Σχολεία Μάσκες και Τηλεκπαίδευση

Του Μελέτη Ρεντούμη

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε πάλι μετά από αρκετούς μήνες απουσίας, σε μια πολύ διαφορετική και δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας, με συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας και με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους μαθητές από το νηπιαγωγείο.

Αυτό το μέτρο δεδομένων των συνθηκών και των επιδημιολογικών δεδομένων ήταν σαφώς επιβεβλημένο, ώστε αφενός να λειτουργήσει η κοινωνία και η εκπαίδευση και αφετέρου να μειωθεί η μετάδοση του ιού στις ευπαθείς ομάδες μέσω των μαθητών.

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί, ότι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μην μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά ούτε και να εισάγει με ένα τρόπο ειδικά σχεδιασμένο την τηλεκπαίδευση, από την στιγμή που είχε δοκιμαστεί η πλατφόρμα από την εποχή του lockdown και είχε ήδη προσαρμοστεί μεγάλο μέρος των μαθητών αλλά και σπουδαστών, ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην όλη διαχείριση του σχολικού έτους.

Είναι προφανές, ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο θέλησαν να δώσουν έμφαση στην κοινωνική κινητικότητα και στην πλήρη λειτουργία όλων των σχολικών δομών με στόχο να έχουν την δυνατότητα και οι γονείς να προσέλθουν στην εργασία τους.

Από την στιγμή όμως που τα κρούσματα επιμένουν καθημερινά ιδίως στην Αττική σε τριψήφια νούμερα και ο ιδιωτικός τομέας έχει εισάγει σε μεγάλο βαθμό την επιλογή της τηλεργασίας με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά δικαιώματα, θα έπρεπε ανάλογα να προσαρμοστεί και η εκπαίδευση στην χώρα μας σε όλες τις βαθμίδες.

Εν ολίγοις, θα μπορούσε να ισχύσει μια εκ περιτροπής λειτουργία των τάξεων και των σχολικών μονάδων με τους μισούς μαθητές από τους προβλεπόμενους σε κάθε τάξη, ώστε εναλλάξ οι μαθητές που δεν θα βρίσκονται στην σχολική μονάδα, να διδάσκονται με τηλεκπαίδευση, η οποία θα είναι υποχρεωτική και θα αποτελεί βασικό συστατικό της παράδοσης της ύλης από τους δασκάλους και καθηγητές.

Με τον τρόπο αυτό, είναι δεδομένο ότι μειώνεται ο συνωστισμός στα σχολεία, τηρούνται πιο εύκολα οι αποστάσεις και η χρήση μάσκας, ενώ μειώνονται σημαντικά οι μετακινήσεις από και προς το σχολείο, τόσο των γονέων όσο και των σχολικών λεωφορείων.

Εν κατακλείδι, τα μέτρα προστασίας είναι πάντα ευπρόσδεκτα, αρκεί να συνοδεύονται από άμεσες και πρακτικές λύσεις που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες προς όφελος των πολιτών και εν τέλει τους προστατεύουν πιο αποτελεσματικά από κρίσιμες καταστάσεις όπως η πανδημία που ζούμε.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός