Τελικά είναι ζήτημα αξιοπρέπειας

Του Τάκη Ψαρίδη

Για έναν και μόνο λόγο, ήθελα να γράψω δυο λόγια γι’ αυτό το απίστευτο, το πρωτοφανές στα ελληνικά και ευρωπαϊκά χρονικά καθεστωτικό αίσχος που πλήττει καίρια την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία.

Να διώκονται εισαγγελείς επειδή απλώς έκαναν την δουλειά τους να ερευνήσουν εμπλεκόμενα ονόματα πολιτικών στο σκάνδαλο Νοβάρτις.

Να διώκονται δημοσιογράφοι επειδή απλώς έκαναν την δουλειά τους, έρευνα και ρεπορτάζ για το πανθομολογούμενο σκάνδαλο.

Να αντιστρέφεται κατάφωρα, προκλητικά και θρασύτατα η πραγματικότητα, να έρχονται τα πάνω κάτω και οι κατηγορούμενοι να γίνονται κατήγοροι. Πολιτικοί, υπουργοί και πρόθυμοι «δημοσιογράφοι» να επιτίθενται στην δικαιοσύνη, να καθυβρίζουν πολιτικούς αντιπάλους και δικαστικούς λειτουργούς και να τσαλαπατάνε τους θεσμούς.

Προφανώς μια τέτοια αντιστροφή της πραγματικότητας θα ήταν αδύνατον να είχε συμβεί, αν δεν συνεργαζόταν γι’ αυτό και δεν πρωταγωνιστούσαν το σύνολο σχεδόν των «πετσωμένων» μίντια της χώρας.

Όχι δεν γράφω αυτά τα λόγια με την ελπίδα να αφυπνιστούν κάποιοι σοβαροί δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες που αποδέχονται και δικαιολογούν αυτήν την πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά κατάντια. Όταν αντιστρέφεται η πραγματικότητα και απέναντι στον πολιτικό αντίπαλο κυριαρχεί η μισαλλοδοξία, τότε τα πάντα είναι δυνατά και «κανονικά», το μίσος μπορεί να συγκαλύψει τα πάντα και τα πάντα, κάθε ανομία και έγκλημα, μπορούν να δικαιολογηθούν.  

Γράφω για έναν και μόνο λόγο. Μπας και περισώσω ένα τελευταίο ίχνος από την χαμένη μου αξιοπρέπεια  που δεν μπόρεσα και εγώ να αντισταθώ και να υπερβώ αυτήν την πρωτοφανή «κανονικότητα» που εισέβαλε στη ζωή μας και που φοβάμαι πως και εγώ έχω αρχίσει να συνηθίζω..