Συμφωνώ ….φοβάμαι…. σωπαίνω…!

 Tης Σόφης Παππά

Στο ραδιόφωνο παίζει Κουβανέζικα, οι ανεμιστήρες στο φουλ, η βερυκοκιά στην αυλή παίζει με το φως του δειλινού και το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη ατην Βουλή των Ελλήνων παίζει με τις λέξεις…!

ΕΝΦΙΑ και εκατόν είκοσι δόσεις που με ευρεία πλειοψηφία περνάει αέρα στην Βουλή….!

Μου αρέσει περιέργως και μυστήρια αυτή η διαφορετική φωνή του νέου πρωθυπουργού,  που μου λέει σχεδόν τα ίδια,  αλλά με μια  άλλη χροιά , με ένα άλλο πειστικό ύφος, αυτό της σεμνότητας και μετριοπάθειας του νικητή!  Μου αρέσει και αυτή η σιγουριά του , πως όλα θα πάνε καλά μιας και ήρθε! Πως ξοπίσω του έρχεται οσονούπω και η περιβόητη ανάπτυξη, αυτή η ψηλομύτα  σνομπ κυρία , που ήθελε τους δικούς της ανθρώπους, με το δικό της κοινωνικό στάτους για να συνεργαστεί!!

Και να που κάνει την εμφάνισή του και ο μεγάλος μας τραπεζίτης ο κύριος Στουρνάρας χαμογελαστός επιτέλους! Να που περιδιαβαίνει μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας  το Μέγαρο του Μαξίμου ! Το μέγαρο που ήδη ζει μεγάλες στιγμές και δόξες με τις αστραφτερές και λαιφσταλίστικες παρουσίες  κυριών και κυρίων νεοεκλεγέντων…! Άλλο πρεστίζ, άλλη αισθητική, άλλη εικόνα…!

Μου αρέσει! Με βγάζει από την σκοτεινιά της γενικής  μιζέριας ! Μια εικόνα που σου αφήνει μια γεύση γλυκιά σαν από φάρμακο  σιροπιού στο στόμα!  Κάτι σαν από ζαχαρωτό που δίνουν στα παιδιά και τα καλοπιάνουν για να τα ξεγελάνε…Μου ξεγελούν και μένα αυτή την διάχυτη σκοτεινιά τριγύρω, την μόνιμη κατήφεια  στα μάτια και στα πρόσωπα…!

Μου αρέσει λοιπόν αυτό το ακριβοπληρωμένο σινιέ και το μπριλάντε, αυτή η καλογυμνασμένη και Μυκονομαυρισμένη ομορφιά που τόσο έλειπε…! Πού να φτουρίσει μπροστά τους τώρα η Περιστέρα με την αθωότητα εκείνη της ανύπαρκτης υψηλής ραπτικής πάνω της….Εκείνη , ψηλή σκέτο και αμήχανη τότε μπροστά στον φακό και στο πρωτόκολο!

Πάνε κι εκείνα τα χαλαρά μισάνοιχτα πόδια του Αλέξη κατα την υπόκρουση του Εθνικού μας Ύμνου! Τώρα όλοι σούζα, προσοχή, ντεκλαρέ που λένε… Την είχα ξεχάσει αυτή την ντεκλαρέ προσοχή, από τότε, από την χούντα…Τότε με φόβιζε, με τρόμαζε! Τώρα μου αρέσει! Είναι συνυφασμένη με την ασφάλεια μέσα στην ανασφάλεια  την δική μου και της εποχής! Και η αστυνομία κι αυτή, μου αρέσει επίσης…!  Τέρμα ο όρος μπάτσος  για τους αστυνομικούς!

Καθάρισε και η οθόνη μας  από όλα εκείνα τα ανασούμπαλα πουκάμισα , τα παράταιρα και ανεπίγραφα,  αθλητικά παπούτσια, τα μούσια και τα γένεια , τα μηχανάκια και τα σακίδια! Όλοι εκείνοι οι μπαρουτοκαπνισμένοι τύποι που γέμιζαν με τσιγαρίλα το καφενείο του ναού της Δημοκρατίας ! Έφυγε παραπονεμένη κι εκείνη η αφόρετη γραβάτα του πρώην πρωθυπουργού που μάταια περίμενε  να φορεθεί επίσημα κάποτε… Έφυγε ηττημένη και στην θέση της ήρθαν χιλιάδες άλλες , σαν σε διαδήλωση διαμαρτυρίας της απαξίας του κύρους τους τόσο καιρό…!

Α ναι, σόρυ, αλλά μου αρέσει όλο αυτό το Αμερικάνικο στιλ το ανακατεμένο με ολίγον από  ζαχαρόσκονη του παλατιού της   Αγγλίας … !  Και δεν αρέσει μόνο σε μένα! Αρέσει και σε όλους τους  δείκτες της οικονομίας που  χορεύουν τρελά,  με τα νούμερα όλα ανεβασμένα και στα χάι τους, μαζί  με μένα και τα κουβανέζικα στο ράδιο…!

