Σύννεφα στο διεθνές εμπόριο, εμείς πρέπει να τρέξουμε

Του Π. Μπουσμπουρέλη

Το διεθνές περιβάλλον έχει σημασία για τον επιζητούμενο ρυθμό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας
Στις διεθνείς αγορές είναι στραμμένα τα βλέμματα καθώς η νέα ένταση που υπάρχει στις εμπορικές σχέσεις μετά τους δασμούς Trump και την υποτίμηση του γουάν, τα χρηματιστήρια διόρθωσαν και υπάρχει ένας νέος παράγοντας αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές.
Η πορεία του πετρελαίου εξαρτάται από τους Κινέζους και για τον λόγο αυτό το βασικό αυτό commodity εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευάλωτο.
Υπάρχει διάχυτη η αβεβαιότητα για το τι θα βγει από τη νέα ξιφομαχία καθώς ούτε η Goldman αλλά ούτε και ο Kudlow, σύμβουλος οικονομικών του Trump φαίνεται να έχουν λύση.
Βέβαια ο Kudlow είπε ότι οι υποτιμήσεις του γουάν θα οδηγήσουν σε πίεση εξόδου χρημάτων από την Κίνα, η Κίνα δεν είναι η ισχυρά αναπτυσσόμενη χώρα που ήταν πριν από 20 χρόνια και ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα πράγματα είναι ανορθόδοξος.
Παράλληλα οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβλημα πληθωρισμού από τους δασμούς, που πλήττουν μόνο την κινεζική οικονομία.
Η γραμμή είναι ότι o Τrump επιμένει σε μια συμφωνία και θέλει να προχωρήσουν οι συνομιλίες με τους Κινέζους το φθινόπωρο.
Οι Αμερικανοί σίγουρα θέλουν να επιβάλουν τους όρους τους αλλά και οι Κινέζοι είναι οι βασικοί καταναλωτές σε βασικά αγαθά και παραμένουν εξαιρετικά σημαντικοί εταίροι.
Κατά συνέπεια το βασικό στοιχείο, που έχουμε, είναι ότι το πρόβλημα μεταξύ των δύο δεν έχει λυθεί, την ώρα που η Κίνα εμφανίζει δυστοκία σε επιμέρους δείκτες της.
Τούτου δοθέντος και παρά την πολιτική χαλάρωσης τόσο σε ΗΠΑ όσο και σε Ευρώπη υπάρχουν και παραμένουν σύννεφα στο διεθνές εμπόριο.

H Eλλάδα πρέπει να ανεβάσει ταχύτητα

Το περιβάλλον έχει σημασία τόσο για τον επιζητούμενο ρυθμό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας όσο και για την πορεία των ελληνικών μετοχών που ο στόχος είναι να βγουν από το τέλμα της τελευταίας δεκαετίας.
Ο ενεργειακός και βιομηχανικός κλάδος, πολλά υποσχόμενος, παραμένει η ισχυρή προοπτική για μια οικονομία που σταδιακά αλλάζει ειδικό βάρος και μορφή.
Όμως η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει ορισμένους βασικούς άξονες, όπως το έργο Αττικής – Κρήτης, που θα ωφελήσει γενικότερα μειώνοντας το κόστος ενέργειας, την απελευθέρωση την αγοράς ενέργειας και την υλοποίηση της εξυγίανσης της ΔΕΗ, τη νέα στρατηγική της στον ΑΔΜΗΕ και τις έρευνες στους υδρογονάνθρακες.
Ο ενεργειακός τομέας είναι ο βασικός καταλύτης για την ενίσχυση της ανάπτυξης, είναι όμως και απαιτητικός.
Πρέπει κατά συνέπεια πολλά να γίνουν και πολλά έχουν ξεκινήσει. Και θα πρέπει να έχουν τέτοιο ρυθμό που να υπερβούν τις όποιες διεθνείς ανασταλτικές εξελίξεις για την διεθνή οικονομία.
www.worldenergynews.gr