Τέμπη: Παρέμβαση ανακριτή για τα τρακόσια κυβικά χώματος που απομακρύνθηκαν από τον χώρο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για τη διερεύνηση του εγκλήματος στα Τέμπη καθώς ο ανακριτής που έχει αναλάβει την υπόθεση, έδωσε εντολή να σφραγιστεί ο ιδιωτικός χώρος στον οποίο μεταφέρθηκαν 300 κυβικά χώματος από το σημείο της τραγωδίας, τρεις ημέρες μετά τη φονική σύγκρουση.

Το χώμα είχε μεταφερθεί παράνομα σε οικόπεδο ιδιώτη και επί ένα χρόνο παρέμενε αφύλακτο. Τεχνικοί σύμβουλοι που ορίστηκαν από τις οικογένειες των θυμάτων, αναμένεται να πραγματοποιήσουν έρευνα μετά και από τις διαπιστώσεις των εμπειρογνώμων για ύπαρξη των εύφλεκτων ουσιών όπως ξυλόλιο, το οποίο φέρεται να προκάλεσε τη μεγάλη έκρηξη, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων επιβατών που απανθρακώθηκαν μέσα στο Intercity.

Υπενθυμίζεται ότι τα βαγόνια απομακρύνθηκαν άρον άρον προτού γίνουν οι απαραίτητες έρευνες, ενώ μόλις λίγες ώρες μετά την τραγωδία, 30 φορτηγά μετέφεραν το χώμα από το πεδίο σε ιδιωτικό χώρο και μπάζωσαν το σημείο της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο και πατέρα τραυματία Γιώργο Ηλιόπουλο, ο οποίος μίλησε στο thesstoday.gr, ο ειδικός εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης έδωσε εντολή στην τροχαία να φυλάττει τον χώρο και σύντομα θα ξεκινήσουν έρευνες για τον εντοπισμό του ξυλολίου.

 «Ήδη έχει δοθεί εντολή από τον ανακριτή στην Τροχαία να φροντίσει για τη φύλαξη του χώρου, όπου και εκεί θα διεξαχθούν έρευνες για τον εντοπισμό όποιων στοιχείων είμαστε σε θέση μετά από τόσο μεγάλο διάστημα να εντοπίσουμε» σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος και πρόσθεσε ότι η μεταφορά δεν αναφερόταν πουθενά στη δικογραφία για την υπόθεση: 

«Δεν υπήρχε κανένα στοιχείο για τη μεταφορά στη δικογραφία. Είναι μια ιδιωτική έκταση στην οποία πράγματι οδηγήθηκε τμήμα των συντριμμιών και φυσικό έδαφος από το πεδίο της σύγκρουσης, όπου βέβαια εντελώς αναρμόδια και οδηγήθηκαν και φιλοξενούνται» σημείωσε.

«Μετά από πολλές προσπάθειες για την ανάδειξη της αλήθειας, παραμένοντας αρωγοί στο έργο των ανακριτικών αρχών καταφέραμε με την ομάδα τεχνικών συμβούλων να φέρουμε καινούρια στοιχεία. Τα στοιχεία αφορούν τα υλικά που δημιούργησαν την έκρηξη και ο τρόπος που έγινε αυτή. Καθώς επίσης και οτιδήποτε άλλο έχει συμβεί τις πρώτες ώρες και τις πρώτες ημέρες στον χώρο του εγκλήματος. Καταδεικνύει επίσης με λεπτομέρειες όλα όσα έγιναν και τις συνθήκες που αφορούν τις προανακριτικές έρευνες και τον τρόπο μεταφοράς των αμαξοστοιχιών. Τα στοιχεία έχουν αναλυθεί σε υπέρ υψηλής ευκρίνειας συστήματα στο εξωτερικό και είμαστε έτοιμο να τα δώσουμε στην Εισαγγελία για να επιτελέσει το έργο της», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης κατά την έξοδό του από το γραφείο του ανακριτή.

Ο κ. Κωνσταντινίδης είπε πως αυτή την περίοδο προετοιμάζονται και νέες μηνύσεις από τους συγγενείς. «Τον Σεπτέμβριο είχαμε καταθέσει συμπληρωματική μήνυση για τους θεσμούς. Οι δικαστικές αρχές τις πρώτες ημέρες δεν ακολούθησαν τους κώδικες ποινικής δικονομίας, οι επικεφαλείς του πυροσβεστικούς σώματος και οι πραγματογνώμονες και οι ιατροδικαστές που δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους», είπε.