Όταν τα σκυλιά ουρλιάζουν

Του Γιώργου Μαρκάκη

ΜΑΡΚΑΚΗΣΤα σκυλιά δεν γαβγίζανε, ουρλιάζανε… Κάποια αρκούδα μυρίστηκαν από μακριά. Μέσα στο igloo ο ύπνος είναι μαγικός η θερμοκρασία πάντα + , – 0 . Βρίσκομαι  40 χλμ στην αρχή του τεράστιου αχανούς Παγετώνα της Γροιλανδίας  που μοιάζει σε έκταση στην ευρωπαϊκή μας ήπειρο. Πολλά τα μυστικά που πρέπει να μάθεις σε λίγο χρονικό διάστημα για να επιζήσεις αν κάτι πάει στραβά σε όποια αποστολή ή κυνήγι.

Το πρωινό φρέσκο συκώτι από φώκια δεν το άγγιξα αυτό το πρωί … Την προηγούμενη μασούσα για 10 λεπτά ένα κομμάτι φάλαινα αλλά δεν κατόρθωσα να το καταπιώ. Λες και ήταν λάστιχο. Ευτυχώς είχα ακόμα γαρίδες. Παγωμένες φυσικά. Για αυτό προχωρώ με μια κούπα καυτό καφέ μπας και αποψυχθούν γρηγορότερα στο στόμα μου. Βλέπω τους υπόλοιπους να καπνίζουνε. Οι Γροιλανδοί αν και δεν το βλέπεις σε καμία στατιστική παρέα με τους απανταχού Inuit  αλλά και τους Ισλανδούς είναι πρωταθλητές στο κάπνισμα και στην κατανάλωση καφέ.

Το χρειάζεσαι το kick και την καρδιά να ταχυσπινάρει Ειδικά στην περίπτωση μου ο καθαρός αέρας με κάνει να κοιμάμαι ακόμα και μέσα στην φράσεις μου μέσα στην ομιλία μου. Θα μου μείνει αξέχαστο πως μόλις 10 λεπτά μετά την άφιξη μου, κοιμήθηκα φαρδύς πλατύς πάνω στην ζώνη του αυτοκινήτου που με συγκρατούσε μην κουτουλήσω στο παρμπρίζ. Τέτοιο καθαρό οξυγόνο είναι ναρκωτικό.

-Να είσαι σίγουρος πως αν βρεθεί αρκούδα στο δρόμο μας θα είσαι ξύπνιος για πολλές μέρες και νύχτες…μου λέει ο Hans.

Ο εγκλιματισμός και οι πιθανότητες επιβίωσης μου σε περίπτωση που χαλούσε το σκούτερ στην επιστροφή μας αναλύονται διεξοδικά. Είναι το θέμα του πρωινού.

-Σκούτερ ; δεν θα γυρίσουμε έτσι όπως φύγαμε με τα έλκηθρα;

(Σιγή) …και όλοι με κοιτάνε με στοργή αλλά και απορία.

-Είσαι άνθρωπος της πόλης και παρείσακτος εδώ μου λέει ο πιτσιρικάς ο Jakobsen … που είναι και ο αρχηγός ! Σε έβλεπα χθες στην εκπαίδευση που σου κάνανε. Με τέτοια αστοχία η πολική αρκούδα θα σε  κομματιάσει σε δευτερόλεπτα… Καλλίτερα να μην την τραυματίσεις …Παραγγείλαμε σκούτερ να έρθει… Θα φύγεις πιο γρήγορα έτσι και θα είσαι και εσύ αλλά και εμείς πιο ασφαλείς (!)

-Μα έχω πείρα από καραβάνι …

Δεν έχεις καταλάβει ότι εδώ μπορεί να είναι ερημιά αλλά ΔΕΝ είναι έρημος. Αν δεν καταλαβαίνεις για ποιόν λόγο σταματούν και γιατί ουρλιάζουν τα σκυλιά τότε χάθηκες και όλοι οι υπόλοιποι μαζί σου. Ακραίες καταστάσεις εδώ και οφείλεις να εισαι κορυφαίος σε απόδοση για να μην πάρεις και τους υπόλοιπους στο λαιμό σου… Δες τον Ρικάρντο είναι γροιλανδέζικο σκυλί από την Thule. Μας έχει σώσει πολλές φορές. Τα υπόλοιπα το γνωρίζουν αυτό. Είναι ο πραγματικός αρχηγός, με μυαλό δύναμη και ένστικτο.

Πριν δύο χρόνια, όταν όλα τα άλλα τρέχανε χαζοχαρούμενα και γαυγίζανε σαν κουτάβια σε μια άγνωστη περιοχή αυτός σταμάτησε και ‘φρέναρε’ το έλκηθρο. Γίναμε κουβάρι…. Σταματήσαμε και κάναμε 2 ώρες να ξεμπλέξουμε τα σκοινιά. Κατασκηνώσαμε εκεί …..50 μέτρα παρά κάτω υπήρχε βάραθρο… Το σκυλί δεν κατάλαβε το κενό αλλά κατάλαβε από ένστικτο ότι εκεί παραμονεύουν αρκούδες Πριν χρόνια είχαν κατασπαράξει 2 ανθρώπους και καμιά 10ριά σκυλιά που είχαν πέσει και είχαν γίνει κουβάρι  Τσιμπούσι για μήνες ….Ο Ρικάρντο ήταν ο μόνος που κατάφερε να επιζήσει. Πρέπει να ξέρεις και να τρέχεις αλλά και να σταματάς εδώ όταν τα σκυλιά ουρλιάζουνε. Πρέπει να διαβάζεις καταστάσεις…

If you are not the lead dog the view never changes here.