Και όμως, κάτι μέσα μου με σκουντάει να ξυπνήσω από την νιρβάνα του σεληνόφωτος…! Με σκουντάει και εκνευρίζομαι και δεν θέλω!  Θέλω να είμαι κι εγώ  μέσα σε αυτό το κλίμα της γενικής ευφορίας  ! Είναι και ο Κυριάκος, με αυτό το μειλήχιο χαμόγελο και βλέμμα του…! Πιάνω τον εαυτό μου να συμφωνεί σε πολλά  μαζί του!

Συμφωνώ με την κατάργηση του ασύλου! Η κατάσταση όπως την περιγράφουν και την βλέπω κι εγώ στην οθόνη έχει φτάσει στο απροχώρητο! Ανομία, διακίνηση, ασεβείς  μπογιές πάνω στα μάρμαρα του βωμού της Δημοκρατίας! Τρόμος των κατοίκων στην καρδιά της Αθήνας την νύχτα!  Άρση του ασύλου λοιπόν όπως  επί χούντας!   Η  Δημοκρατία ήθελε λέει  το πανεπιστημιακό άσυλο για τον απλό λόγο της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών! Μόνο που οι ιδέες στέρεψαν πια  και έμειναν μόνο οι άνθρωποι με τα λάθη τα πάθη και τις ανομίες τους!  Λογιών λογιών άνθρωποι και εθνότητες,  που δεν γεννήθηκαν βέβαια όλοι αυτοί εγγληματίες…! Αλλά πού να το αναλύσεις τώρα όλο αυτό  και να ψάξεις τις αιτίες …! Τώρα υπερισχύει  ο φόβος και ο τρόμος! Τώρα η ανοχή είναι μηδενική στο κοντέρ της λογικής και της όποιας  αλληλεγγύης! Τώρα η αυτοσυντήρηση είναι η μόνη επιταγή στο χρεωκοπημένο χρηματιστήριο των  συναισθημάτων μας!  Κουραστήκαμε, παραιτηθήκαμε, νικηθήκαμε! Τώρα  ο ανθρωποσκουπιδοφάγος  πρέπει να καθαρίσει! Να καθαρίσει ό,τι χαλάει την αισθητική αυτού του αγγελικά πλασμένου κόσμου! Να καθαρίσει και να ρίξει στις ανθρωποχωματερές του κόσμου τα ανθρώπινα σκουπίδια του, αδιαφορώντας για  τις γενεσιουργές αιτίες τους! Κλεφτρόνια, πρεζόνια, λαθραίοι και εγκληματίες! Όλοι μαζί στο ίδιο καζάνι της κολάσεως,  στο πυρ το εξώτερον, μακρυά από μας και όπου θέλει ας είναι…! Μακριά από το οπτικό  πεδίο ημών των νομοταγών απλών πολιτών αλλά και των άλλων….των υπεράνω του νόμου…! Των φραγκάτων , των σαλονάτων, των στοών  και της ελίτ  των ευγενών πάρτυ της φιλανθρωπίας! Λαϊκισμός θα μου πεις….! Όλα αυτά ακούγονται τώρα σαν μπουρδολογίες! Τώρα προέχει η καθημερινή ασφάλεια των πολιτών για να ζει ασφαλώς μέσα στην καθημερινή οικονομική ανασφάλεια του!

Συμφωνώ με τον διπλασιασμό και τον τριπλασιασμό μη σου πω του δυναμικού της αστυνομίας! Θέλω να βλέπω αστυνομικούς γύρω μου, έξω από την πόρτα μου, βρε και μέσα στο σπίτι μου μη σου πω….!   Δυσανασχετώ και με τους ξένους στην χώρα μου… Τους βλέπω  εχθρούς  και Φοβάμαι….!

Αλλάζω….τρομάζω….του μοιάζω!!!  Μοιάζω με το τέρας…! Aυτό του φόβου μου! Που με θέλει να φοβάμαι και να σωπαίνω! Κλειστά σύνορα, κλειστά  παράθυρα, κλειστές πόρτες! Κλειστά μάτια στον πόνο, κλειστά αυτιά στο κλάμμα , κλειστές καρδιές! Καρδιές μέσα σε ναούς που προσεύχονται  μονάχα για την δικιά τους σωτηρία , για το δικό τους σαρκίο!

Οι τοίχοι στους δρόμους κάτασπροι! Σαν  μυαλό σε αφασία στην απομόνωση!  Χωρίς επαναστατικά  συνθήματα για ειρήνη , ελευθερία και δικαιοσύνη! Χωρίς τα πολύχρωμα γκράφιτι της τρελής  και απερίσκεπτης και ονειροπαρμένης νιότης μου !  Χωρίς χρώμα σαν αίμα , χωρίς  ζωή!

