τους: η συνεργασία με τον Μητσοτάκη σε μια συγκυβέρνηση θα είναι όλεθρος.

Για εικοσιτέσσερις ώρες φάνηκε πως ο γραμματέας επικοινωνίας εξέφραζε την νέα γραμμή της Φώφης Γεννηματά και πολλοί είδαν με ανακούφιση τις δηλώσεις του, ώσπου ήρθε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινάλ να τον διορθώσει: Η σύγχρονη Κεντροαριστερά, είπε, δεν χωρά στα μέτωπα που προσπαθούν- ποιοι;- να την εντάξουν.

Και για να μην υπάρχει αμφιβολία: “Δεν χωρά “σε μέτωπα δήθεν προοδευτικά με το ΣΥΡΙΖΑ που τίποτα προοδευτικό δεν έχει να επιδείξει ούτε ως αντιπολίτευση, ούτε ως κυβέρνηση αλλά ούτε και σε μέτωπα δήθεν συστημικής κανονικότητας με τη ΝΔ”.

Πού χωρά τελικά το Κινάλ; O Μαλέλης με ένα τουίτ έσπευσε να διευκρινίσει: «Κάποιοι βιάστηκαν να χαρούν. Το ότι είναι νεοφιλελεύθερος ο Μητσοτάκης δεν σημαίνει ότι είναι προοδευτικοί αυτοί» και ότι “τις συνεργασίες θα τις καθορίσει ο Ελληνικός λαός με την ψήφο του».

Στην πρώτη του δήλωση είχε πει όμως κάτι χειρότερο. «Ενα 6%-7% θα έπρεπε να μας προβληματίσει». Θα θεωρηθεί – όπως είπε- ήττα. Ίσως αυτό να εξόργισε πιο πολύ την ηγεσία του κινήματος καθώς βλέπει πως το διψήφιο νούμερο είναι ένα όνειρο απατηλό. Κι έτσι ο Χρηστίδης άρχισε να χορεύει κλακέτες: δεν είναι αυτοσκοπός η κυβέρνηση -χωρίς προγραμματικές προϋποθέσεις.

“Κανείς δε θα αποφασίσει προκαταβολικά ούτε και μπορεί να εγκλωβίσει τους πολίτες σε ψευδεπίγραφα διλήμματα. Με ερμηνείες και παρερμηνείες επιμέρους αποσπασματικών αναφορών των θέσεων μας δεν θα καταφέρουν να αλλοιώσουν το μήνυμα μας που είναι σταθερό, διαυγές αλλά και αδιαπραγμάτευτο”.

Πολύ… διαυγές. Πιο διαυγές δεν γίνεται. Μόνο που το ερώτημα που έθεσε ο Σταμάτης Μαλέλης -και βιάστηκε να απαντήσει- είναι τι θα κάνει το Κινάλ σε περίπτωση που δεν έχει αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία. Θα πάει σε νέες εκλογές- όπως προτείνει ο Μαλέλης- ή θα συνεργαστεί με την Νέα Δημοκρατία;

Φαίνεται πως στο Κινάλ έχουν βάλει ένα μαντήλι στα μάτια και αρνούνται να δουν την αλήθεια. Ουσιαστικά ο γραμματέας επικοινωνίας προσπάθησε να τραβήξει αυτό το μαντήλι και πήγαν να τον φάνε, αν δεν τον έχουν φάει ήδη. Κι αν επιχείρησε με τις δηλώσεις του να αποφύγει το Κινάλ τον όλεθρο, φαίνεται πως η ηγεσία του τραβάει προς τον όλεθρο.