Τα θεματικά μουσεία του Ιδρύματος Πειραιώς κερδίζουν το Ευρωκοινοβούλιο

Το εντυπωσιακό με τα μουσεία πέραν από την άρτια κατασκευή τους και το πλούσιο περιεχόμενο των εκθεμάτων τους, είναι ότι έγιναν ήδη σημεία αναφοράς στις ευρύτερες περιφέρειές τους, συγκεντρώνουν πλήθος επισκέψεων και προκαλούν το ενδιαφέρον των ερευνητών, ενώ αυξάνονται διαρκώς οι τουρίστες που σπεύδουν να τα θαυμάσουν.

Μια εκδήλωση που οργάνωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ έβγαλε το κεφάλαιο των θεματικών μουσείων που έστησε το Πολιτιστικό  Ιδρυμα του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς σε εννέα πόλεις της περιφέρειας.

Η πρόεδρος του Ιδρύματος Σοφία Στάικου που εμπνεύσθηκε και υλοποίηση αυτό το Δίκτυο ήταν κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση που οργανώθηκε στις εγκαταστάσεις του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες με τη συνδρομή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη  Σαμαρά και του  καθηγητή  και επιστημονικού συμβούλου του Ιδρύματος Κώστα Καρτάλη και του  Αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Esteban Gonzalez Pons και του  Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  Αντόνιο Ταγιάνι που χαιρέτησε ανέδειξαν σε ένα ευρύτερο κοινό την αξία του Δικτύου.΄

Η Σοφία Στάικου παρουσιάζοντας το έργο σημείωσε ότι τα μουσεία αναδεικνύουν τις διαχρονικές δυνατότητες της ελληνικής περιφέρειας, κρατούν ζωντανή την παραγωγική ιστορία της Ελλάδας και προβάλλουν την πολιτιστική κληρονομιά της.  Μεταξύ άλλων τόνισε: “Tο Δίκτυο Μουσείων ΠΙΟΠ αλλά και κάθε ένα από τα Μουσεία χωριστά αποτελούν θύλακες αριστείας που λειτουργεί με διεθνή πρότυπα που διαφοροποιεί το τουριστικό προϊόν από τα γνωστά στερεότυπα, που λειτουργεί ως καθημερινός πόλος πολιτισμού, που εμπιστεύεται τις νέες τεχνολογίες και διεκδικεί τη νέα γενιά αλλά και που θεωρεί τον επισκέπτη φίλο του Μουσείου”.

Το εντυπωσιακό με τα μουσεία  πέραν από την  άρτια κατασκευή τους και το πλούσιο περιεχόμενο των εκθεμάτων τους, είναι ότι  έγιναν ήδη σημεία αναφοράς στις ευρύτερες περιφέρειές τους,  συγκεντρώνουν πλήθος επισκέψεων και προκαλούν το ενδιαφέρον των ερευνητών, ενώ αυξάνονται διαρκώς οι τουρίστες που σπεύδουν να τα θαυμάσουν.  Από αυτή τη άποψη έχουν εξελιχθεί ήδη σε μοχλούς  τοπικής ανάπτυξής, τουριστικής προβολής και εκπαίδευσης.

Η διοργανώτρια Ελίζα Βόζεμπεργκ αναφέρθηκε στην προώθηση του ΄ πολιτιστικού τουρισμού μέσω των  θεματικών μουσείων του Δικτύου, την επίδραση στην περιφερειακή ανάπτυξη και την ανάδειξη του  ελληνικού πολιτισμού. Σημειώνοντας την ευρύτερη αξία και απήχηση του έργου της προέδρου του Ιδρύματος είπε ότι  η συμβολή της στην ευρύτερη ανάδειξη της χώρας μέσω της  ιστορίας της στον πολιτισμό, τη οικονομία και την τεχνολογία  των δυο τελευταίο αιώνων  είναι ήδη αναγνωρισμένη.

Σ’αυτό επικεντρώθηκε ο Αντώνης  Σαματάς τονίζοντας ότι κάτι που  ξεκίνησε ως «όνειρο» και κατέληξε ως ένα «σύγχρονο θαύμα» και εξαίροντας την αφοσίωση όσων εργάστηκαν για τη δημιουργία τους. Εκμεταλλευόμενος την παρουσία του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου μίλησε για τη πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και στο γενικότερο εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό ρόλο των μουσείων, χάρη στην αποφασιστικότητα που έδειξε η Σοφία Στάικου που συνέλαβε και υλοποίηση το Δίκτυο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Gonzalez Pons, αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι “είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμίσουμε το ρόλο του πολιτισμού, ως κινητήριου μοχλού για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στις χώρες και τις περιφέρειες μας. Μέσω του πολιτισμού μπορούμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, προάγοντας την ευρωπαϊκή ταυτότητα, τον τουρισμό και την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Συνδέοντας τον πολιτισμό  με το περιβάλλον ο Κ. Κάρταλης  σημειώσει ότι διαμορφώνονται νέες  προτεραιότητες για τον πολιτιστικό τουρισμό και δημιουργούνται νέες διαδρομές, στις οποίες αποτυπώνεται η αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τη φύση στο πέρασμα του χρόνου.

Πέρα από την υποδειγματική οργάνωση του εγχειρήματος από τη Σοφία Στάικου αυτό που εντυπωσίασε όσους ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του Δικτύου είναι η εμπροσθοβαρής δυναμική που εμφύσησε η ίδια το έργο σε συνδυασμό με τα ιστορικά και πολιτισμικά  στοιχεία της Ελλάδας,αλλά και τη φυσικά προσόντα της- όπως οι περιοχές της που εντάσσονται το Δίκτυο Προστασίας  Natura 2000.

Η λειτουργία των θεματικών μουσείων πέρα από το συμβολισμό και την ιστορική αξία τους για κάθε περιοχή,  μετατρέπονται ήδη σε κοιτίδες οικονομικής ευημερίας  με διαρκώς ανανεούμενες περιοχές. Ταυτόχρονα είναι και προγράμματα πιλότοι θα παραλληλίσεις δραστηριότητες σε  τη χωρά, εφάμιλλες με αντίστοιχες ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις. Η υψηλή ευρωπαϊκή εκπροσώπηση στη συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν η επιβεβαίωση.