Ογδόντα δισεκατομμύρια είναι λέει το χρέος των κόκκινων δανείων! Ογδόντα δισεκατομμύρια  αίμα θα τρέξει στους δρόμους…..σε λίγο….!

Φοβάμαι το τέρας, του φόβου μου! Αυτό που θα με κάνει να σωπαίνω, που δεν θα με βγάζει να διαδηλώνω εκεί έξω,  στους γνωστούς δρόμους των μεγάλων  αγώνων μου! Μεγαλώνω….με το τέρας! Μεγαλώνω…σαν το τέρας! Μεγαλώνω και του μοιάζω..!

Γίνομαι τέρας!!!!

Αυτοί που έρχονται λέει τώρα, έχουν εμπειρία από Ισπανία , Πορτογαλία και Ιταλία! Τα λεγόμενα φανς   θέλουν εξευτελιστικές τις τιμές  των ακινήτων και με την εγγύηση του Ελληνικού μου Δημοσίου !!! Συμφωνώ και βάζω πλάτη… στα φανς…. για να με ξεπουλήσουν…!

Συμφωνώ….φοβάμαι…..φοβάμαι…..συμφωνώ….!!!

Σε λίγο γέροι και παιδιά θα πετάγονται από τα σπίτια που νόμιζαν πως ήταν δικά τους σαν ανθρώπινα σκουπίδια εκεί έξω… στους δρόμους…!

Συμφωνώ….φοβάμαι….φοβάμαι ….συμφωνώ…..!

Σε λίγο η πόλη θα καθαριστεί από τους βαρβάρους και τα σκουπίδια της..!

Σε λίγο θα είναι κάτασπροι οι τοίχοι στους δρόμους , χωρίς συνθήματα, χωρίς χρώματα , χωρίς  αίμα και ζωή!

Για να ζω χωρίς να ζω, σαν μυαλό σε αφασία στην απομόνωση…!

Η άρση ασυλίας, που στο παρελθόν ήταν βασικό και σχεδόν συνολικό αίτημα από όλους στην Βουλή,  έγινε βρόγχος και θηλειά στον λαιμό του Πολάκη! Παρανόμησε, λέει, ηχογραφώντας  στις περιβόητες κασέτες  τον μεγάλο μας τραπεζίτη, γιατί νόμισε πως όταν παρανομείς για να χτυπήσεις την ενδεχόμενη παρανομία είναι ηθικά νόμιμο! Αλλά η δικαιοσύνη δεν στέκεται στο ηθικό και στη γνωστή φράση του λαού πως ‘’ ο σκοπός αγιάζει τα μέσα…’’! Δεν στέκεται ούτε και στο… τι στο διάβολο λένε αυτές οι αναθεματισμένες κασέτες και αν αυτά που ακούγονται  μέσα τους είναι ποινικά κολάσιμα! Όοοοχι !

Πάει με το γράμμα του νόμου η δικαιοσύνη  αυτή και να τώρα…! ‘’Εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι…’’ που λέει και πάλι ο λαός , αλλά εδώ το λέει και ισχύει ! Γιατί τι άλλο  να είσαι και συ, με το συμπάθειο, κύριε Πολάκη μου που πήγες να τα βάλεις με τα θεριά;   Σαν πολύ σοβαρά δεν πήρες τον ρόλο σου ;  Δεν ήξερες,  δεν ρώταγες; Τί κατάλαβες τώρα που λύσσαξες να φωνάζεις , έχεις και αυτή την στεντόρια φωνή , έχεις κι αυτούς τους τρόπους τους χωρίς γαλλικά και πιάνο …! Χωρίς εκείνη  την διπλωματία και την πραότητα που χρειάζεται και που συστήνουν όλοι  οι επικοινωνιολόγοι! Τί νόμισες δηλαδή πως θα τους φοβίσεις;  Τί νόμισες , πως θα με φέρεις και μένα στο φιλότιμο να εκτιμήσω αυτόν τον κρητικό τσαμπουκά σου  και να σε επιβραβεύσω για την εντιμότητα σου ;

Ατύχησες! Πόνταρες σε κουτσό άλογο που λένε… δυστυχώς! Γιατί τι νομίζεις…Κουράστηκα κι εγώ να περιμένω …. Τώρα   λουφάζω !

Ήττα το πισωγύρισμα,  θα μου πεις…Ναι, το ξέρω! Όμως δεν μπορώ άλλο! Εγώ σε πίστεψα, βγήκα στους δρόμους για σένα, σου είπα πάμε μαζί,  έστω και για το Ζάλογγο! Εσύ, εσείς , κάνατε πίσω..!. Τώρα  κάνω πίσω κι εγώ !

Τώρα και μένα συγχώρα με, αλλά … συμφωνώ…. φοβάμαι… σωπαίνω!

Άσε που τώρα,  ακούω και ραδιόφωνο,  που  παίζει Κουβανέζικα…….!